Smiju li se retinol i niacinamid koristiti zajedno? Dermatolozi su otkrili sve što moramo znati

Instagram @afroditaprofessional Foto: Instagram @afroditaprofessional
Vidi originalni članak
  • Koristiš li retinol, vjerojatno si upoznata s nekim ključnim savjetima koji s njime dolaze u paketu: u beauty rutinu ga se uvodi postupno, obavezno se koriste proizvodi sa zaštitnim faktorom SPF i ne miješa ga se s drugim jakim sastojcima
  • Skin cycling nas je naučio da nikada ne mijenjamo večeri u kojima nanosimo retinol i kiseline za kemijski piling, a ako koristimo vitamin C, opći savjet je da taj proizvod nanosimo ujutro, a retinol navečer, no, što je s niacinamidom?
  • Pa, dermatolozi su složni da su retinol i niacinamid zapravo odličan spoj, no važno je na umu imati određena pravila

Nekada prije, njega lica bila je poprilično jednostavna stvar - skinuli bismo makeup i očistili ga, nanijeli omiljenu kremu i to je više  manje bilo to. Danas se pak nije nimalo jednostavno snaći u svijetu krema, seruma, kemijskih pilinga, kiselina i svih ostalih čuda, a posebice kada znamo da se proizvodi s aktivnim sastojcima u pravilu koriste na točno određeni način i točno određenim redoslijedom. Neki se proizvodi ni slučajno ne smiju koristiti zajedno, neke je besmisleno koristiti zajedno jer se time umanjuje njihova učinkovitost, no ima i onih koji zajedno mogu biti samo još djelotvorniji. 

Koristiš li retinol, vjerojatno si upoznata s nekim ključnim savjetima koji s njime dolaze u paketu: u beauty rutinu ga se uvodi postupno, obavezno se koriste proizvodi sa zaštitnim faktorom SPF i ne miješa ga se s drugim jakim sastojcima. Dok su prva dva pravila prilično univerzalna i lako ih je pratiti, ovo posljednje može biti malo subjektivnije, pogotovo ako tek pokušavaš otkriti gdje se retinol najbolje uklapa u tvoju rutinu. Skin cycling nas je naučio da nikada ne mijenjamo večeri u kojima nanosimo retinol i kiseline za kemijski piling, a ako koristimo vitamin C, opći savjet je da taj proizvod nanosimo ujutro, a retinol navečer. No, što je s niacinamidom? Pa, dermatolozi su složni da su retinol i niacinamid zapravo odličan spoj, no idemo redom!

Retinol 

Sastojak koji se smatra zlatnim standardom u njezi kože, budući da ovaj oblik vitamina A nudi čitav niz prednosti. Stimulira staničnu obnovu, što znači da donosi svježe, zdrave stanice na površinu kako bi zamijenile mrtve, i može pomoći kod širokog spektra kožnih problema, uključujući akne, fine linije i bore, beživotnost kože i promjenu boje.

Uz svu tu moć, nažalost, dolazi i prilično visok potencijal za iritaciju. Određeni tipovi osjetljive kože možda će se odlučiti za nježniju alternativu, poput bakuchiola na biljnoj bazi ili retinil palmitata. No bez obzira koju vrstu retinoida odabereš, potrebno je s njime početi polako, nanoseći količinu veličine zrna graška na lice i vrat jednom tjedno i postupno ga upotrebljavajući češće kako tvoja koža bude razvijala toleranciju. Budući da retinol čini kožu osjetljivijom na sunce, koristi ga se noću, a danju se obavezno nanosi izdašna količina SPF-a. 

Niacinamid

Niacinamid je oblik vitamina B3 prvenstveno poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Odličan je za akne, rozaceu, tamne mrlje, hiperpigmentaciju ili za sve one koji žele poboljšati teksturu i hidrataciju kože. Posljednjih je godina počeo zvučati kao nježnija alternativa vitaminu C jer nudi slične posvjetljujuće i zaštitne prednosti uz manji rizik od iritacije, a osim što pomaže kod spomenutih problema, nudi i brojne preventivne prednosti. Snažan je antioksidans, a što znači da štiti od stresora iz okoliša (poput onečišćenja i UV zračenja) koji uzrokuju vidljive znakove starenja. 

Beauty Ektoin je nova zvijezda kozmetičke industrije: evo zašto je sve popularniji sastojak cijenjenih proizvoda

Može li ih se koristiti zajedno?

Ne samo da se retinol i niacinamid može koristiti zajedno, nego su dermatolozi složni da je ovo itekako preporučljivo. Istovremena upotreba retinola i niacinamida zapravo može biti stvarno odlična kombinacija i na neki je način 'multitasking multivitamin' za našu kožu.

