10 kućnih recepata koji će otjerati mrave iz kuće bez upotrebe kemikalija

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Mrava se možemo riješiti i bez upotrebe snažnih kemikalija! Najbolje je što sve ove stvari već imaš kod kuće
  • Mirisi koje mravi mrze i bježe od njih su: limun, cimet, papar, lovor...
  • Postoji i nekoliko fizičkih prepreka preko koje ne mogu. Na primjer, ljepliva traka 

Uz komarce kojih se također možemo otjerati prirodnim sredstvima, druga ljetna napast su mravi koji mogu biti i mnogo neugodniji jednom kad nam uđu u kuću i postanu stalni sustanari. Srećom i njih se može otjerati i na drugi način osim kupovnim kemijskim insekticidima. 

1. Kreda

Napravi krug kredom oko mjesta kroz koja ti mravi ulaze u kuću. Mrave kalcijev karbonat iz krede odbija (kreda je napravljena od izmrvljenih  i komprimiranih oklopa nekih morskih životinja). Izmrvljene komadiće krede možemo koristiti i u vrtu oko biljaka koje želimo zaštititi od puževa i mrava.

2. Posude za cvijeće

Uzmi keramičku teglu za cvijeće, okreni je naopačke i postavi na mravinjak. Kroz rupu na pitaru ulij kipuću vodu. Više ti mravi iz tog mravinjaka neće smetati.

3. Limun

Kuhinja se može osigurati protiv mrava i bez pesticida i insekticida. Iscijedi malo limunovog soka ispred svojeg praga ili na prozorski okvir te u svaki procjep iz kojeg ti dolaze mravi. Možeš i nekoliko kora od limuna staviti ispred ulaza. Limunov sok pomaže i kod žohara i buha: iscijedi 4 limuna i ubaci i njihovu koru u 2 litre vode i time operi podove. Bube mrze taj miris i odmah će se povući.

4. Naranča

U blenderu izmiješaj kore od naranče u čaši vode tako da dobiješ mekani pire i time preli mravinjake u dvorištu.

5. Papar

Mravi ga mrze i ako na mjesta gdje ti se obično zavlače u potrazi za šećerom staviš malo običnog crnog papra ili još bolje cayenne papra, shvatit će da tu nemaju što tražiti.

6. Plastične posude

Ako te mravi proganjaju u vrtu ili na pikniku u prirodi, ispod svake noge od rasklopivog stolića stavi plastičnu posudu napunjenu vodom. Tu barijeru neće moći preći.  

Life&style Žene sve više ovako uklanjaju dlačice s nausnice i brade!

7. Sol

Sol na putu kojim mravi dolaze do tebe ili naprosto na pragu spriječit će mrave da ti uđu u kuću.

8. Lovor

Posude sa šćerom, brašnom ili mljevenom paprikom možeš zaštititi od mrava tako da u svaku od njih staviš po jedan list lovora. Ako ne želiš da ti te namirnice mirišu na lovor, zalijepi list na unutarnju stranu poklopca.

9. Puder

Ogranski repelent za mrave je i puder za tijelo posut oko prozora, vrata ili bilo koje rupe kroz koju se mravi provlače u tvoj dom. 

10. Ljepljiva traka

Primijetila si da ti se vojska mrava neprestano približava kutiji s keksima na polici u kuhinji? Zatvori im pristup s ljepljivom trakom  i to tako da ljepljivu stranu staviš prema gore. Bez obzira na mrave, dobra ljepljiva traka korisna je u kućanstvu i trebaš je imati. 

Life&style Video: Ako ovako namirnice složiš u hladnjak, hrana ti se više neće kvariti!

11. Cimet

Mravi jednostavno mrze ovaj začin. Vidiš li mrave na nekoj površini, na pimjer radnoj ploči u kuhinji), pospi je mljevenim cimetom. Mravi više tamo neće ići.

Posjeti Miss7.24sata.hr