Uz ovih sedam trikova koža će ti preko noći postati ljepša i zdravija!

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Do glatke i blistave, a prije svega zdrave kože lako je doći uz nekoliko trikova
  • Naravno, da bi bila uistinu predivna nije dovoljna tek jedna noć, ali i ta jedna može dovesti do ljepše i zdravije kože no što je bila jučer
  • Da bi se u potpunosti riješila mrljica, crvenila, akni i bora treba malo više vremena - ali znamo kakva će ti dnevna, a osobito noćna rutina u tome puno pomoći

Znamo u čemu je problem. Put do prekrasne kože je, priznajmo si, ipak dug, ali postoji nekoliko stvari koje možeš napraviti već večeras kako bi ti već ujutro koža bila malo ljepša. Evo o čemu se radi.

Kao prvo i ono doista najvažnije je da se dobro naspavaš. To je ključ cijelog procesa jer tijekom noći koža je u stanju obnavljanja. "Određeni upalni markeri smanjuju se tijekom spavanja. Dobar san utječe i na tvoj dnevni ritam, a samim time i na razinu kortizola, hormona stresa, koji, ako je povišen, dovodi do pojave prištića na koži, žućkaste kože i - bora", objasnila je dermatologinja Kavita Mariwalla. Tijekom noći se također brže mijenjaju kožne stanice, a pritom nastaju i nove.

Osim noći, svakako je važan i dan, ali i navike koje usvojimo. Upravo one utječu na kvalitetu tvog sna, a posljedično i na tvoju kožu. Dakle važno je piti tekućinu kako bi tijelo bilo hidrirano, zdravo se hraniti i smanjiti, što je više moguće, stres i situacije koje bi ga mogle izazvati. A to će onda pomoći tijelu da se bolje odmori, a time i našoj koži omogućiti da bude zdravija i ljepša.

Beauty Kate Hudson ne odriče se savjeta za ljepotu koji je dobila prije 20 godina - koža joj blista

Ipak, dermatolozi su podijelili nekoliko savjeta koje je potrebno usvojiti tijekom noći i koji će (nam) pomoći još više i još brže.

1. Prije spavanja uvijek operi lice

Preporuka je lice prati dva puta na dan kako bi se pore očistile od nakupljanja prljavštine na koži tijekom dana i noći. No, iako se preporučuje i pranje ujutro, najvažnije je ono prije spavanja jer je lice tijekom dana puno više izloženo vanjskim utjecajima, nečistoći, znoju i ulju iz krema, ali i šminke koju koristimo. Važno je i čime ćemo lice prati pa dermatolozi preporučuju čišćenje gelovima na bazi kreme ili ulja. No, također trebaš obratiti pozornost da lice ne pereš jakim sredstvima kako se njezina prirodna barijera i vlažnost ne bi uništile.

2. Redovito operi sve što tvoja koža dotakne

Tvoja je jastučnica pravo gnijezdo prljavštine. U njoj se nakuplja znoj, ulje i čestice kože tijekom spavanja, a zatim se isto to ponovno lijepi za tvoju kožu i tako uzrokuje upalne procese gušeći pore. Isto vrijedi i za tvoj mobitel, maske za lice koje koristiš tijekom dana ili pak maske za spavanje. Zato redovito, otprilike jednom tjedno, operi jastučnicu, a svaki dan se sjeti obrisati površinu mobitela. To će već imati ogroman učinak na izgled tvoje kože. Naravno, ne trebamo spominjati da redovito trebaš prati ruke, osobito ako ih često prinosiš licu.

3. Rješavaj se prištića tijekom spavanja

Pomozi koži da se obnavlja tako što ćeš na prištić staviti malenu količinu nekog preparata koji u sebi sadrži salicilnu kiselinu, sumpor ili benzoil peroksid.

4. Iskoristi činjenicu da se koža obnavlja

Tijekom obnove kožnih stanica smanjuje se rizik pojave mrljica i većih pora, a umjesto toga koža postaje glatka i blistava. A ako još i sama pomogneš toj obnovi, rezultat će biti još i bolji. Osim toga, starenjem se taj proces obnove, htjeli mi to priznati ili ne, usporava. I zato se tijekom noći preporučuje koristiti proizvode koji sadrže retinol, salicilnu ili pak mliječnu kiselinu kako bi ubrzala proces, odnosno vratila ga na "mlađe postavke".

5. Ne zaboravi na hidraciju kože

Ako imaš kožu sklonu aknama ili je ona masnija, nemoj se bojati ovlaživača i hidratantnih krema jer oni neće pogoršati situaciju. Upravo suprotno, pomoći će ti, osobito tijekom noći. Tada koža gubi više vlage pa ju je važno dobro hidrirati prije spavanja, a to će pomoći i da ti koža bude čišća. Ovlaživanje kože pomaže regulaciji proizvodnje sebuma i lakšem nastanku novih kožnih stanica, a to je osobito važno ako ti je koža sklona začepljenim porama. Priitom pažnju skreni na nekomedogene kreme, koje neće ispunjavati pore što posebne probleme uzrokuje koži sklonoj nastanku sebuma.

6. Ne diraj lice

Taj prištić koji si upravo vidjela - bolje bi bilo da ga ostaviš na miru. Ako ga diraš rukama jedino i isključivo što možeš napraviti jest uzrokovati njegovu upalu, produljiti mu vijek trajanja i usporiti obnovu kože na tom dijelu lica. Osim toga, diranje će dovesti i do nastanka novih prištića jer ćeš prljavštinu s ruku lako prenijeti na oštećeno mjesto. Umjesto toga, iskoristi masku od gline koja će ukloniti prljavštinu iz pora, a zatim na to mjesto stavi malo ulja čajevca.

Beauty "Šaptačica koži” upozorava kako ne bi trebala prati svoje lice baš svaki dan, no mnogi se ne slažu s njom

7. Tijekom dana pij dovoljno vode

Znamo koliko je hidracija važna za tijelo i kožu, ali izgleda da to često zaboravimo. Kroz dan unesemo tekućinu i kroz hranu, možda kavu i prirodne sokove (ako zaključimo da već izbjegavaš gazirane i kupovne oblike), no najbolji je izbor uvijek voda. Ako je tijelo nema dovoljno ( a neće to uvijek javiti tako da odjednom postaneš žedna), pojavljuju se linije na tvojoj koži, svrbež, mrljice i gruba tekstura. Zato je tijelo, a time i kožu, važno dobro hidrirati!

Posjeti Miss7.24sata.hr