5 super savjeta uz koje ćeš oprati zimsku jaknu ili kaput, a da ih ne uništiš

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Zimska jakna je u hladnom godišnjem dobu najvjerniji pratitelj
  • Ali, koliko god nam je to mučno, moramo je s vremena na vrijeme oprati 
  • S ovim savjetima ništa neće poći po krivu 

Spadaš li među one koji se boje sasvim normalno oprati jaknu ili zimski kaput u stroju za pranje rublja? To zapravo uopće nije teško ako paziš na nekoliko stvari. Otkrit ćemo ti sve što trebaš znati o tome. 

Zašto i koliko često treba čistiti zimsku jaknu? 

Snijeg, kiša, prljavština ili sol za posipavanje: jakna za zimu izložena je mnogim opterećenjima te barem jednom godišnje zavrjeđuje čišćenje. Ako dobro njeguješ zimsku jaknu, još dugo ćeš biti zadovoljna u njoj.

Najbolje je oprati zimsku jaknu prije nego je u proljeće objesiš do sljedeće zime u ormar. Kad dođe hladnije vrijeme, bit ćeš sigurna da te očekuje fino meka i čista jakna ili kaput. 

Treba paziti na različite materijale 

Zimska jakna nije samo zimska jakna. Postoje razlike u odabiru materijala – i na to treba paziti kod pranja. Prema tome se određuje temperatura pranja, deterdžent i pravi program. 

Kako prati pernatu jaknu

Pernate jakne omiljene su u zimi jer jako drže toplinu. Mana: perje ne podnosi baš vodu pa kod pranja trebaš biti jako oprezna. 

Pernatu jaknu uvijek peri samu i maksimalno na 40 stupnjeva. Osim toga, trebaš koristiti posebno sredstvo za pranje pernatih jakni koje neće uništiti osjetljivu jaknu s agresivnim sredstvima. Potom jaknu isperi još jednom s običnom vodom (taj program trebala bi imati svaka perilica). 

Kako bi se paperje dobro posušilo i opet bilo mekano, jaknu je najbolje sušiti u sušilici. Trik: stavi tenisku lopticu u bubanj – pobrinut će se da jakna za vrijeme sušenja bude stalno u pokretu. 

Modni trend Samo jedan detalj čini da tvoj kaput ili jakna izgleda luksuznije i skuplje

Kako prati vuneni kaput

Kod vune se radi o životinjskim prirodnim vlaknima koja su u pravilu vrlo osjetljiva. Zato vuneni kaputi trebaju posebnu njegu. Za pranje ove jakne preporučuje se ručno pranje. Stavi malo sredstva za pranje u hladnu vodu. Ostavi jaknu nekoliko minuta da omekša, potom je isperi te je polako vrati u prvobitni oblik. 

Ogrtač od vune ne smije se stavljati u sušilicu, nego je najbolje da se suši ležeći na stalku za sušenje rublja. 

Pranje jakni od umjetnih vlakna 

Jakne od umjetnih vlakna, poput poliestera, uglavnom su impregnirane kako bi zadržale zimu s vanjske strane. Nakon pranja na niskoj temperaturi i niskom broju okretaja trebaš jaknu impregnirati posebnim sprejom kako bi zaštita ostala postojana te bi još dugo mogla nositi tu jaknu. 

5 trikova za pranje ogrtača, jakni i sl. komada zimske odjeće 

1. Pazi na prišivene etikete: na novoj zimskoj jakni piše koliko se često preporučuje prati je i kako se pere, a osobito je to slučaj kod pernatih jakni ili vune. Ako se držiš uputa proizvođača, ne bi ništa loše smjelo dogoditi. Ako se ipak nešto neplanirano dogodi, a držala si se pravila proizvođača, imaš pravo reklamirati tu jaknu. 

2. Nemoj koristiti omekšivač: za ručnike ili omiljeni šal je omekšivač dobra ideja, ali za zimske jakne nije. Napada materijal te olabavljuje vlakna.

3. Zatvori zatvarač prije pranja: prije nego staviš jaknu u bubanj, zatvori sve zatvarače. Tako ćeš osigurati jaknu od mogućih oštećenja pri pranju. 

4. Skini krzneni ovratnik: mnoge zimske jakne i kaputi imaju krzneni ovratnik koji se može skinuti. Svakako to napravi prije pranja. 

5. Grubu prljavštinu i mrlje tretiraj prije pranja: posebna sredstva za otklanjanje mrlja pomoći će ti riješiti se tvrdokornih mrlja. Ostatak će napraviti stroj za pranje rublja. 

Novi trendovi Ova tri modela jakni preplavila su jesenske kolekcije. Koja je tvoj favorit?

Posjeti Miss7.24sata.hr