3 kafića u kojima je predobro provoditi vrijeme

danijel berković/pixsell
Zagrebačka Martićeva i okolne ulice zahvaljujući Design Districtu postale su IT mjesto gdje kavu ispija pomalo "alternativna" ekipa kojoj je dosta gužve u centru grada. Najveća je čarolija u tome što na stotinjak metara udaljenosti postoje i funkcioniraju skroz drugačiji koncepti kafića
Vidi originalni članak

Kvart oko Martićeve jedan je od najbolje lociranih u Zagrebu, dovoljno tih, a opet je sve blizu. Otkako je proglašen Design Districtom ova oaza mira u užurbanom gradu dobila je dodatnu vrijednost... Kakvi su e genijalni kafići i brunchevi ovdje pojavili u zadnje dvije godine! Upravo zato, predstavljamo tri mjesta na kojima je u fantastično popiti kavu, a i ponešto prizalogajiti!

 

FINJAK; Vlaška 78

Jedan od najljepših, a bome i najfinijih, kafića na kvartu je "Finjak". Sjećam se kako sam tamo sate provodila u separeu nekadašnjeg Finjaka Black, uz odličan i vrlo pjenasti cappuccino, a danas je Black zamijenjen još većim i raskošnijim prostorom tik do originalnoga Finjaka. Ovdje sam krenula zalaziti jer mi je odmah "iza ugla", a njihovo malo, čarobno dvorište naprosto mami ljeti. Tko nije bio u Finjaku ne zna što propušta, jer radi se o vintage epicentru grada Zagreba, koji je toliko fotogeničan, da s ljudi doslovno ovdje skupljaju kako bi se uz kavu i fotkali.

To nam je potvrdio i vlasnik, Denis Svirać, mladi, ambiciozni i prije svega super simpatičan dečko, koji je istovremeno uredio interijer i konobari u kafiću, i doslovno vas nikad ne pozdravi bez ogromnog osmijeha. Osim što su najinstagram lokacija u gradu, diče se i svojom limunadom koja se prodaje u hektolitrima, isto tako zimi i kuhanim vinom koje ima poseban recept, a konačno i sendvičima koji su, tvrde, najbolji u gradu.

Kako zamišljam idealan provod u Finjaku? Zima, rano poslije podne, kada ulijećem u kafić crvena nosa i naručujem toplu kavu da me zagrije - a zagrije me i prostor, atmosfera i Denis (ne doslovno, naravno:)). Doduše, ove zime kavu mijenjam kuhanim vinom - i moram priznati, jedva čekam!

PROGRAM; Martićeva 14F

U Martićevoj, pomalo zavučeno iza parka, ljetos se otvorio Program, bar koji je naprosto kupio moje srce na prvu, nekako i ne znajući zašto. Naime, otvoren je na mjestu bivšeg Divas bistroa, a vodi ga Saša Žerajić, koji tamo ujedno i konobari, a dobropoznato je lice ovoga kvarta. Prvo osvaja terasica, koja je ovo ljeto bila idealan, iako pomalo neočekivan bijeg od gradske vreve, iako se nalazi tik uz cestu, a zatim i sam interijer, koji je uvelike asociran - građevinom!

Prostor je osmislio Martin Pohl, u kombinaciji sa Sašinim mozganjem, na kojemu se nekako razaznaje da je kreativac. Njihova ponuda uključe točenu Novu rundu (koja je navodno, hit!), pregršt craft piva, crna limunada (pogađaš, s aktivnim ugljenom), nekoliko vrsta kave te zlevanke i kolače iz Katina Kruha koji su gluten-free i koji super idu uz već spomenutu točenu...

Program sam naprosto obožavala u ljeti, poslije 20-21 sati pa sve do zatvaranja u 23, kada je ovdje bilo praktički nemoguće naći mjesto, ali atmosfera je bila nezamjenjivo opuštena. Ove zime, uživat ću u simpatičnom i vrlo ugodnom interijeru s pomalo kućnom atmosferom, i dalje ispijajući Rundu i zabavljajući se kakvim dobrim štivom - pa makar na mobitelu.

 

VERDE; Martićeva 61

Želiš li malu talijansku oazu, ali da ona to nije onako klasično i pretjerano, predlažem  Verde. Radi se o brunch prostoru u kojem se sve vrti oko talijanskih pića i hrane, bilo da preferirate slatku ili slanu hranu. Ovdje sam već jednom slučajno naletjela na sendviče i cijeđeni sok, i zaista je bilo dobro!

Vlasnicima je, vjerovali ili ne, ideja bila stvoriti ugodan i siguran prostor za žene, u kojima mogu pročitati kakvu knjigu o umjetnosti, pojesti dobar kolač, popiti čašu finoga vina i naprosto čavrljati s prijateljicama, bez da im kakvi dosadnjakovići upadaju. Atmosferu uvijek dočarava glazba, najčešće swing, u izvedbi poznatih američkih Talijana poput Deana Martina. Verde je uvijek pun za vrijeme doručka i bruncha, jer naprosto pruža sve što treba za jedno dobro jutro, pa je to prepoznala i lokalna klijentela, ali i šire.

Iako smo pohvalili njihov cijeđeni sok, naglašavaju kako im je fundamentalna kava, pa će u ponudu uvrstiti i novu, specifičnu 100% arabicu kakve nema za probati nigdje u Hrvatskoj. Izgleda da ćemo morati pričekati pa je probati, a do tada dopusti da ti dočaram i jutro koje bi mogla provesti u Verdeu: pola 8 ili 8 ujutro, dolaziš na kavu, cijeđeni sok od naranče i Verde sendvič ili slavnu tortu od pistacija, u kojima uživaš dok pregledavaš jutarnje mailove, a onda krećeš dalje u dan. Nije li to idealan početak?

Posjeti Miss7.24sata.hr