6 razloga zašto bi trebala prestati spavati na desnom boku ili trbuhu

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Dobar je san vrlo važan, no jednako je važan i položaj u kojem spavaš
  • Neke od kroničnih problema poput bolova u leđima ili žgaravice može uzrokovati krivi položaj tijekom noći
  • Zato bi trebalo razmisliti ne koji ti je položaj najudobniji već koji je najzdraviji

Uglavnom svi imamo najdraži položaj za spavanje. Na koji smo se katkad i toliko naviknuli da ni u jednom drugom ni ne možemo usnuti. No treba osvjestiti što je najbolje za zdravlje - neke od problema koji te muče možda uzrokuje baš položaj u kojem spavaš?

Life&style Pleši kao da te nitko ne gleda: Top 6 najseksi scena koje ostavljaju bez daha

1. Uzrokuje žgaravicu

Ležati na trbuhu, na desnom boku, ali i na leđima može uzrokovati ili pogoršati refluks - problem koji nastaje kad se kiselina i hrana iz želuca dižu natrag u jednjak. Na donjem kraju jednjaka pri spoju s želucem nalazi se mišićni prsten (donji ezofagealni sfinkter ili DES koji sprječava povrat sadržaja iz želuca) no zbog gravitacije koja nastaje u ovim položajima za spavanje može se dogoditi da on ne funkcionira. Rezultat: žgaravica, osjećaj neugode, okus kiseline u ustima, loš zadah, ponekad čak i bol u prsima.

Bolje je: Da sprječimo refluks najbolje bi bilo spavati na lijevom boku (tada DES neometano radi) te s jastukom, tako da je gornji dio tijela na povišenom.
 

via GIPHY

2. Loše je za kralježnicu i leđa

Položaj u kojem spavamo može biti u izravnoj vezi s bolovima u leđima, kažu eksperti. Spavanje na boku opterećuje leđa i kralježnicu jer moraju "držati" puno težine tijela. Kralježnica nije u prirodnom i opuštenom položaju te možeš osjetiti poriv i tijekom noći da se trebaš istegnuti i promijeniti položaj.

Bolje je: Ako ne možeš zaspati ni u jednom drugom položaju osim na boku, prilagodi ga da bude zdraviji. Pokušaj staviti jedan jastuk između nogu i jedan ispod glave. No za uklanjanja boli u leđima najbolja je poza na leđima, s jastukom ispod glave i drugim ispod koljena.

3. Može uzrokovati kronične probleme s vratom

Nemoguće je disati dok si na trbuhu, osim ako okreneš glavu u stranu, no taj položaj može dovesti do kroničnih problema s vratom poput hernije diska. Glava i kralježnica nisu u ravnini i vrat je prisiljen da se izvija. Ako je ovo položaj u kojem uvijek spavaš, želatinozni dijelovi diskova na kralježnici mogu se oštetiti, a to će dovesti do kronične boli.

Bolje je: Spavanje na leđima je najprirodniji položaj za cijelo tijelo. Najbolje je imati mali jastuk pod glavom i to od memorijske pjene. Boli li te vrat, možeš podložiti i jastuk ispod svake ruke dok spavaš na leđima.

via GIPHY

4. Dodatno će pritiskati bebu

Ako si trudna, važno je obratiti pozornost na položaj u kojem spavaš, ne samo zbog bebina nego i zbog tvojeg zdravlja. Spavanje na trbuhu je najlošije jer je beba stisnuta i ne može se micati, a loše je i za tvoju kralježnicu čiji središnji dio je već opterećen dodatnom težinom, a ovo će to još malo pojačati.

Bolje je: liječnici savjetuju trudnicama da spavaju na lijevom boku jer on omogućava najbolju cirkulaciju krvi u tijelu pa i majka i dijete dobivaju najviše kisika.

5. Uzrokuje bore na licu

Spavati s jednom stranom lica na jastuku je neizbježno bilo da spavaš na trbuhu ili na boku, a studije pokazuju da je to najgore što možeš napraviti svom licu. Stisnuto i "nagužvano" u jastuk prije ili kasnije će dobiti duboke bore na mjestima gdje se koža uobičajeno nabora preko noći.

Bolje je: spavanje na leđima je najbolji lijek za izbjegavanje bora: lice nije nagurano u jastuk, koža se ne "gužva", a pore mogu disati.

MODA Pitali smo našeg svjetski poznatog dizajnera koga bi odijevao do kraja života

6. Nepotreban pritisak na grudi

Kao žene trebale bismo znati na što pripaziti kad je u pitanju zdravlje naših grudi. Tako spavanje na trbuhu stvara nepotreban pritisak na grudi te nas zbog toga dojke mogu boljeti. Spavamo li na boku, gravitacija radi protiv nas (i naših grudi) pa se one s vremenom mogu objesiti. Spavaš li na leđima, grudi će biti u relaksiranom položaju i neće biti nepotrebno stisnute.

Bolje je: Spavaš li na lijevom boku, to je vrlo dobro za zdravlje srca. Liječnici kažu da u tom položaju srce radi bolje i s manje opterećenja jer je s njega, zahvaljujući gravitaciji skinut teret. Tada i krv kroz njega lakše cirkulira.

Posjeti Miss7.24sata.hr