Arabica, blend, esspreso...12 pojmova koje trebaš znati ako voliš kavu (a i želiš se malo praviti važna)
- Ovo mnogima omiljeno piće koje potječe iz Osmanskog carstva danas ima puno više varijacija od izvorne crne kave
- Možda turska narodna poslovica najbolje opisuje pravu kavu – "Kava treba biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav"
- Donsimo ti 12 pojmova koje bi svaka ljubiteljica kave trebala znati o svom omiljenom napitku
Svi koji su ikad ušetali u kafić, a cijene kvalitetnu kavu znaju koliko je važno biti dobro upućen u "riječnik kave" bi dobili ono što žele. Fluentnost u riječniku kave nadilazi samo naručivanje, kaže Candace Rose Rardon, autorica nove knjige Stvari koje bi svaki ljubitelj kave trebao znati. "Kava je svijet za sebe i što više možemo riječima izraziti ono što kušamo i doživljavamo, to ćemo dublju vezu s njom imati", kaže ona. "To je poput učenja novog jezika kad putujemo." Upoznavanje s rječnikom važno je i za pripremu savršene šalice kave kod kuće.
1. Arabica: Jedna od dvije glavne vrste biljke Coffea. Cijenjena je zbog visoke kvalitete i složenih okusa, a čini 75% svjetske proizvodnje kave.
2. Robusta: Druga od dvije glavne vrste biljke Coffea. Smatra se dominantnijom od arabice zbog svog oštrog, gorkastog okusa, ali je i jeftinija za proizvodnju i otpornija na štetnike i bolesti.
3. Mješavina (blend): mješavina zrna kave višestrukog podrijetla. Svrha mješavine je stvoriti konzistentan, uravnotežen okus, za razliku od isticanja samo jednog okusa jedinstvenog porijekla.
4. Tijelo: Osjetljiva konzistencija i tekstura kave na jeziku, često opisana kao lagana, srednja ili teška. Ostali opisi okusi uključuju kremastu, svilenkastu, sočnu i slabu.
5. Okus: Okus kuhane kave koji bi uvijek trebao uključivati ravnotežu kiselosti, slatkoće i gorčine.
6. Kiselost: Pozitivan osjećaj svježine, voćne arome u kavi, stvoren od više 30 različitih kiselina. Svjetlija zrna pržene kave obično imaju veću kiselost od tamnijih zrna.
Iza svake uspješne žene stoji prva jutarnja kava: Probali smo popularni Must Espresso Italiano i oduševili se!
7. Snaga: intenzitet okusa kave, određen udjelom (ili omjerom kuhanja) taloga kave u odnosu na vodu koja se koristi tijekom kuhanja.
8. Espresso: svi ga pijemo, ali znamo li zašto se tako zove, "talijanski "prešani"?. Ovaj se izraz odnosi na metodu pripreme kave s ekstremnim pritiskom. To je i ime određenog pića, poznatog po visoko koncentriranim okusima i bogatom "tijelu".
Ako misliš da je ime za ovaj napitak došlo iz Italije - u pravu si! Dolazi od imena stroja koji ga priprema. Fino mljevena kava se vrućom vodom podvrgava se pritisku od 9 bara. Produkt je mala doza kave snažnog i punog okusa. Zbog toga espresso dolazi samo u malim šalicama. Produženi espresso (poznatije kao produžena kava) s mlijekom ili šlagom je regionalni izum. Negdje ga zovu Americano, što je razrijeđeni espresso, nalik američkoj filter kavi koja dolazi i do vrtoglavih 200 ml razrijeđenog espressa.
9. Zelena kava: Termin koji se koristi za opisivanje sirovih zrna kave - blijedozelenih - koja su obrađena, ali još nisu pržena.
10. Prženje: Proces koji koristi toplinu za pripremanje sirovih zrna kave za upotrebu - ne samo da zrna pritom mijenjaju boju iz zelene u smeđu, već se događaju i razne kemijske reakcije koje otključavaju aromu i okuse kave.
11. Mokra aroma: Miris skuhane kave, poznat i kao aroma.
12. Suha aroma: miris suhe mljevene kave jer oslobađa hlapljive spojeve; poznat i kao miris.
Sposobnost da riječima izraziš ono što voliš (i što ne voliš) čini te obrazovanijim kupcem zrna, opreme za kavu i samog spravljanja kave. Srećom, ovaj pojmovnik riječi o kavi koje bi svaki ljubitelj kave trebao znati olakšati će ti i učiniti te većim znalcem (pa se možeš pohvaliti prijateljici). Što ti je ovog bilo poznato, a koje si izraze tek naučila?