'Abused' tematizira nasilje nad ženama - pogledaj ovu umjetničku instalaciju Nikoline Ivezić

PR/Ženeinovac Izložba 'Abused' umjetnice Nikoline Ivezić
Vidi originalni članak
  • Zagrebačka umjetnička scena bogatija je za još jednu sjajnu izložbu na kojoj će se u Centru za likovni odgoj grada Zagreba predstaviti novi rad Nikoline Ivezić
  • Riječ je o umjetničkoj instalaciji pod imenom 'Abused' koja tematizira nasilje nad ženama te njihovu nemoć da se suprotstave i zlostavljaču i sustavu
  • Datum održavanja izložbe vezan je uz 22. rujna, kada se u Hrvatskoj na taj dan obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Kulturna scena u Zagrebu vrvi događanjima, a jedno od njih je nove izložbe umjetnice Nikoline Ivezić. Od srijede, 15. rujna, posjetitelji će u Centru za likovni odgoj grada Zagreba moći razgledati umjetničku instalaciju koja tematizira nasilje nad ženama. Instalacija je sastavljena od pedesetak ženskih glava u prirodnoj veličini. Premda djeluju gotovo identično, istih frizura, sklopljenih očiju i zatvorenih usta, svaka od njih ima različite ozljede na licu.

Rad, baš kao i cijela izložba, nosi naziv 'Abused' te progovara o zlostavljanju žena, njihovoj nemoći da se suprotstave, što zlostavljaču, što sistemu koji ga na neki način štiti.

Life&style Počeo je Projekt Ilica: Q’ART - na fasadama i u izlozima gledamo djela umjetnika

Kao što je Hrvoje Milić istaknuo u predgovoru izložbe, prema dostupnim pokazateljima svaka treća žena u obitelji doživi neku vrstu psihičkog ili fizičkog nasilja, no 30-40% žena koje se jave policiji i traže zaštitu od nasilja, prođu tako da ih se privede kao drugooptužene za nasilje u obitelji. Nakon što provedu noć sa zlostavljačem u postaji, budu prekršajno kažnjene podjednako kao i njihov zlostavljač, tako da policija i samu prijavu okarakterizira kao nasilje.

Iako je zbog korona virusa uočen porast zlostavljanja, niti jednoj autonomnoj kući za zlostavljane žene i djecu ne planiraju se povećati sredstva. A dana 5. ožujka 2021. vladajući u Saboru nisu prihvatili izmjene članka 156. kaznenog zakona, kojim bi se spolno zlostavljanje gonilo po službenoj dužnosti, što znači da će nedavne prijave žrtvi otići u zastaru. Datum održavanja izložbe vezan je uz 22. rujna, kada se u Hrvatskoj na taj dan obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu.

Događanja Sedmi po redu "Reli po galerijama" započinje 16. rujna. Evo sve što moraš znati o ovom popularnom događanju

"Za razliku od njenih dosadašnjih prepoznatljivih radova, koji su kritizirali postojeće društvene norme, prikazujući žene kao seksualne simbole, na često duhovit i ironičan način, ovo je prvi put da se Nikolina, nakon ciklusa 'Nesreće', bavi nešto mračnijim temama, koje ne možemo nikako drugačije prikazati nego onakve kakve doista jesu, beznadne. Ono što nam preostaje, dobro je rekla poznata aktivistica i feministkinja Gloria Steinem, u svom memoaru: 'Dreaming, after all, is a form of planning'", istaknuto je u predgovoru. Više podataka o aktualnoj izložbi možeš pronaći ovdje.

Posjeti Miss7.24sata.hr