3 prefine ljetne salate bogate zdravim bjelančevinama i mastima
- Ljetne salate su nam ozbiljan adut kad je riječ o prehrani tijekom vrućih dana u srpnju i kolovozu
- Pošto ljetne salate znaju biti slične, a nerijetko i neprivlačne, inspiracija za recepte je uvijek dobro došla
- missZDRAVA je pripremila tri recepta za salate uz koje nećeš ostati gladna, naprotiv, mogla bi se ugodno iznenaditi
Između ljetnih zabava, odmora i roštilja znamo da su tvoji vikendi u potpunosti popunjeni do rujna. I ako nisu, kao da ti se sad da provoditi sate uz štednjak nakuhavajući gomilu hrane. I zato su prefine ljetne salate spas u pravi čast. U ovom slučaju ne radi se o bezukusnim zelenim salatama, već smo se potrudile pronaći nešto što će oduševiti i tebe i tvoje bližnje (barem onaj ženski dio).
Pripremile smo primamljive recepte za čuda od salata prepunih ukusnih ljetnih proizvoda. Također su bogate zdravim bjelančevinama i mastima. Spakiraj ih za brzi ručak ili donesi cijelu zdjelu na bilo koji piknik ili druženje. Ovi su recepti previše dobri da ih ne isprobaš.
Salata od manga i bifteka s preljevom od avokada
Salata od bifteka na žaru sa slatkim kriškama manga i bogatim i kremastim preljevom od ranča s avokadom izdašna je salata koja čini zadovoljavajući obrok i za najveće apetite. Ovog vikenda obavezno dodatno ispeci roštilj kako bi preostale odreske iskoristila za ovaj jednostavan recept za zasitnu i ukusnu večeru. Savršeni sklad boje i lijep kontrast u okusima i teksturama - svježina i slatkoća nasuprot bogatstvu i ukusu bifteka i preljeva. Zaista - savršeni ljetni obrok!
Što će ti sve trebati:
- Odrezak. Lako možeš odreske ispeći na žaru samo za ovu salatu, no također je odličan način da iskoristiš ostatke odrezaka. Odrezak može biti vruć, sobne temperature, pa čak i hladan. Ali preporučujemo da ga tanko narežeš na komade tako da bude ugodan uz salatu. Ostatci pečenog bifteka na žaru narezani na sitne kriške bit će savršeni spoj. No, ako nisi raspoložena za odrezak? Isprobaj pileća prsa u istoj kombinaciji.
- Zelena salata. Proljetni mix ili ako želiš nešto izdašnije i hrskavije, probaj romansku salatu. A rukola će dati poželjnu gorčinu, dok je špinat još jedna dobra opcija.
- Mango. Pobrini se da mango bude zreo. Tada ćeš ga lako moći oguliti i narezati.
- Rajčica. Cherry rajčice tanko narezane najbolji su odabir. Ali možeš koristiti bilo koje, koje imaš, a da su najsvježije.
- Preljev. Za preljev za salatu trebat će ti :Mlaćenica, češnjak, bosiljak, med, peršin, kopar, ružmarin, osušeni mljeveni luk ili luk u prahu, vlasac, avokado, sol i papar. Kombiniraj sve sastojke za preljev za salatu u blenderu dok ne postane glatko. Zatim prelij salatu!
Sastojci:
- 3 šalice zelene salate bilo koje sorte
- 350 grama odreska
- tanko narezan 1 mango
- oguljene i tanko narezane 2 cherry rajčice
Za ranč preljev od avokada:
- 2/3 šalice mlaćenice
- 1 češanj češnjaka
- 4 lista svježeg bosiljka
- 1/2 žličice meda
- 1 žlica svježeg ravnog lista ili 1/2 žličice sušenog peršina
- 1 žlica svježeg kopra ili 1/2 žličice suhe trave kopra
- 1 žličica svježeg ružmarina
- 1 žličica suhog mljevenog luka ili 1/2 žličice luka u prahu
- vlasac
- 1/2 avokada
- 1/4 žličice soli
- 1/8 žličice svježe mljevenog papra
Priprema:
Zelenu salatu stavi u tanjur. Dodaj kriške manga, rajčice i odreska. Prelij preljevom po vrhu. Za ranč preljev od avokada kombiniraj sve sastojke u blenderu dok ne postane glatko.
Savršeno lagana ljetna salata od kozica i špinata
Tijekom ljetnih vrućina svakako izbjegavaj masnu i tešku hranu. Uživaj u blagodatima plodova mora i povrća. Donosimo ti recept za osvježavajuću i laganu ljetnu salatu s kozicama i povrćem.
Sastojci:
- 400 g kozica
- 500 g špinata
- 4 krumpira
- 8 cherry rajčica
- bosiljak
- peršinov list
- 1 češanj češnjaka
- grančica ružmarina
- vinski ocat
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
1. Kozice očisti. Krumpir oguli, izreži ga na kockice (ne premale) pa ga stavi kuhati u vrelu posoljenu vodu i kuhaj osam do deset minuta dok ne bude mekan, ali pazi da se ne prekuha. Špinat operi i ocijedi, a cherry rajčice prepolovi.
2. Kozice kratko popeci u tavi na maslinovom ulju uz dodatak sjeckanog češnjaka i ružmarina. Kozice malo popapri.
3. U zdjelu stavi krumpir, špinat, rajčice, sjeckani peršinov list i bosiljak, posoli, popapri i začini vinskim octom i maslinovim uljem. Nježno promiješaj rukama i umiješaj i pečene kozice. Savjet: ovu salatu možeš napraviti i s pečenom filetiranom ribom.
Salata sa sočnom tunom mariniranom u soja umaku
Salata koja sastojcima podsjeća na čuvenu salatu iz Nizze. Kratko će mariniranje tune u soja umaku spriječiti isušivanje pri pečenju. Savršeno ukusno, osvježavajuće i zasitno pa može poslužiti i kao predjelo i glavno jelo. Ova salata može biti i odlična užina, začiniti ju možeš pred samu konzumaciju. Ako jaja i mahune skuhaš unaprijed, sve što preostaje je kratko mariniranje i prženje tuninog odreska.
Sastojci
- umak od soje za mariniranje
- 200-300 g svježe tunjevine
- 2 tvrdo kuhana jaja
- oko 100 g kuhanih ili pečenih mahuna
- ljubičasti luk
- 2 veće ili nekoliko malih rajčica
- po želji: srce zelene salate kao podloga
- sjemenke sezama za posipanje
Dresing:
- crveni vinski ocat
- limunov sok
- maslinovo ulje
- pola žličice senfa
Priprema:
1. Svježi odrezak tune kratko marinirati u soja umaku. Rajčice narezati i posolit
2. Pripremiti salatu: Ako koristiš zelenu salatu pomiješaj ju odmah s dresingom i stavi na dno svake zdjelice. Poslagati ostale sastojke.
3. Odrezak tune naglo i vrlo kratko pržiti sa svih strana na malo ulja ili na roštilj tavi. U sredini ostavi po želji sirovo. Dodaj na salatu, pospi sjemenkama sezama. U slast!