Austrijski Willy Wonka nudi najčarobnije čokoladno iskustvo na samo dva sata od Zagreba

Zotter
Vidi originalni članak
  • U austrijskom mjestašcu Riegersburg, u prekrasnoj dolini pokrajine Štajerska, nalazi se mala tvornica vrhunske čokolade Zotter u koju je moguće ući i isprobavati više od 300 vrsta čokolade do mile volje
  • Austrijski Willy Wonka - Josef Zotter, pobrinuo se da obilazak njegove neodoljivo šarmantne tvornice bude nezaboravno iskustvo
  • Tijekom obilaska čokoladu nam je posluživala i robotska ruka, rollercoaster uređaj, razne čokoladne fontane...uglavnom, prava fantazija za ljubitelje čokolade

'Charlie i tvornica čokolade' je jedan od snova svakog ljubitelja slatkiša, a knjiga i nekoliko filmskih verzija samo su produbile tu želju da se jednog dana nađemo u sličnoj situaciji kao taj sretni dječak. A zapravo mnogi od nas niti ne znaju da je moguće ostvariti taj san bez većih problema. 

Naime, na samo dva sata automobilom od Zagreba, u austrijskom mjestašcu Riegersburg, u prekrasnoj dolini pokrajine Štajerska, nalazi se mala tvornica vrhunske čokolade Zotter u koju je moguće ući i isprobavati više od 300 vrsta čokolade do mile volje. Ili dok te ne izbace van. Ili dok ti ne pozli od silne čokolade. Ovaj posljednji scenarij je najizgledniji, govoreći iz iskustva. Koliko god to nevjerojatno zvučalo, ali postoji velika šansa da ćeš u jednom trenutku kapitulirati i reći - "Ne mogu jesti više čokolade!". Nama se upravo to dogodilo.

Ipak, posjeta tvornici tvornici čokolade Zotter nam je jedno od ljepših iskustava, a austrijski Willy Wonka - Josef Zotter, pobrinuo se da obilazak njegove neodoljivo šarmantne tvornice bude nezaboravno iskustvo. I ne samo zbog isprobavanja raznih čokoladnih fantazija, već i zbog cjelokupnog dojma. 

Zbog ogromnog interesa, ulaznice za Zotter tvornicu čokolade potrebno je kupiti ili rezervirati unaprijed na njihovoj internetskoj stranici. Mi smo rezervirali termin tjedan dana unaprijed, a pošto je bio vikend, gužve su bile očekivane. Stigli smo 15-ak minuta prije našeg termina kako bismo kupili karte i usput se zabavili uz pravog malog robotića koji se vozio unaokolo dijeleći čokoladne kokice. 

Life&style Najčokoladniji film ikad: Timothée Chalamet glumi Willyja Wonku, a Hugh Grant je Oompa Loompa

Uvertira u obilazak je odlično napravljeni 20-minutni dokumentarac o procesu izrade Zotter čokolade, s naglaskom na odabir partnera u uzgoju kakaovca diljem svijeta, od Perua do Madagaskara. Osnivač i vlasnik tvornice pohvalio se kako se njegove čokolade izrađuju ručno, isključivo od organskih i striktno fair trade sastojaka. I za vizija i ljubav prema čokoladi se doista vidi na svakom koraku. 

Nakon uvodnog fima krenuli smo u impresivnu avanturu te na tri kata tvornice isprobali nekoliko desetaka vrsta čokolade. Na početku dobijemo svoju keramičku žlicu koja nam je tijekom obilaska naš najbolji prijatelj. S njom uživamo u nevjerojatnim okusima tekuće čokolade, mliječne, tamne s različitim udjelom kakaa čak do 100%, bijele, s bademom, lješnjakom, indijskim oraščićima, kupinom, malinom, marcipanom, narančom...

Tijekom obilaska čokoladu nam je posluživala i robotska ruka, rollercoaster uređaj, razne čokoladne fontane...uglavnom, prava fantazija za ljubitelje čokolade. A za to vrijeme degustacije posjetitelji kroz stakla mogu gledati cijeli proces izrade čokolade u tvornici.

Svatko može isprobavati čokolade koliko god želi, samo svakako treba pripaziti na granice vlastite izdržljivosti. Jer nakon što se prođu sve 'degustacijske stanice' rijetki će biti u stanju više pomisliti na čokoladu. A tamo na kraju ih čeka još 'running chocolate', odnosno po uzoru na 'running sushi', deseci vrste čokolade koje kruže na traci i čekaju da ih isprobaš. 

Nakon čokoladnog predoziranja vrijeme je za šetnju, a u cijeni ulaznice uključen je i obilazak predivne farme na kojoj je mnoštvo životinja, ali i lijepih kutaka za odmor i predah u prekrasnoj prirodi. 

Poslijepodne provedeno u Zotter tvornici čokolade svakako je jedan od kreativnijih i nedvojbeno najslađih izleta koje smo imali. I sigurno ćemo se opet vratiti, jer tamo doslovno čokolada teče u potocima...

Life&style LaChocolate: Iz ljubavi i strasti prema najfinijoj čokoladi, nastao je jedan od najslađih hrvatskih dućana

Posjeti Miss7.24sata.hr