Ako obožavaš čokoladu i crnu kavu, znaj da nije slučajno. Zapisano je u genima
- Postoji genetska predispozicija da vališ crnu kavu i tamnu čokoladu, kaže novo istraživanje
- Ljudi s "genom za kavu" nauče povezivati gorčinu s kofeinom i pojačanjem budnosti koji osjećaju
- Osobe koje vole crnu kavu vjerojatno će voljeti i tamnu čokoladu
Ako voliš crnu kavu i tamnu čokoladu ti si sretna genetska dobitnica osobine koja može biti poticaj za dobro zdravlje, kaže znanstvenica Marilyn Cornelis čija je strast istraživanje. To je dosta vruća tema budući da su studije pokazale da umjerene količine crne kave - između 3 i 5 šalica dnevno - smanjuju rizik od određenih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i nekoliko vrsta raka.
No te će prednosti biti izraženije ako kava ne sadrži mlijeko, šećer i druge arome koje joj obično dodajemo. "Znamo da postoji sve više dokaza koji upućuju na povoljan utjecaj konzumacije kave na zdravlje. Ali čitajući između redaka, svatko tko savjetuje nekoga da konzumira kavu obično bi mu savjetovao da konzumira crnu kavu zbog razlike između konzumacije crne kave i kave s mlijekom i šećerom", kaže. Razlika je u tome što je crna kava prirodno bez kalorija. Kava s dodacima može dodati stotine kalorija kavi, a zdravstvene prednosti mogle bi biti sasvim različite.
Gen za kavu
U prethodnom istraživanju, Cornelisova i njezin tim otkrili su da genetika može pridonijeti tome zašto neki ljudi uživaju u brojnim šalicama kave dnevno, dok drugi ne. Ljudi s genom za kavu brže metaboliziraju kofein, tako da stimulativni učinci brže nestaju i moraju piti više kave. Ovo bi moglo objasniti zašto se čini da je nekim pojedincima dobro da konzumiraju puno više kave u odnosu na nekoga tko bi od puno kave mogao postati vrlo tjeskoban.
Stručnjakinje savjetuju kako ćeš prepoznati kvalitetnu čokoladu i kvalitetno vino
U novoj studiji objavljenoj Cornelis je analizirala vrste kavopija, odvajajući ljubitelje crne kave od ljubitelja kave s vrhnjem i šećerom. "Otkrili smo da ljudi s varijantom gena zaslužnom za brži metabolizam kofeina preferiraju gorku, crnu kavu", rekla je Cornelis. Također su pronašli istu varijantu gena kod ljudi koji više vole čaj bez dodataka od zaslađenog i gorku tamnu čokoladu preferiraju odnosu na blažu, mliječnu čokoladu.
Ljudi s ovim genom preferiraju crnu kavu i nezaslađen čaj jer gorak okus povezuju s povećanjem mentalne budnosti za kojim žude pri konzumaciji kofeina. "Naše tumačenje je da ti ljudi izjednačavaju prirodnu gorčinu kofeina s psihostimulacijskim učinkom", rekla je Cornelis. Ti ljudi nauče povezivati gorčinu s kofeinom i pojačanjem budnosti koji osjećaju.
Isto vrijedi i za preferenciju tamne nad mliječnom čokoladom, dodala je. Kad pomisle na kofein, pomisle na gorak okus, pa uživaju i u tamnoj čokoladi. "Moguće je da su ti ljudi samo vrlo osjetljivi na učinke kofeina, a također imaju to genetski naučeno ponašanje s drugom gorkom hranom", objašnjava Cornelis.