7 vještina koje je teško naučiti, ali će ti u životu biti - zlata vrijedne

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Bit ćeš uspješnija, bogatija, sretnija i biti pod manje stresa - zvuči idealno? Onda spavaj, slušaj, reci "ne" i budi pozitivna
  • Zvuči jednostavno, ali nije baš tako. Ovih sedam važnih vještina teško je usvojiti, ali kad postanu dio tebe, život će ti biti lakši 
  • Čim više poteškoća imaš s izgovaranjem riječi "ne" i odbijanjem drugih, vjerojatnije je da si pod većim stresom

Proces učenja jednako je važan kao i ono što naučimo. A vjera da ćemo u budućnosti postati bolja verzija sebe i učiniti sve one stvari koje su u ovom trenutku izvan naših mogućnosti poprilično je uzbudljiva i ispunjavajuća.

Budući da vrijeme nije na našoj strani i brzo prolazi, posveti se što prije učenju onih jednostavnih vještina koje će ti donijeti najviše koristi. Mi ti predlažemo da to bude njih sedam koje će ti se uvijek isplatiti.

via GIPHY

1. Prepoznaj kada zašutjeti

Uvijek kažeš sve što ti je na umu, pogotovo kad si ljuta? Sjeti se da je taj osjećaj privremen, a sa sobom nosi posljedice koje bi se mogle dugo zadržati. Kad prepoznaš svoje osjećaje i na njih kreneš odgovarati, ti si ta koja bira svoje bitke. Zato ih biraj mudro i znaj reagirati u pravom trenutku. A u većini slučajeva, to znači da bi se trebala zaustaviti prije nego izgovoriš nešto što ćeš požaliti.

via GIPHY

2. Usvoji emocionalnu inteligenciju

"Ono nešto" u nama što kontrolira naše ponašanje, zatim način na koji se nosimo sa složenim pitanjima i donosimo odluke ovisi o našoj emocionalnoj inteligenciji. To je zapravo mogućnost prepoznavanja i razumijevanja emocija u sebi i drugima i svjesnosti da one utječu na naše ponašanje i odnose koje stvaramo s drugima.

Upravo emocionalna inteligencija najviše predviđa tvoj uspjeh, potvrdilo je istraživanje. Dakle, čim je prije savladaš, prije ćeš biti uspješna, zaraditi više novaca, a bit ćeš sretnija i pod puno manje stresa.

via GIPHY

3. Kvalitetno organiziraj vrijeme

Najveća prepreka uspješnoj organizaciji vremena je sve što se nameće kao "hitno". A ako bolje razmisliš, pod dosje "hitno" stavljaš hrpu sitnica koje tu uopće nemaju mjesto i koje zauzimaju prostor stvarima koje doista jesu važne. Zato nauči kvalitetno raspodijeliti vrijeme i svoju pozornost posveti bitnim stvarima.

Stars Evo što sam sve naučila od Maje Šuput: 5 životnih lekcija popularne pjevačice

4. Slušaj

Iako zvuči jednostavno, slušanje to uopće nije. U puno slučajeva samo misliš da slušaš, a to zapravo ne činiš nego smišljaš što reći. Zvuči poznato, zar ne? To je kao inteligencija - svi misle da su iznad prosjeka. Baš tako i svi mi mislimo da doista slušamo, ali istina je drugačija. Pravo slušanje znači usredotočiti se u potpunosti na riječi koje sugovornik izgovara. Fokus na razumijevanje drugoga dok govori znači čuti ga, a to je svakako jedna od najvažnijih vještina koju uz malo truda možeš naučiti. 

via GIPHY

5. Reci "ne"

Čim više poteškoća imaš s izgovaranjem riječi "ne" i odbijanjem drugih, vjerojatnije je da si pod većim stresom. Više si iscrpljena, a lako možeš postati i depresivna, potvrdilo je istraživanje Sveučilišta u San Franciscu. Reći "ne" velik je izazov za mnoge, a to je snažna riječ koju ne bi smjela izbjegavati. 

via GIPHY

Kad doista izgovoriš riječ "ne" zapravo ćeš više poštivati sadašnje obaveze i kvalitetnije im se posvetiti. Uz češće "ne" riješit ćeš se nepotrebnih smetnji i osloboditi svoje vrijeme i energiju za važne stvari.

6. Naspavaj se

Nedavno istraživanje Sveučilišta u Rochesteru pokazalo je da mozak otpušta toksične proteine koji su nusproizvodi moždane aktivnosti dok smo budni. Ukratko, trik je u tome da ih se naš mozak rješava jedino kad se dovoljno naspavamo. Ako pak spavamo manje od potrebnog, oni ostaju u moždanim ćelijama i onemogućuju razmišljanje. A to ne može riješiti niti kofein. Nedostatak sna usporava tvoju sposobnost upravljanja informacijama i rješavanja problema, ubija kreativnost i povisuje emocionalnu reakciju. Zato spavaj! Od starih navika teško se maknuti, a još teže krenuti na spavanje ranije, no jednom kad se navikneš, život će ti biti bolji.

via GIPHY

7. Budi pozitivna

Pronaći motivaciju za pozitvno stanje uma ponekad je teško. Pozitivu uglavnom izjednačavamo sa željama pa je tim teže u isto vrijeme ostati realan i misliti pozitivno.

via GIPHY

Prava je prepreka tome naš mozak jer prirodno je "programiran" tako da traži i otkriva prijetnje. To je mehanizam za preživljavanje koji je ljudima koristio u davna vremena, a danas mu je glavna funkcija da sije pesimizam.

Make up tajne Znamo kako napraviti savršen večernji look za ljetne provode!

Iako nas još uvijek upozorava na opasne situacije, ponekad ga trebaš isključiti. Nije isto ako te vuk želi napasti skriven u grmu i ako misliš da će projekt na kojem mjesecima radiš propasti u jednom trenu. Zato ostani pozitivna i prepoznaj trenutke u kojima je pametnije taj mehanizam ignorirati.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr