Baš šteta... Pogreške koje većina nas radi s pripremom rižota, tjestenine i odreska

Instagram/Getty
Vidi originalni članak
  • Namirnice poput tjestenine ili odreska pravi su kuhinjski klasici 
  • Oduvijek smo zapravo mislile da ih spravljamo pravilno
  • Barem do sada – nakon što smo pročitale ovaj tekst

Rižoto, tjestenina, odrezak - jela su koja gotovo svi vole i koja često spravljamo. Naravno, sigurne smo da ih spravljamo dobro, "jer tako nam je pokazala mama ili baka“. Međutim, znaš kako se kaže: nitko nije savršen! Pa tako ne mora biti ni tvoj način spravljanja. Dapače, puno je pogreška kod spravljanja (naizgled) jednostavnih namirnica. Uostalom, pogledaj o čemu se radi… 

Rižoto 

Savršeni rižoto je kremast, ima još malo „tvrdoće“ te genijalno spaja različite okuse. Međutim, to sve može se izvesti jedino ako koristiš pravu sortu riže. Najbolja je riža arborio, srednje veličine zrna. Arborio je sorta riže koja jako dobro upija tekućinu, a pri tome ne gubi strukturu. 

Pravilno kuhanje je odlučno! Zagorjela riža ima gorki okus, a polukuhana je pretvrda. Također trebaš koristiti temeljac za nadolijevanje tekućine. Trik je u tome da temeljac nikada ne smije biti hladan, jer će inače prekinuti proces kuhanja. Osim toga, riža će se tada skupiti pa postati tvrda. A u međuvremenu moraš miješati, miješati i miješati! Samo će tako rižoto biti fino kremast. 

miss kuha Donosimo ti možda najbolji recept za superukusan, zdrav i jeftin rižoto s graškom

Tjestenina 

Tjesteninu je toliko lako spraviti da brzo možeš napraviti neku pogrešku koja može uništiti kasnije uživanje u toj namirnici. Sve počinje već kod lonca. Mora biti dovoljno velik, najbolje čak malo prevelik za tjesteninu. Ako je premalen, past će temperatura vode čim staviš unutra tjesteninu, a onda se pasta može zalijepiti. 

Također nikada ne smiješ zaboraviti posoliti vodu. Tako će tjestenina dobiti potrebnu aromu i neće biti gnjecava. Nemoj zaboraviti promiješati je povremeno. Male sorte tjestenine, poput fusila ili rigatona, često se zalijepe u velike ljepljive hrpe ako povremeno ne promiješaš. I još jedan komentar za veliki pasta-mit: molimo te, nemoj ispirati tjesteninu nakon kuhanja hladnom vodom! Toplina će se pobrinuti da se tjestenina i umak optimalno povežu. 

Odrezak 

Odresci obavezno trebaju preuzeti sobnu temperaturu prije nego ih staviš na tavu. Dakle, nikako ih nemoj spravljati direktno iz hladnjaka. Pokušaj spravljanja ledenog odreska završit će sa zagorjelom vanjskom stranom, a odrezak će iznutra biti polupečen. Osim toga, prije pečenja dobro obriši i posuši odrezak kuhinjskom krpom ili nečim sličnim, inače će se meso kuhati, a ne pržiti. 

Nemoj biti skromna kad je riječ o soljenju! S dobrom porcijom soli će tvoj odrezak dobiti neodoljivu ukusnu koru. Tava mora biti dobro zagrijana prije nego staviš meso u nju. Pravi trenutak? Kad staviš ruku iznad tave i osjetiš vrućinu. Dobro zagrijana tava popržit će fino odrezak izvana te „zaključati“ okus unutra. 

Tajne zanata Kuhari otkrivaju: Kakvu tjesteninu NEMOJ naručivati u restoranu

Kad je odrezak pržen, preporučuje se da ga ostaviš da miruje oko pet minuta prije posluživanja (možeš ga omotati i aluminijskom folijom). Ako ga narežeš odmah nakon prženja, iscurit će previše soka od mesa. Naime, mišićna vlakna u odresku trebaju neko vrijeme da bi opet povezali vodu koja se odvojila zbog velike vrućine. 

Posjeti Miss7.24sata.hr