4 namirnice koje će probuditi i najuspavaniju probavu

Thinkstock / Spencer Davies
Osjećaš se naduto i iz trbuha dopiru čudni zvukovi? Otkrivamo koje će ti namirnice potaknuti probavu
Vidi originalni članak

Bolovi u trbuhu, nadutost i zatvor vrlo su neugodni te negativno utječu na naš raspoloženje. Razlog za to mogu biti loša prehrana, stres ili netolerancija. Međutim, neke namirnice mogu nam pomoći da potaknemo probavu…

Chia sjemenke 

Namirnice bogate balastnim tvarima – poput chia sjemenki – općenito potiču probavu te sprječavaju izlučivanje otrovnih tvari u našem tijelu. Najbolje je konzumirati chia sjemenke u obliku pudinga. Ostaviš ih u vodi da nabubre te nastane smjesa slična želeu. Osim što to potiče probavu, štiti crijevnu sluznicu. Balastne tvari također će nas zasititi na duže vrijeme. 

Avokado 

Avokado je također bogat balastnim tvarima te zahvaljujući njima te nezasićenim masnim kiselinama pozitivno djeluje na našu probavu. Povrh toga, avokado sadrži beta-karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A – koji je potreban za zdravu sluznicu u probavnom traktu. 

Prehrana "Ova namirnica je napokon u red dovela moj probavni sustav"

Topla voda s limunom 

Meghan Markle započinje time dan. Zvijezde poput Jennifer Aniston i Miranda Kerr kunu se u to: topla voda s limunom. Osim vitamina C, sadrži takozvane pektine – koji potiču probavu. 

Kefir 

Umjesto jogurta pojedi koji puta kefir. Sličnog je kiselkastog okusa poput mlaćenice, ali sadrži ugljičnu kiselinu. Ovaj gusti mliječni proizvod sa Kavkaza bogat je bakterijama mliječne kiseline – koje su zdrave za našu crijevnu floru te otklanjanju uzročnike bolesti. Osim toga, kefir se lakše probavlja, jer sadrži manje laktoze od običnog jogurta. 

ISTINA ILI MIT? Konačni odgovor: Je li, dakle, zdravo piti vodu za vrijeme jela ili ne?

Posjeti Miss7.24sata.hr