Bijela nikako nije najbolja boja za kuhinju, kaže Martha Stewart. Sklonija je 'staromodnoj' varijanti

Instagram @marthastewart48 Martha Stewart
Vidi originalni članak
  • Renoviranje ili planiranje uređenja kuhinje jedan je od najzahtjevnijih i najdugotrajnijih zadataka kod opremanja kuće
  • Za razliku od odabira boje zidova ili kauča, transformacija kuhinje nedvojbeno je zahtjevnija za rad i troškove 
  • Odabir kuhinje zahtijeva pažljivo razmatranje jer će ona dugoročno biti dio tvog doma

Postoje bezbrojne inspirativne fotografije na internetu, profesionalni savjeti i beskrajni izložbeni saloni kuhinja, ali čak su i oni pod utjecajem trendova ili se drže starih, klasičnih formula. Dakle, kome možemo vjerovati? Svom ukusu i omiljenoj boji? Stručnjacima? Ili mami koja je više od 20 godina jako zadovoljna svojom (dosadnom) bijelom kuhinjom? 

Ne, preferiramo pouzdaniji izvor, onaj koji objedinjuje sve ove elemente: impresivan osjećaj za trendove, opsežno interijersko i kuharsko iskustvo te dugogodišnje iskustvo s vlastitom kuhinjom. Sve to utjelovljuje američka voditeljica i poduzetnica Martha Stewart. Nedavno je otkrila svoju preporuku za savršenu boju za kuhinju, koja je trenutačno u trendu – i to ne jedino u uređenju interijera.

Life&style Čarobni vrt Anne Hathaway pun je sjenovith kutaka - kako stvoriti hlad s pergolama punim cvijeća savjetuju dizajneri

Trend interijera za 2024.: Martha Stewart zna što je savršena boja

Martha Stewart, koja ima 82 godine, nedavno je u jednom intervjuu otkrila svoje mišljenje o najboljoj boji za kuhinje: bedford gray (nijansa sive). Ova boja je srednje topla siva s blagim bež i zelenim tonovima. Osim toga, ova je nijansa manje hladna od mnogih klasičnih sivih tonova i izvrsno se slaže s raznim smeđim te osobito drvenim tonovima.

Upravo tako stručnjakinja i kombinira u svojoj sivoj kuhinji. Otkrila je: „Ormari su napravljeni od sivih okvira. Svi ugradbeni ormari su iste boje, a vrata ormara i ladice izrađeni su od lijepo oblikovanog javora.”

Što kuhinju čini bezvremenskom? Još 3 savjeta za uređenje Marthe Stewart

1. Učinkovite ručke 

Premda je Martha Stewart svoju kuhinju dizajnirala prije 20 godina, kuhinja i dalje izgleda moderno i bezvremenski. To se ne odnosi jedino na izbor boje, nego i na ručke. Naime, one ne bi trebale biti tek praktične, nego i klasične i bezvremenske. Martha savjetuje: „Volim male ručke koje su učinkovite i ne smetaju dok nešto radim u kuhinji." Odabereš li ih u suptilnoj boji, ne samo da su praktične, nego i nenametljive, što ih čini idealnima za dugotrajno dobar izgled kuhinje.

2. Jednostavan dizajn

Još jedan apsolutno praktičan savjet: svakako odaberi jednostavne dizajne u kuhinji. Čak i ako postoje lijepa vrata ormarića s ukrasnim letvicama i sl., u kuhinji uvijek treba paziti na jednostavnost i prije svega glatko zatvaranje fronti, jer, kao što Martha Stewart kaže, nema ništa gore nego proliti nešto i onda ne samo da moraš brisati radnu ploču i pod, nego i unutrašnjost ormara i eventualne ukrasne letvice s puno malih fuga i kutova. Ovdje očito pobjeđuje jednostavan dizajn - koji također izgleda moderno.

3. Otvorene police

Prostor za pohranu također igra presudnu ulogu u kuhinji. Martha Stewart se oslanja na jednu stvar iznad svega: otvorene police. One olakšavaju dohvat potrepština i, premda sežu visoko do stropa, djeluju znatno prozračnije od teških ormarića. To znači da visinu stropa u kuhinji možeš koristiti puno učinkovitije, a automatski imaš sjajne mogućnosti da svoje posuđe ili lijepe posude koristiš kao ukras.

Life&style Uređenje doma: Ova kombinacija boja je najveći trend (a ni ove tri druge nisu loše...)

Posjeti Miss7.24sata.hr