6 nevjerojatnih stvari za koje možeš koristiti krumpir (a nisu jelo)

Thinkstock / Spencer Davies
Ovi neobični načini upotrebe mnogima omiljenog povrća olakšat će tvoju svakodnevicu
Vidi originalni članak

Osim za pripremu ukusnih hrskavih krumpirića, ova ukusna namirnica uskočit će ti u različitim situacijama i spasiti stvar, bilo da je riječ o čišćenju srebra, uklanjanju hrđe ili ublažavanju opeklina. U nastavku ti otkrivamo još nekoliko korisnih načina na koje možeš upotrijebiti krumpir: 

Uklanjanje hrđe

Svi smo se mi barem jednom susreli s nepoželjnim stvaranjem hrđe na različitim metalnim površinama, a sada napokon imamo rješenje za taj problem – krumpir. Sve što trebaš je prepoloviti ga, umočiti u sodu bikarbonu ili kuhinjsku sol i istrljati zahrđali dio. Po potrebi ponovi postupak.

Čišćenje srebra

Koliko god brinula o svom srebrnom nakitu, činjenica je da će ono s vremenom potamniti. To je sasvim normalan proces koji možeš jednostavno riješiti upotrebom krumpira, točnije upotrebom vode u kojoj se krumpir kuhao. Postupak čišćenja je vrlo jednostavan: u vodu u kojoj si kuhala krumpir ubaci srebrne komade nakita i ostavi ih oko sat vremena, a potom istrljaj starom četkicom za zube. Srebro će vratiti svoj sjaj, a usput ćeš imati i pola ručka. 

 

Ublažavanje opeklina

Kako bi ublažila crvenilo i bol od opeklina, nareži sirovi krumpir na kriške i utrljaj na mjesta koja si opekla. Hladni sirovi krumpir možeš koristiti i kao oblog koji će smanjiti neugodni osjećaj pečenja. Poželjno je birati veće krumpire i držati ih u hladnjaku prije upotrebe. 

MISS7 ANKETA Crveno donje rublje u novogodišnjoj noći? Žene pričaju što im je donijelo...

Sprječavanje glavobolje

U posljednje vrijeme sve više ljudi olakšanje za glavobolju traži u alternativnim metodama poput ispijanja vode, meditacije ili masaže. Međutim, postoji i nekoliko namirnica koje ti mogu pomoći u ublažavanju bolnih simptoma. Jedna od njih je i krumpir koji, kao i kod opeklina, ublažava bol kada se koristi kao oblog. Nareži ga na ploške, stavi na čelo i sljepoočnice i pričvrsti gazom ili trakom za kosu. Provjereno djeluje! 

 

Čišćenje prozora i ogledala

Jesi li znala da sirovi krumpir možeš koristiti i za čišćenje prozora i ogledala i za uklanjanje otisaka prstiju sa svih glatkih površina? Staklene površine natrljaj kriškama sirovog krumpira, a potom ukloni krumpirov sok čistom krpom. Tvoji prozori i ogledala u trenu će zablistati i vratiti sjaj. 

Proširivanje obuće

Svjesni smo da zvuči pomalo nevjerojatno, ali krumpir može proširiti tijesnu obuću. Naime, oguljeni krumpir srednje veličine stavljen u cipelu odličan je, jednostavan i vrlo efikasan način za omekšavanje kože cipela. Krumpir ostavi u cipelama preko noći i već ujutro ćeš imati nekoliko milimetara širu obuću. 

Posjeti Miss7.24sata.hr