8 brzih i jednostavnih deserata za čiju pripremu ne trebaš pećnicu
Ljeto je pa uglavnom želimo biti bilo gdje drugdje nego u kuhinji uz štednjak. Srećom, postoje brojni slasni deserti koje je moguće pripremiti brzo i jednostavno - i to bez pečenja u pećnici. Od sladoleda i semifredda do ukusnih deserata u čaši i sirovih energetskih kolačića, kombinacije su zaista brojne. Ako ni ti nemaš volje za dugotrajno pečenje slastica, a jede ti se neki ukusan desert, inspiriraj se našim slatkim prijedlozima:
1. Sladoled
Osim što je odlično osvježenje tijekom toplih dana, ova ultimativna ljetna slastica može se jednostavno pripremiti na bezbroj različitih načina. Bilo da si ljubiteljica kremastih i čokoladnih verzija ili pak preferiraš one voćne, za izradu domaćeg sladoleda postoji hrpa recepata. Nama najdraži je onaj koji uključuje kombinaciju slatkog vrhnja, meda, bobičastog voća i jogurta.
Sastojci: 250 g bobičastog voća (zamrznutog), 125 g grčkog jogurta, 1 žlica meda, 150 g slatkog vrhnja istučenog u šlag
Postupak pripreme: Sve sastojke stavi u blender pa miksaj dok ne dobiješ kremastu smjesu. Napuni željene kalupe i stavi ih zamrzivač na oko 5 sati.
2. Semifreddo
Semifreddo je ukusan talijanski desert nalik na sladoled, ali se razlikuje po tome što se poslužuje poluhladan, što mu i samo ime kaže. A upravo ga ta tekstura poluzaleđenosti čini posebnim. Za izradu klasičnog semifredda trebat će ti slatko vrhnje, šećer i jaja koje možeš obogatiti dodacima po želji.
Sastojci: 6 žumanjaka, 350 g voća po želji, 40 ml vode, 150 g šećera, 500 ml slatkog vrhnja istučenog u šlag
Postupak pripreme: U blenderu izmiksaj voće, a vodu i šećer zagrij na laganoj vatri. Mikserom umuti žumanjke, a potom im dodaj vrući šećerni sirup i miješaj dok se smjesa ne ohladi. Smjesi žumanjaka i vode dodaj pasirano voće pa sve zajedno pomiješaj sa slatkim vrhnjem koje si prethodno istukla u šlag. Napuni željene kalupe i stavi ih u zamrzivač minimalno 3 sata.
3. Smrznuti jogurt
Smrznuti jogurt je još jedna u nizu ledenih delicija koju mnogi obožavaju, a moguće ju je u svega nekoliko koraka pripremiti kod kuće. Recept je vrlo jednostavan.
Sastojci: 125 g grčkog jogurta, 1 žlica meda ili nekog drugog preljeva, dodaci po želji
Postupak pripreme: grčki jogurt stavi u zamrzivač i povremeno ga istuci pjenjačom. Prije nego se u potpunosti zamrzne, prelij ga medom ili nekim drugim preljevom, a po želji ga upotpuni voćem, keksima ili orašastim plodovima.
4. Cheesecake u čaši
Kad su u pitanju kolači koji se pripremaju bez pećnice, prvo što većini pada na pamet je upravo ovaj lagani i osvježavajući kolač od sira pripremljen u čaši. Njegova priprema ne zahtijeva puno vremena i uvijek je odličan izbor – posebno za ljeto!
Sastojci: 50 g petit ili integralnog keksa, 25 g maslaca, 100 g grčkog jogurta, 50 g svježeg krem sira, 75 g slatkog vrhnja, 1 žlice šećera u prahu, 250 g šumskog voća
Postupak pripreme: Keks samelji i pomiješaj s maslacem rastopljenim na sobnoj temperaturi. Smjesom prekrij dno čaša (navedena količina dovoljna je za tri čaše) i stavi ih u hladnjak. Istučeno slatko vrhnje sa žlicom šećera pomiješaj s jogurtom i svježim sirom. Miješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu koju ćeš ulijevati u čaše. Na vrh stavi šumsko voće i vrati u hladnjak do posluživanja.
