5 savjeta nakon kojih ćeš izgledati kao vrsna poznavateljica vina, čak i ako nemaš pojma

Shutterstock Savjeti s kojima ćeš puno naučiti o vinu
Vidi originalni članak
  • Čini li ti se svijet vina ponekad kao labirint? 
  • To uopće nije važno!
  • Uz naše savjete barem ćeš djelovati kao iskusna poznavateljice vina

Za mnoge je dobro vino dio svečanog stola. Ali, tijekom stoljeća su ljudi bili toliko duboko uronjeni u fermentirani sok od grožđa i njegovu proizvodnju da se odabir kapljice za početnike ne čini tako lakim. Glavno da je dobrog okusa? Nije to baš tako jednostavno u svijetu vina.

Ako ove godine želiš biti vinski znalac na Božić, želiš zablistati (ili se barem pretvarati), jer među gostima baš nema stručnjaka za vino, ne moraš prvo prevrtati etikete. To smo već napravili za tebe, razgovarali s vinskim profesionalcima te sastavili savjete. Zabavi se uz božićni vinski vodič!

Life&style Velika vijest za hedoniste: Može li čaša crnog vina zamijeniti sat vremena vježbanja?

5 pravila poznavatelja vina za cijelu večer

Duboko udahni

To se ne odnosi samo na domaćina, nego i na vino. Crno vino treba malo kisika prije nego što se pije i – budi oprezna – nemoj ga samo otvoriti, nego ga pretoči u dekanter za vino. Ako se izvadi samo čep, kroz uski otvor u vino ulazi samo mala količina zraka. U vrču, ali čak i snažnim točenjem u lukovičaste vinske čaše, vino dolazi u dodir s puno kisika, što mu mijenja okus.

Mali problem: prije nego što ga natočimo i damo mu zraka, pogledaj godinu. Jako stara vina ne treba dekantirati jer su osjetljivija. Svježi zrak je dobar za mlada crna vina i ona koja su dozrijevala u drvenim bačvama.

Life&style U ovu epsku čašu za vino stane cijela butelja! Napokon s olakšanjem možeš reći da si popila - samo jednu čašu

Temperatura

Uglavnom znamo sljedeće: bijelo vino se poslužuje hladno, crno vino toplo. 

Ali može biti i konkretnije:

• Pjenušac i pjenušava vina vole hladnoću, odnosno 6 do 8 stupnjeva.

• Lagana bijela i roze vina (do 10%) vole temperaturu od 8 do 10 stupnjeva, odnosno klimu u hladnjaku.

• Slatka vina imaju najbolji okus na 10 do 12 stupnjeva.

• Bogata bijela vina s malo više alkohola mogu se poslužiti na 12 do 14 stupnjeva.

• S crnim vinima polako: lagana se osjećaju dobro na oko 15 stupnjeva.

• Kod težih crnih vina može biti i toplije, finu aromu razvijaju na 16 do 18 stupnjeva.

Kako bi osjetila temperaturu i njezin učinak na vino, vrijedi prethodno napraviti test termometra. Hladi vina na odgovarajući broj stupnjeva i vidi što se mijenja. S vremenom stekneš osjećaj za to.

Dvije male stvari na koje poznavatelji vina još uvijek misle: vino se prirodno zagrijava u čaši. Stoga sipaj samo izravno prije uživanja. A kako ne bi samo prva čaša imala dobar okus, ne zaboravi bocu nakon toga ponovno ohladiti.

Točenje

Manje je više

Pravilo broj jedan kod vina: manje je više. I to nema veze s pohlepom, nego uživanjem, jer čašu treba napuniti najviše do trećine kako bi vino imalo pravu aromu. Dakle, čak i ako dobro misliš, bolje je ne prepuniti čašu, nego je treba češće puniti. Kad smo kod toga: za crvena i bijela vina trebaju različite čaše.

Life&style Obožavamo kuhano vino po receptu Jamieja Olivera - okus je kao Božić u čaši!

Kronološki redoslijed

Često smo navikli jednostavno posluživati vino koje voli većina ljudi. Ali, postaje zabavno kada počneš prilagođavati vina posluženoj hrani. Vino bi se trebalo ili temeljiti na glavnoj noti okusa jela ili predstavljati potpuni kontrast istog. Zato se uz svaki slijed može poslužiti novo vino. Općenito, postoji dobar trik koji se može zapamtiti kao šalabahter: posluživanje laganih vina prije teških, mladih prije starih, suhih prije slatkih, bijelih prije crvenih.

Posjeti Miss7.24sata.hr