Stručnjaci otkrivaju zašto je sasvim OK nositi ljetne parfeme usred zime, premda mnogi smatraju da je to kontroverzno

PR Ljetni parfem
Vidi originalni članak
  • Miris čini da sve vrste emocija izbiju na površinu
  • Parfemi za plažu koji mirišu na topli povjetarac, pjenastu morsku vodu i vlažnu, slanu kožu koja se suši na suncu utječu na raspoloženje i na emocionalnoj i na energetskoj razini
  • Zbog toga se mnogi odriču začina i drveća za koje mnogi parfumeri inzistiraju da bi nam zimi trebali lebdjeti na zapešćima

Nositi ljetne parfeme zimi i nije tako luda ideja kao što možda misliš. Kad uzmeš u obzir da nostalgija može ublažiti stres ili oživjeti pozitivne osjećaje, tvoj omiljeni miris zapravo je legitimno sredstvo za njegu same sebe. 

Sada razmisli o tome kako te miris mora ili miris kreme za sunčanje mogu otrgnuti iz sadašnjosti natrag na tu plažu. Kao da je parfem crvotočina do drugih mjesta i daje ti kartu za putovanje kroz vrijeme.

„To je zato što tvoj centar mirisa u mozgu radi brzinom svjetlosti“, kaže Linda Pilkington, parfumerka i osnivačica Ormonde Jayne. „Prije nego što uopće svjesno primijetiš miris, tvoj te je mozak prestigao; primio je i proslijedio potrebne informacije regijama odgovornim za emocionalnu obradu. Kada je u pitanju novi miris, tvoj limbički sustav će u hipokampusu stvoriti sjećanje na miris. Ako je to 'radostan' miris, stvara pozitivnu asocijaciju pa kad god naiđeš na isti miris, podsvjesno se prisjećaš da se tada osjećaš sretno.“

Zamisli prskanje mirisom koji te podsjeća na platnene zavjese koje se tiho vijore uz morski povjetarac; taj nevidljivi sloj slane vode na tvojim udovima nakon plivanja i lijenih, bezbrižnih dana dok pijuckaš gin i tonik s nosom zakopanim u dobru knjigu… Nije loše, zar ne?

Beauty 5 bezvremenskih parfema koji zrače 'old money' vibracijama i simbol su profinjenosti

Prednosti nošenja parfema koji zimi miriše na more

S obzirom na to kako nevjerojatno mirišu ljetni mirisi, ne čudi da mnogi - umjesto da gravitiraju prema vaniliji - još uvijek nose svoje omiljene ljetne mirise. Mnogi posežu za parfemima za plažu kako bi poduprli svoje mentalno zdravlje u tmurnim, sivim danima.

Prema morskom biologu dr. Wallaceu J. Nicholsu, koji je skovao izraz 'blue mind' ('plavi um'), broj otkucaja srca nam se smanjuje i padamo u vrlo opušteno, meditativno stanje kada smo u blizini vodenih tijela. Možda nije pretjerano reći da je miris 'vodenog parfema' izvrsna stvar, jer može stvoriti sliku u tvom umu da se nalaziš pored vode.

„Palmom obrubljene, napuštene plaže s netaknutim bijelim pijeskom u Keniji inspirirale su našu Frangipani mirisnu svijeću', primjećuje Linda. „Uzmem si vremena i dopustim si da me miris vrati na ovu obalu i definitivno je prekrasan protuotrov za zimske mjesece. S oprezom tvrdim da parfem ima moć poboljšati tvoje zdravlje, ali mislim da miris može igrati suptilnu ulogu u izazivanju osjećaja smirenosti i pozitivnosti“, dodaje. 

Beauty Opojni miris vanilije parfem 'Vanilla Sex' Toma Forda učinio je velikim hitom. Na što asocira njegovo ime

Posjeti Miss7.24sata.hr