5 znakova koji ti jasno dokazuju da stvarno imaš lošeg šefa

IMDB/PR
Vidi originalni članak
  • Jučer si ostala dva sata dulje na poslu, a šef te danas gnjavi što kasniš deset minuta?
  • To je samo jedan od pet jasnih znakova da mu uopće nije mjesto na vodećoj poziciji
  • Ako u ovome prepoznaješ svog nadređenog, možda je vrijeme da nešto poduzmeš...

Dobar šef trebao bi biti onaj od kojeg možeš učiti, koji ne nameće svoju volju silom i ne smatra da bi trebao biti apsolutno dominantan. Između njega i zaposlenika trebalo bi vladati povjerenje, a kao čovjek siguran u sebe i svoje sposobnosti zna da ne može uvijek biti u pravu, a da će se pravi odgovor pronaći tijekom razgovora. No loš nadređeni, koji još naginje profilu psihopata...  to je suprotna priča. 

Šef koji koristi titulu kao bi nametnuo svoja pravila i natjerao zaposlenike da ga slušaju zapravo je - slab. On podiže glas, prijeti i neprestano izaziva stres zaposlenicima. Ako u sljedećih pet znakova prepoznaš čovjeka za kojeg radiš, znaj da nije tako jak koliko misliš. Ali niti koliko on sam vjeruje.

via GIPHY

1. Nikad ne traži za pomoć

Kad nije siguran što učiniti, ipak neće tražiti zaposlenike da mu pomognu. Umjesto toga smislit će kakvo-takvo rješenje i samo narediti da to učiniš jer, eto, on je šef. Ako ga pak pokušaš urazumiti i predložiti mu bolje rješenje lako će se naljutiti. Radije će odbaciti tuđi prijedlog, ma kako to nerazumno bilo, nego priznati da njegovo rješenje nije dobro. 

via GIPHY

2. Prebacuje krivicu na druge kad je sam kiv

Kad primijeti da je nešto krenulo po zlu, tvoj šef ima samo jedan cilj - pronaći krivca. Krivca koji, naravno, nije on jer pod svaku cijenu izbjegava preuzeti odgovornost. Međutim, dobar će vođa preuzeti odgovornost za sve što ne ispadne po planu i upitati se što  iz svega može naučiti. Loš šef to ne može jer svu krivicu automatski prebacuje na druge.

via GIPHY

3. Ne može priznati da nešto ne zna

Jak menadžer ne boji se reći da ne zna odgovor. Međutim, slab šef to sigurno neće izgovoriti. Umjesto toga izvlačit će se ili lagati!

On nije sklon učenju od drugih jer je njegova mentalna i emocionalna energija usmjerena na izbjegavanje odgovora ili jednostavno prebacivanje zadataga, odgovornosti, krivnje na druge.

HOROSKOP Što ti je šef po horoskopu? Ako je neki od ovih znakova, nije dobro!

4. Prije će umrijeti nego se ispričati

Ne dopušta da ga se kritizira i ne prihvaća da mu se odgovara jer to vrijeđa njegov ego. Kad pogriješi, sigurno se neće ispričati jer on baš nikad nije kriv. Pokazao bi slabost, po svom mišljenju, da to učini.

via GIPHY

5. Sve mjeri (ali samo u svoju korist)

Dok je dobar šef usmjeren na velike ciljeve i gleda širi plan, loš se fokusira na nebitne stvari i usputne sitnice.

Life&style Nećeš vjerovati kako Amal i George Clooney započinju svoj dan

On će znati da si jučer na poslu ostala sat ili dva duže, ali će te ipak prozvati ako sljedeći dan zakasniš deset minuta. Oslanja se na brojke, a ne na procjenu ljudi.

via GIPHY

Posjeti Miss7.24sata.hr