5 znakova da definitivno nosiš grudnjak krive veličine – i kako pronaći pravu

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Neugodno štipanje po leđima, stiskanje oko prsa i loša potpora: sve su to znakovi neprikladnog grudnjaka
  • Labavi grudnjak ne daje dovoljno potpore, ali preuski se može brzo istrošiti, ograničiti ti kretanje te rezultirati jakom boli
  • Svejedno, 8 od 10 žena nosi grudnjake krive veličine

Ako ti grudnjak stvara nelagodu, vjerojatno ti ne odgovara, odnosno ne „sjeda“ kako bi trebao. Ali, kako znati je li ti grudnjak uistinu pretijesan? Evo nekoliko načina da utvrdiš jesu li tvoji problemi nastali zato jer ti je grudnjak tijesan ili prevelik, bilo u opsegu oko torza ili u veličini košarica te kako ga prilagoditi ili zamijeniti kako bi ti bolje pristajao.

Life&style Evo zašto ne bi trebala pratiti trendove i kupovati ono što je trenutačno u modi

Žice ne sjede pravilno ispod dojke

To mogu uzrokovati i preveliki i premali grudnjaci. Prevelike košarice imaju za tvoj torzo preširok donji rub će se žice micati i bockati. S druge strane, ako su košarice premale, tada je nemoguće da taj donji dio lijepo prijanja, "penjat" će se i sjesti na tkivo dojke, što je vrlo neugodno. Da bi utvrdila je li veličina košarice prevelika ili mala, provjeri jesu li dojke "iskočile" preko gornjeg ruba košarice ili na bočnim stranama ili se pak na košaricama stvaraju nabori i u njima ima praznog prostora. Hoće li ti grudnjak sa žicama savršeno pristajati ovisi i o građi tijela. Na primjer, ženama punijeg oprsja obično neće. 

via GIPHY

"Dvostruke grudi"

Ako ti se dojke "prelijevaju" preko gornjeg ruba stvarajući još jedan brežuljak iznad njega, košarica je premala. Ako je grudnjak prepun i "curi" na sve strane, preko gornjeg, donjeg ruba i sa strane, to vjerojatno znači da nosiš premalu veličinu. Možda ti je taj broj nekad odgovarao, a sad više ne? Uzrok mogu biti promjene u težini ili hormonske promjene poput menopauze. Košarica bi trebala držati cijelu dojku bez stvaranja efekta "dvostrukih grudi". Rješenje je kupiti za jedan broj veće košarice. 

Možeš li grudnjak zakopčati na najšire kukice? 

Trebala bi. Svaki grudnjak ima tri reda kukica za kopčanje na leđima - kad kupiš grudnjak, najšire/najlabavije kopčanje bi ti trebalo biti najudobnije. To znači da traka oko torza dobro prijanja i i da između nje i tijela (na leđima) možeš ugurati dva prsta. Naime, druga dva reda kopčica poslužit će ti s vremenom, kad se grudnjak rastegne od nošenja i pranja, da ga zakopčaš čvrsto kao na početku te da i dalje pruža dobru potporu grudima. 

via GIPHY

Preširoka donja traka

Jedna od najčešćih pogrešaka s veličinom grudnjaka je prevelik opseg donje trake (što se označava u centimetrima 75, 80, 85, 90...). Otprilike 80% podrške za za grudi ovisi upravo o toj donjoj traci, a ne o naramenicama i košaricama. Ako je donja traka preširoka za tvoj torzo, oprosti se s potporom. Tada će naramenice pokušati ponijeti težinu poprsja, što obično rezultira bolovima u ramenima i leđima. Provjeri je li donji pojas čvrst i stoji li ravno preko leđa. Ako se podiže, trebala bi grudnjak s trakom za broj manjom. 

Dobro je znati Pogledaj što se sve događa tvojim grudima kad prestaneš nositi grudnjak

Preuska donja traka

Nošenje grudnjaka preuskog opsega donje trake može na mnogo načina biti loš. Preuzak grudnjak može izazvati mnoštvo problema s kožom, uključujući folikulitis, dermatitis, osip i upalu. Kada uska odjeća trlja kožu, to može prouzročiti prekomjerno znojenje, kao i iritaciju i upalu folikula dlačica. I ne samo to, bakterije i/ili gljivice na površini kože mogu lakše prodrijeti u folikule dlake uzrokujući infekciju. ne treba ni spominjati kako premala traka neugodno žulja. Ako grudnjak stalno namještaš, pomičeš jer te žulja u predjelu ispod grudi, definitivno ti ne odgovara. Trebaš kupiti onaj većeg opsega oko tijela.

via GIPHY

Posjeti Miss7.24sata.hr