7 simptoma endometrioze koje ne smiješ zanemariti

Thinkstock / Spencer Davies
Grčevi i preduga menstruacija? Mnogi na to samo odmahuju rukom kao da je to normalna pojava, ali moguće je da su to znakovi neugodne bolesti koja pogađa do 10 posto žena u reproduktivnoj dobi
Vidi originalni članak

Endometrioza je bolest u kojoj se endometrij - tkivo koje inače oblaže unutrašnjost maternice - širi izvan maternice na susjedne organe kao što su jajovodi, mokraćni mjehur ili crijeva, a svakog mjeseca kod menstruacije dolazi do upale pa i oteklina toga tkiva. Neki liječnici opisuju endometriozu kao “ratno stanje”, a ako se ne liječi, bolest prerasta u ozbiljan problem koji će pratiti ženu tijekom cijelog reproduktivnog razdoblja života.

Endometriozu, nažalost, nije uvijek lako dijagnosticirati jer neki od simptoma mogu upućivati i na druge poremećaje kao što su sindrom iritabilnog debelog crijeva, zdjelična upalna bolest ili predmenstrualni sindrom. Osim toga, dok neke žene pate od vrlo izraženih i bolnih simptoma, mnoge druge ih uopće nemaju ili su tako blagi da ih ne uzimaju ozbiljno.

U svakom slučaju, ako primijetiš bilo koji znak endometrioze, najpametnije je da zakažeš pregled kod ginekologa koji će ti pomoći; bolest može biti vrlo neugodna, ali u najvećem broju slučajeva uspješno se liječi.

Bolna menstruacija

Grčevi koji se ne smiruju čak ni nakon što se nakljukaš tabletama protiv bolova jedan su od najprepoznatljivijih simptoma endometrioze. Bolovi u donjem dijelu trbuha mogu se javiti nekoliko dana prije menstruacije i trajati do kraja, a mogu biti tako snažni da ne možeš na posao ili u školu.

ZANIMLJIVO Što boja mjesečnice otkriva o tvom zdravlju

Obilata menstruacija

Endometrioza ne uzrokuje samo bolne, nego i vrlo obilate menstruacije. Ako moraš mijenjati uložak ili tampon svaki sat-dva jer će inače promočiti, a primjećuješ i ugruške krvi, moguće je da patiš od endometrioze.

Dugotrajna menstruacija

Krvarenje ne bi trebalo trajati dulje od šest dana, ali kod endometrioze to se zna rastegnuti i na više od tjedan.

Bolni odnosi

Odmetnuti endometrij koji se proširio izvan maternice lijepi se za organe i učvršćuje ih na mjestu, i zbog toga seks postaje vrlo bolan. U ranim fazama odnos boli neposredno prije menstruacije, ali kad je bolest uznapredovala, seks je bolan neprestano, čak i prije samog odnosa, tijekom predigre, i za orgazma.

Bolno pražnjenje crijeva i mokrenje

Endometrij može rasti na crijevima pa nešto tako svakodnevno kao što je odlazak na zahod postaje neugodno i bolno. Simptomi su različiti, od zatvora i crijevnih grčeva do mučnina, proljeva, bola i krvarenja iz rektuma.

Mučnina i umor

Svaka od nas osjetila je PMS - nekoliko dana umora, malo grčeva pa i blage mučnine. Sad to ustostruči i znaš što znači imati endometriozu. Bolest može izazvati trajnu mučninu, povraćanje i totalnu iscrpljenost, a sve se to još pojačava u ono vrijeme u mjesecu.

GOVORIMO O ZDRAVLJU Kandidijaza: gljivičnih infekcija sve se teže riješiti

Neplodnost

Problema sa začećem ima između 30 i 40 posto žena koje boluju od endometrioze. Zapravo, mnoge žene koje nemaju simptoma bolesti doznaju da boluju od endometrioze tek kad se obrate liječniku za neplodnost.

Posjeti Miss7.24sata.hr