5 recepta za likere od omiljenih slatkiša: Kinder čokoladica, Mon Cherija, Ferrero Rochera…
- Fini liker unijet će malo svjetla u ove tmurne jesenske i zimske dane
- Stoga ga napravi već sada i uživaj povremeno cijelu jesen i zimu
- Svejedno jesi li ljubiteljica Kinder čokoladica, Nimm 2 ili pečenih jabuka, svatko će pronaći svog favorita
Kad je vani tmurno i hladno, volimo da nam je u kući fino ugodno. a uz lješkarenje na kauču uvijek ide i nešto ukusno. Na primjer, fini liker. A pošto volimo slatko i čokoladu, otkrit ćemo ti kako možeš spraviti likere od raznih čokoladica koje držiš u ormaru.
Osim što ćeš uživati u ovim likerima, oni su sjajan poklon za prijatelje ili obitelj. Recepti su vrlo jednostavni, a osobito ako imaš kod kuće Thermomix ili neki drugi sličan aparat. Ako nemaš, svi se sasvim jednostavno mogu spraviti u loncu s pomoću običnog miksera.
Liker od Kinder čokolade
Za 1,5 l je potrebno:
• 200 g Kinder čokolade
• 400 ml vrhnja
• 600 ml mlijeka
• 160 g šećera
• 1 pakiranje vanilin šećera
• 2 jaja
• 220 ml rakije neutralnog okusa (ili votke)
Priprema:
1. Natrgaj čokoladu na komade pa zajedno s mlijekom, vrhnjem, jajima, šećerom i vanilin šećerom rastopi u loncu uz stalno miješanje. Ne zakuhati!
2. Kad se čokolada potpuno otopi, umiješaj rakiju te još jednom kratko ugrij. Napuni u boce te stavi na hladno.
Nimm 2 liker
Za 2,2 litre potrebno ti je:
• 1 pakiranje Nimm 2 bombona
• 700 ml rakije neutralnog okusa (ili votke)
• 1,5 l multivitaminskog soka
Priprema:
1. Otpakiraj bombone te stavi u veliku posudu s poklopcem. Ulij rakiju ili votku. Poklopi te ostavi jedan dan da odstoji.
2. Dodaj sok te dobro promiješaj. Napuni boce i uživaj.
Liker od pečenih jabuka
Za 1 litru potrebno ti je:
• 5 jabuka
• 10 žlica smeđeg šećera
• cimet (mljeven ili prutić)
• vanilija (aroma ili mahuna)
• 1000 ml rakije neutralnog okusa (ili votke)
Priprema:
1. Oguli te očisti jabuke. Potom ih stavi u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Kad jabuke omekšaju, ali nisu još gnjecave, stavi ih u posudu zajedno sa šećerom i začinima.
2. Zatim prelij s rakijom ili votkom. Jabuke moraju biti potpuno prekrivene. Poklopi.
3. Ostavi da odstoji oko četiri tjedna. Potom procijedi u boce.
Mon Cherie liker
Za 0,75 l potrebno ti je:
• 10 Mon Cheri čokoladica (ili Griotta)
• 200 g šećera
• 200 g vrhnja
• 6 žumanaca
• 250 ml rakije od višnje
Priprema:
1. Stavi sve u lonac, zagrij na 80 stupnjeva te miksaj oko 6 minuta.
2. Potom ulij rakiju od višnje te miksaj oko 3 minute na 89 stupnjeva.
3. Ostavi da se ohladi te prelij u boce.
Ferrero Rocher liker
Za 0,75 litara potrebno ti je:
• 10 Ferrero Rocher okruglica
• 3 žumanca
• 1 pakiranje vanilin šećera
• 100 g šećera
• 150 g kondenziranog mlijeka
• 150 ml mlijeka
• 200 g vrhnja
• 200 ml votke
Priprema:
1. Stavi Ferrero Rocher bombone u posudu te miksaj oko 10 sekundi. Potom dodaj žumanca, šećer i vanilin šećer, ugrij na 70 stupnjeva te miksaj oko 3 minute.
2. Dodaj preostale sastojke te miksaj 5 i pol minuta na 70 stupnjeva. Prelij u boce te ostavi da se ohladi.