5. Tiramisu u čaši
Kao i kod cheesecakea, slična situacija je i s tiramisuom, svjetski poznatim talijanskim klasikom. Naime, osim što je poznat kao kolač od mascarpone sira koji se ne peče, ni za njegovu pripremu ne trebaš puno vremena, a razmazit će nepca svakoga tko ga kuša. I jedno je sigurno, tiramisu u čaši izgleda apsolutno neodoljivo.
Sastojci: 120 g šećera u prahu, 300 g vrhnja za šlag, ekstrakt vanilije (po želji), 250 g mascarpone sira, piškote, šalica jake crne kave, 50 g tamne čokolade
Postupak pripreme: U zdjelu stavi šećer u prahu i vrhnje za šlag i sve zajedno dobro izmuti. U drugoj zdjeli pomiješaj mascarpone sir i ekstrakt vanilije. Mješavinu mascarponea i vanilije ulij u šlag i sve zajedno dobro izmiksaj. Piškote prepolovi na pola, umoči ih u kavu i slaži u čaše. Na piškote prelij gotovu kremu, a po vrhu naribaj tamnu čokoladu.
6. Kolač s piškotama i voćem
Kolači s piškotama idealni su za sve žene koje nemaju vremena za pripremu i pečenje zahtjevnih kolača, a vole eksperimentirati u kuhinji. Za pripremu ovog kolača potrebno ti je svega pola sata. Brzo, jednostavno i ukusno!
Sastojci: paket piškota keksa, 1 puding od vanilije, pola margarina, 400 ml punomasnog mlijeka, 2-3 žlice šećera u prahu, voće po želji, vrhnje za šlag
Postupak pripreme: Na štednjaku zagrij 300 ml mlijeka, a ostatak hladnog mlijeka pomiješaj sa šećerom i pudingom. Potom sve zajedno zagrijavaj na laganoj vatri dok ne dobiješ gustu smjesu. Nakon što puding proključa, makni ga sa štednjaka i pomiješaj s margarinom. U dublju posudu ili čašu složi piškote na koje ćeš dodati kremu i voće i sve ukrasiti šlagom.
7. Sirove energetske bombice
Za pripremu ovog ukusnog i energetski bogatog deserta, potrebni su ti kokosovo ulje, maslac od kikirikija, med i kakao prah koje ćeš kombinirati uz svoje omiljene žitarice i sjemenke te različite začine poput cimeta i vanilije. Kokosovo brašno, chia sjemenke, lan i zobene pahuljice samo su neki od mogućih izbora.
Sastojci: 1 žlica kokosovog ulja, 3 žlice maslaca od kikirikija, 1 žlica meda, 1 žlica sirovog kakao praha, 1 žlica sitnih zobenih pahuljica, 1 žlica chia sjemenki, 2 žlice kokosovog brašna, 1 žličica cimeta, 2 žličice ekstrakta vanilije
Postupak pripreme: Rastopi kokosovo ulje pa sve sastojke pomiješaj sve sastojke i rukama oblikuj kuglice. Po želji ih uvaljaj u kakao i ostavi u hladnjaku dok se ne stisnu.
8. Voćna salata
I za kraj nešto jednostavno, ali slično ili jednako ukusno. Riječ je o voćnoj salati koja ne mora biti dosadna jer se može obogatiti ukusnim dodacima koji će je pretvoriti u odličan desert.
Sastojci: voće po izboru, limunov sok, vino ili neki drugi preljev po izboru, začinsko bilje
Postupak pripreme: Nasjeckaj voće, ubaci ga u zdjelu i začini limunovim sokom, vinom, šampanjcem ili nečim drugim po izboru. Kako bi voće duže zadržalo svoju boju dodaj mu začinsko bilje poput mente ili bosiljka i ne zaboravi rashladiti ga prije posluživanja.