7 sobnih biljaka koje ljeti mogu bez problema živjeti na balkonu - i rasti kao lude

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Ljeto je pred vratima, a donosi duže dane, više temperature i povremeni topli popodnevni pljusak
  • Vjerojatno se veseliš što ćeš više vremena provesti na svojoj terasi - a isto tako i neke od tvojih biljaka! 
  • Premda nije svaka sobna biljka baš sretna na otvorenom, onima koji jesu, vrijeme izvan zatvorene sobe može pomoći u jačanju rasta i zdravlja

Kaže se da je ključno, nakon što odrediš koje su biljke pogodne da budu vani, polako ih prilagoditi životu na otvorenom tako što ćeš ih prvo premjestiti na sjenovito mjesto - na sjeverni dio vrta, sjenoviti balkon ili ispod drveta ili drugog sjenovitog područja - nekoliko tjedana prije nego što ih premjestiš na sunčanije mjesto. Vanjsko svjetlo u sjeni i dalje će biti eksponencijalno snažnije nego ono u našim domovima. 

I samo zato što je danju toplo, nemoj zaboraviti uzeti u obzir noćne temperature kada odlučuješ kad biljke premjestiti na otvoreno. Većina biljaka koje uspijevaju vani su tropske biljke i neće voljeti temperature ispod 10 stupnjeva. Također bi bilo dobro da im novo mjesto nudi neku vrstu zaštite od jakog vjetra i jake kiše. Treba uzeti u obzir još nešto: opekline od sunca.

10 najčešćih pogrešaka koje se dogode pri kupovini cvijeća za dom

Nakon što pravilno prilagodiš svoje biljke, pridržavaj se njihove redovite rutine njege, ali pobrini se da sve posude imaju odgovarajuće odvodne rupe, a ako koristiš tanjuriće, pazi da biljke ne stoje u vodi neko vrijeme. Sad kad si spremna za prijelaz, evo osam sobnih biljaka koje možeš preseliti van kad postane toplije.

1. Kaktusi i sukulenti

Ne bi trebalo biti iznenađenje da će sukulenti i kaktusi uspjeti na otvorenom. Ove biljke više vole jaku svjetlost i isušuju se između zalijevanja, ali samo zato što su pustinjske biljke, nemoj ih samo jednog dana premjestiti na najsvjetlije mjesto i pretpostaviti da će se same snaći. Umjesto toga, aklimatiziraj ih kao bilo koju drugu biljku koju premještaš na otvoreno: nekoliko tjedana hlada u natkrivenom prostoru ili ispod stabla prije nego što ih staviš na sunčanije mjesto kako bi izbjegla opekline.

2. Slonova noga (Beaucarnea recurvata)

Slonova noga je biljka koja obožava boraviti na otvorenom. Premda joj je potrebno izrazito malo održavanja i može sretno živjeti u zatvorenom, kad se uzgaja na otvorenom, može proizvesti cvjetne stabljike i doseći visinu do 6 metara (iako se većina zadržava do metra). Preferira puno sunca, ali može podnijeti i atmosferu s nižom svjetlošću.

Biljke za balkon na kojem će ti pozavidjeti: od cvijeća do začinskih trava, evo kako će ti baš sve uspjeti

3. Šareni kroton (Codiaeum variegatum)

Ovaj blistavi raznobojni grm voli jako svjetlo i vlagu, ali vrlo je važan dovoljan unos vode. Listovi će pasti ako dobiva previše ili premalo vode ili ako temperatura padne prenisko. Preferira vlažno - ne mokro, ne suho tlo.

4. Hoja

Hoje su prekrasne biljke koje fino ukrašavaju prozore, ali mogu biti sretne i s druge strane tog prozora. Preferiraju jarko, neizravno svjetlo i vlažno - ali ne i mokro tlo. Listovi hoje sposobni su zadržati puno vlage, što im daje prednost kada je vanjska toplina u pitanju.

Bježat će od tebe: s pomoću ovih 5 biljaka riješit ćeš se dosadnih komaraca

5. Amarilis

Tvoj blistavi amarilis, koji voli biti na prozorskoj dasci, možda bi volio biti i na otvorenom. Poznate po tome što relativno lako cvjetaju, ove biljke najbolje funkcioniraju na jakom, neizravnom svjetlu uz redovito zalijevanje.

6. Fikus

Stabla fikusa mogu uspijevati na otvorenom. Ali, ako tvoj fikus živi svoj najbolji život u svijetlom kutu u tvom domu, nemoj ga premještati samo zato što to možeš - mogla bi otkriti da će mu to više naštetiti nego koristiti. Normalno je da nekoliko listova padne kad premjestiš biljku, a osobito kad je na jesen vratiš unutra.

7. Sansevierija

Čini se da sansevierije mogu preživjeti bilo gdje, uključujući i otvoreni prostor. Premda dobro podnose slabu svjetlost u sobi, zapravo mogu uspijevati u raznim svjetlosnim uvjetima. 

Super savjet Plava ili ružičasta? Pogledaj kako možeš promijeniti boju svojoj hortenziji - lako je!

Stručnjaci tvrde da ostale biljke, koje bi mogle uživati na vanjskim sjenovitim područjima, ali ne i u punom izlaganju suncu, uključuju agalaoneme, kalateje, dracene, paprati, bršljan, većinu orhideja, filodendron, monsteru, šeflera i spathiphyllum. Ali, dodaju, ako su unutra sretni i napreduju, vjerojatno je najbolje da ih ostaviš na miru.

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr