10 mitova o psima u koje smo svi povjerovali, a nemaju veze s istinom

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Nećeš vjerovati koliko je "univerzalnih istina" o psima sasvim pogrešno
  • Mahanje repom znači veselje, jedna pseća godina je sedam ljudskih, pas mora imati vlažan nos...
  • Raskrinkavamo 10 najvećih mitova koji će ti pomoći da uspostaviš dobar odnos sa psom

Znaš ponešto o psima, zar ne? Svi znamo činjenice koje su općepoznate: mahanje repom znači da je veseo, jedna pseća godina je sedam ljudskih, pas mora imati vlažan nos, inače nije zdrav...  Eh, pa moguće je da smo usvojili neki od mitova o psima koji nemaju nikakve veze sa stvarnosti, no toliko su prošireni da se smatraju univerzalnim istinama. Evo što kažu veterinari, treneri pasa, uzgajivači i znanstvenici koji proučavaju njihovo ponašanje. 

Life&style Jesi li čula za tehniku 'eat the frog'? Evo kako ti može olakšati svakodnevicu

1. Mahanje repom = sretan pas

Mahanje repom doista često otkriva veselje ili uzbuđenje kod pasa, no to nisu jedine situacije u kojima psi mašu repom. Važan je i položaj repa i brzina. Žustro mahanje repom (čak i malo više udesno) jest izražavanje sreće kad psa vidi vlasnika, ali sporo može značiti nesigurnost ili strah. Ako je rep vrlo visoko podignut i pas vrlo brzo njime maše, to kod nekih pasa može biti izraz straha ili agresije.

2. Psa se može dresirati samo kad je mlad

Istina je da su mladi psi poput male djece, upijaju poput spužve i jednostavno ih je pozitivnim pristupom nagrađivanjem štošta naučiti, ali istina je da psi su sposobni učiti cijeli život. Čak i izuzetno stari psi mogu naučiti nove stvari, možda je malo zahtjevnije ako više ne vide ili ne čuju dobro, ali dok im je mozak u dobroj formi i oni zdravi može ih se trenirati.  

3. Psi ne vide boje

Ova "činjenica" o psima jedan je od najraširenijih mitova, ali nije potpuno istinit. Psi mogu vidjeti boje, ali njihov je spektar ograničen. Ljudi i većina primata imaju drukčiju građu oka što naš vid čini trikromatskim, dok psi imaju bikromatski. Stoga imaju tendenciju miješati zelenu i crvenu boju.

Tvoj ljubimac Tvoj pas ima zaštitnički instinkt i ako se nađeš u prijetećoj situaciji, pokušat će te spasiti

4. Psu kojeg tek upoznajemo treba pružiti ruku da ju onjuši

Ovaj dobronamjerni postupak nema veze s pravilnim ponašanjem prema psu. Ne, ne treba pružiti ruku prema psu kojeg ne poznaješ. Čovjeku kojeg upravo upoznaješ to ćeš učiniti, ali psi nisu ljudi. Kretnju rukom prema sebi psi mogu krivo protumačiti kao znak agresije i ugristi. Bolje je mirno pričekati da pas pristupi tebi, ako je zainteresiran. Ako moraš prići nepoznatom psu, napravi to sa strane i izbjegavaj izravan pogled u licem u lice jer i to je u psećem govoru tijela agresija. 

5. Jedna pseća godina je sedam ljudskih

Nejasno je zašto uopće pseće godine preračunavati u ljudske, ali omjer 1 : 7 nikako nije ispravan. Kako će pas stariti ovisi o vrsti, veličini i genetici. Što je pas veći, brže stari, potvrđuju veterinari. Ima terijera od 5, 6 kilograma koji se i sa 16 godina ponašaju kao razigrana štenad dok jedna njemačka doga te godine nikad neće doživjeti. Dogi bi to bilo kao da ima 130 godina. Inače, svako toliko se smišljaju nove formule kako izračunati pseće godine.

6. Ako je psu nos vruć i suh, pas je bolestan

Ovaj mit govori da pseći nos uvijek mora biti hladan i vlažan - što nije istina, kažu veterinari. Na primjer, suh zrak ili spavanje mogu utjecati da to nos bude suh. Veterinara treba posjetiti tek ako je nos konstantno suh i ispucao ili ako iz njega baš curi. 

7. Kastrirani pas bolje će se ponašati

Ideja da će kastracija u ranoj dobi prevenirati loše ponašanje psa jednostavno ne drži vodu. Svakog psa treba odgojiti tako da bude socijaliziran i poslušan, to se neće dogoditi samo zbog toga što je kastriran. Drugim riječima ima i kastriranih pasa koji su skloni agresivnom ponašanju, bježanju, čak i naskakivanju na druge pse. I također nekastiranih koji savršeno dobro slušaju svoje vlasnike i ne rade nikakve probleme jer - odgojeni su.  

8. Pseća usta su čišća nego ljudska

Da pseća slina doista djeluje tako antibakterijski kako se vjeruje, psi bi bili medicinski superheroji. Da, njihova je slina malo više alkalna nego naša što će umanjiti razmnožavanje nekih bakterija, ali daleko od toga da je antibakterijska. Jedan od najčešćih razloga infekcijama kojih se veterinari nagledaju je upravo to što si pas previše liže ranu ili neko mjesto koje ga svrbi. Jedna je studija pokazala da u psećim ustima živi 353 različitih vrsta bakterija. 

 9. Što psa više voliš to će on biti zahvalniji i bolji

Ljubav je jako važna za zdrav odnos vas dvoje, ali ljubav ne može biti zamjena za odgoj. Sve više vlasnika pse doživljava kao ravnopravne članove obitelji. Često im želimo udovoljiti dajući im najudobnije mjesto na kauču i hranu sa stola, ali to nam se može obiti o glavu. Kao i naša djeca i krznena "djeca" trebaju granice. Bez ograničenja razvit će mnoge probleme u ponašanju koji mogu uključivati i ​​agresiju. Mirno vodstvo, s nagrađivanjem dobrog ponašanja i (verbalnim) odvraćanjem od lošega pomoći će da uspostavite odnos međusobnog poštovanja. Od čega ćete oboje imati koristi."

tvoj ljubimac Evo koliko su doista slični psi i njihove vlasnice i vlasnici i zašto je to tako

10. Kad se popiški u kući, gurni mu nos u to

Pas može shvatiti da je napravio nešto loše samo ako reagiramo u tom trenutku. Ako se vratiš s posla kući i nađeš "lokvicu" ili nešto gore i tad mu gurneš nos u to (ili vičeš, grdiš ga i sl.), pas uopće neće povezati te dvije stvari. Neće shvatiti zašto je kažnjen. To bi čak moglo stvoriti dodatne probleme s daljnjim treningom. Ovaj postupak djeluje jedino ako ga uhvatiš na djelu - jedno odlučno i strogo "ne" isti čas i usmjeravanje prema mjestu gdje to smije učiniti bit će dovoljni. 

Posjeti Miss7.24sata.hr