6 jako dobrih razloga za korištenje ricinusovog ulja

Getty/Guliver
Kako najbolje upotrijebiti ovo ulje za ljepši ten, kosu i tijelo?
Vidi originalni članak

Znaš li da je ricinusovo ulje čudesno? Možda već znaš i redovito ga utrljavaš u kosu i mažeš njime trepavice, a u tom slučaju – svaka čast. Ali za one od nas koje nisu pojma imale o brojnim dobrobitima ricinusa, slijedi vodič koji će vam otvoriti oči. U priči o zdravim uljima kao što su ružino, arganovo ili kokosovo ulje, skromno ricinusovo ulje do sad je bilo nepravedno zanemareno i vrijeme je da se to promijeni.
Ricinusovo ulje dobiva se iz sjemenaka biljke lijepih crvenkastih listova koja se zove ricinus ili skočac, i ljekovita je, ali i otrovna jer sadrži protein ricin. No, njega nema u ulju koje je gušće i ljepljivije od, recimo, arganova ulja, ali upravo zato i znatno bogatije vitaminom E i masnim kiselinama od većine ostalih biljnih ulja, zbog čega je idealno za njegu kože i kose. A to nije sve. Ljekovita svojstva ricinusova ulja poznata su još od drevnog Egipta gdje su ga smatrali eliksirom dugovječnosti i zdravlja koji podiže imunitet, a i danas se često rabi u ajurvedskoj medicini.  Kako najbolje upotrijebiti ricinusovo ulje za ljepši ten, kosu i tijelo?

Potakni unutarnji sjaj

Svi znamo da koža blista iznutra, ali ne moraš piti ricinusovo ulje da bi postigla taj efekt (i nemoj!). Dovoljno je da uljem natopiš krpicu od flanela ili frotira, položiš je na trbuh iznad jetre, malo ispod desne dojke, i držiš je ondje bar jedan sat. Učinak će biti jači ako se omotaš najlonskom folijom i ostaviš preko noći, tvrde herbalisti.
Premda još nije utvrđeno kakav se proces zapravo odvija, znanstvena teorija kaže da ricinusovo ulje potiče limfnu drenažu pa se eliminiraju toksini i ostali otpad, a ostaje blistava koža.

Zaštiti se od bora

Ovo što ćeš sad pročitati je zbilja fantastično: da bi se obranila od prvih znakova starenja, ne trebaju ti snažni serumi ni injekcije botoksa, dovoljno je ricinusovo ulje. Ono prodire u kožu i stimulira proizvodnju kolagena i elastina, a to omekšava i vlaži kožu.
Kao što vjerojatno znaš, zalihe kolagena i elastina smanjuju se s godinama, posebno na osjetljivim područjima oko očiju, usta i na čelu, gdje se zato i pojavljuju prve borice. Da to spriječiš, navlaži vaticu ricinusovim uljem i pažljivo ga nanesi na lice prije spavanja.

Ubrzaj rast kose

Ricinusovo ulje pomaže kosi i trepavicama da brže rastu, po nekima zato što ricinoleična kiselina poništava djelovanje hormona povezanih s ispadanjem dlaka i ćelavosti. Drugi smatraju da je to posljedica ljekovitih svojstava ricinusa koji hrani kožu i stimulira cirkulaciju, što opet pomaže rastu kose.
Za dulje i gušće trepavice, šminku uvečer skini vaticom natopljenom u ricinusovo ulje koje će ukloniti maskaru i ujedno natopiti kožu kapaka i trepavice.

ZANIMLJIVO 6 razloga zbog kojih bi trebala kurkumu dodavati svojim jelima

Smiri problematičnu kožu

Ricinusovo ulje djeluje i kao odličan serum protiv ekcema, dermatitisa, psorijaze i keratoze pilaris, poznate i kao guščja koža. 
Kako je to moguće? Budući da je iznimno bogato prirodnom antibakterijskom i protuupalnom ricinoleičnom kiselinom, ricinusovo ulje problem rješava s dvije strane: ulje istodobno vraća koži vlagu i djeluje protiv bakterija, tako da se prekida začarani krug svrbeža, iritacije i upale. Zato svako jutro i svaku večer nanesi malo ulja na problematične površine.

Riješi se raspucalih vrhova

Bogato omega-6 masnim kiselinama, aminokiselinama i vitaminom E, ricinusovo ulje je savršeno sredstvo za njegu kose koje joj pomaže da ostane jaka i zdrava i odgađa pojavu mrskih raspucalih vrhova.
Stavi malo ulja u udubinu dlana, zagrij ga između dlanova i nanesi ga na vrške kose, a za najbolju regeneraciju, napravi pakung od mješavine ricinusova i kokosova ulja i ostavi ga preko noći. Djeluje čarobno!

ZANIMLJIVO 3 japanska pravila za snažan i zdrav život

Pokreni se

Ako imaš sporu probavu ili patiš od zatvora, ricinusovo ulje je zakon, ponovno zahvaljujući visokoj koncentraciji ricinoleične kiseline, i odavno se koristi kao prirodni laksativ.
Znanstveno objašnjenje glasi da se ricinoleična kiselina apsorbira u tankom crijevu i spaja s EP3 receptorima te izaziva kontrakcije, što prevedeno na obični jezik znači da ćeš trčati na zahod. Upozorenje za trudnice: liječnici ne preporučuju uporabu ricinusova ulja kao laksativa u trudnoći jer može izazvati kontrakcije maternice.
Namjeravaš li uzeti ricinusovo ulje da potakneš probavu, savjetuj se s liječnikom ili ljekarnikom i vodi računa da počneš s malom dozom od 15 mililitara te da nikad ne prijeđeš 60.
 
 

Posjeti Miss7.24sata.hr