7 znakova koje ne smiješ ignorirati jer znače da imaš cistu na jajniku

Thinkstock / Spencer Davies
Zamisli ciste jajnika kao "prištiće" reproduktivnog sustava: uglavnom dobroćudne, ali ponekad bolne i dosadne…
Vidi originalni članak

Obično tvoji jajnici rade prema rasporedu. Ali, ponekad se mogu razviti ciste jajnika - sitne vrećice ispunjene tekućinom ili tkiva koje obično nisu zabrinjavajuće...  sve dok, pa, ne postanu doista velike. 

Većina cista jajnika su benigne, folikularne ciste koje dolaze i odlaze s tvojim menstrualnim ciklusom i ne treba im medicinska intervencija, kažu stručnjaci. Vjerojatno ih ni ne primjećuješ - većina žena ima najmanje jednu cistu svaki mjesec za vrijeme redovitih menstrualnih ciklusa. Ali, ponekad su ciste prevelike, ima ih previše ili jednostavno ne odlaze same. U takvim slučajevima možda je potreban kirurški zahvat kako ciste ne bi postale kancerozne ili uzrokovale previše paklenih simptoma. 

 

Izraz "pakleno" nije napuhavanje - ako cista (ili ciste) počnu uzrokovati probleme, osjetit ćeš ih. Ako ih se medicinski ne obradi, problematična cista bi mogla puknuti ili čak postati dovoljno velika da se tvoji jajnici okrenu oko jajovoda, kažu stručnjaci. To je poznato kao torzija jajnika, što može izazvati iznenadnu, snažnu bol i mogući gubitak jajnika. Srećom, te male ciste pokazuju znakove kad počnu nastajati problemi - evo na što trebaš paziti – i odmah otići liječniku ako primijetiš neki od sljedećih simptoma.

1. Osjećaš prilično snažnu bol u zdjelici

Najčešći simptom cista jajnika jest bol u donjoj desnoj ili lijevoj strani zdjelice, tamo gdje su jajnici, kažu liječnici - i ne prestaje nakon menstrualnog ciklusa. Možda ćeš to osjetiti kad vježbaš, možda kad si seksualno aktivna, ali to će biti bol na tom specifičnom mjestu – i to ne samo one dane u mjesecu. Ako bol postaje jača ili čak nepodnošljiva, to je znak da možda imaš torziju jajnika. Kad se to dogodi, prekida se opskrba jajnika krvlju, što uzrokuje jako veliku bol. Nema druge, nego trk liječniku – ili zovi hitnu!  

2. Osjećaš se jako nadutom

Oteklina je očigledno nejasan simptom, ali može biti povezan s cistom jajnika - ovisno o njihovoj veličini. Većina žena ima ciste veličine ispod 10 centimetara. Ali, neke ciste mogu biti vrlo velike, čak poput lubenice! Mnoge žene će to pripisati dobitku na težini, ali bolovi u trbuhu i nadutost mogu biti rezultat mase koja raste u želucu. Dakle, ako osjećaš težinu jedino u trbuhu ili ne možeš pronaći bilo koji drugi razlog zbog kojeg bi dobila na težini, to je znak za uzbunu. 

ZANIMLJIVO Što boja mjesečnice otkriva o tvom zdravlju

3. Stalno se osjećaš „punom“

Kao i kod fibroida (mioma) maternice, ciste jajnika mogu uzrokovati osjećaj težine u abdomenu. Cista je masa te zauzima prostor, što može uzrokovati taj osjećaj pritiska, kažu stručnjaci. Naravno, možeš osjećati nešto slično zatvoru, ali ako nemaš ciste u oba jajnika, taj će osjećaj pogoditi samo jednu stranu zdjelice. Ako su je tvoja stolica u redu, ali imaš osjećaj zatvora dva do tri tjedna, trebaš saznati jesu li krivi jajnici. 

4. Ne želiš seks - jer te boli

Naime, seks nikad ne bi trebao biti bolan, pa ako dođe do toga, znači da nešto nije u redu. Ako imaš penetrativni seks i osjećaš bol na jednoj strani u odnosu na drugu, postoji vjerojatnost da je krivac za to cista na jajniku. Kad neke ciste postanu velike, mogu pasti iza maternice, a u tom slučaju su odmah pored cerviksa (vrata maternice). Dakle, možda ćeš osjetiti duboku prodornu bol. Endometriomi (ciste jajnika povezane s endometriozom) također mogu uzrokovati bol tijekom seksa, jer se nalaze bliže cerviksu, kažu liječnici. 

5. Osjećaš kao da stalno moraš mokriti (ali ponekad ne možeš)

Još jedan simptom cista jajnika (koji mnoge žene spominju), jest stalan osjećaj da moraš mokriti. Ako cista pritišće mjehur, možda ćeš osjećati kao da moraš mokriti, kažu liječnici. 

GOVORIMO O ZDRAVLJU Kandidijaza: gljivičnih infekcija sve se teže riješiti

6. Stalno osjećaš bol u leđima ili nogama

Naravno, bol u leđima ili nozi može se pripisati različitim stvarima, ali ako je tvoj liječnik otpisao sve ostalo, možda bi trebalo uzeti u obzir cistu jajnika kao uzrok. Ciste jajnika mogu naštetiti leđima ili nogama kada postanu prevelike, odnosno ciste mogu pritiskati živce koji se nalaze duž stražnje strane zdjelice.

7. Krvariš izvan normalnog menstrualnog ciklusa.

Kad se razviju ciste jajnika, mogu se sukobiti s tvojim hormonima - žene s policističnim sindromom jajnika što u osnovi znači da razvijaju puno malih cista na jajnicima, često mogu doživjeti neregularno krvarenje – ili zbog česte ovulacije ili zbog nedostatka ovulacije. To je zbog neravnoteže estrogena, progesterona i testosterona, objašnjavaju stručnjaci. Ako imaš druge simptoma koji se obično povezuju s policističnim jajnicima kao što su povećanje težine i akne, najbolje je da otiđeš do svog liječnika. 

Posjeti Miss7.24sata.hr