Ova dva moćna sastojka bolja su zajedno iz nekoliko razloga. Oba ciljano djeluju na akne, znakove starenja, hiperpigmentaciju i oštećenja od sunca pa kada ih kombiniramo, u biti dobivamo dvostruku dozu ovih učinaka. Postoje čak i medicinske studije koje su pokazale da ih se može koristiti zajedno za bolju učinkovitost pri liječenju stanja poput akni ili hiperpigmentacije.

Ono što je zanimljivo je to da svaki sastojak rješava spomenute probleme na malo drugačiji način. Retinol se bori protiv hiperpigmentacije stimulirajući staničnu obnovu, dok niacinamid to čini inhibicijom proizvodnje melanina. Kombinacija prednosti retinola u otčepljenju pora sa sposobnostima niacinamida u borbi protiv upala pomaže u sprečavanju svih vrsta akni i učvršćuje kožu, retinol potiče stvaranje kolagena, a niacinamid jača barijeru kože kako bi naš ten ostao hidratiziran i pun.

Također, iako postoji cijeli niz različitih načina za ublažavanje iritacije koje često dolaze s dodavanjem retinoida u beauty rutinu, uparivanje s niacinamidom pokazao se kao jedan od najboljih. Naime, protuupalna svojstva niacinamida odlično sprječavaju upalnu reakciju i oslabljenu kožnu barijeru koja se može dogoditi kao nuspojava korištenja retinola. Dokazano je da niacinamid poboljšava hidrataciju kože i pomaže u obnavljanju kožne barijere, a također umiruje crvenilo pa se dodavanje niacinamida režimu njege kože preporuča svakome tko teško podnosi topikalni retinol.

Kako koristiti niacinamid i retinol zajedno

Najbolji način za spajanje ova dva sastojka također je i najjednostavniji: pronaći formulu koja ih sadrži oba. Na ovaj će se način oba sastojka dobro miješati, bit će stabilni i neće imati druge sastojke koji bi mogli poništiti njihovu učinkovitost. Serumi u pravilu nude veću koncentraciju aktivnih sastojaka pa su samim time i najučinkovitiji, no onima koji imaju osjetljivu preporuča se da radije krenu s upotrebom kreme. 

Naravno, moguće je koristiti i dva zasebna proizvoda, a u tom slučaju evo što je važno imati na umu. Općenito govoreći, prvo se nanose lakše, pa tek onda teže formule - tonici i esencije na bazi vode idu prije seruma, serumi idu prije hidratantnih krema, no ukoliko recimo koristimo dva seruma, onaj s retinolom i onaj s niacinamidom, redoslijed kojim ih nanosimo nije toliko bitan. Ipak, bolje je prvo početi s retinolom, budući da retinoidi djeluju najsnažnije kada se nanose na čistu kožu, pa će biti najjači kada se nanose prije bilo kojeg drugog proizvoda za njegu kože. 

Kod onih koji pak imaju osjetljivu kožu koja teško podnosi retinol, preoruča se prvo nanijeti proizvod koji sadrži niacinamid, a koji će razrijediti količinu retinola koja dolazi do naše kože i time iskustvo nanošenja retinola učiniti podnošljivijim. I dakako, svaki put kada koristimo retinoid, SPF tijekom dana je obavezan kako bismo zaštitili kožu. 

Beauty Jedan sastojak bit će popularniji i od niacinamida u 2024. jer je poput tjelohranitelja za kožu lica

Koliko često možemo koristiti retinol i niacinamid?

I retinol i niacinamid sigurni su za svakodnevnu upotrebu, sve dok to naša koža može tolerirati. Ukoliko nam retinol uzrokuje ljuštenje ili suhoću, čak i kada je u kombinaciji s niacinamidom, najbolje je smanjiti broj dana u tjednu kada ćemo ga koristiti. Također, retinol se nikada ne nanosi na kožu koja je već nadražena ili suha. 

Koliko god retinol i niacinamid bili sjajni zajedno, veće koncentracije aktivnih sastojaka i dodavanje više proizvoda u režim njege kože ne znači uvijek sretniju kožu. Proizvodi s visokim koncentracijama niacinamida (iznad 5%) ili retinola mogu izazvati pretjeranu iritaciju i suhoću, a korištenje dva aktivna sastojka zajedno povećava potencijal za reakciju kože. Osim toga, nisu svi proizvodi stvoreni na isti način i možda postoje drugi (ne)aktivni sastojci u proizvodu koji bi mogli uzrokovati iritaciju kože. Imajući to na umu, uvijek se preporuča konzultacija s dermatologom kako bismo optimizirali svoj beauty režim i osigurali da svaki proizvod koji koristimo doista i  služi svojoj namjeni. No ako to nije opcija, najmanje što možemo učiniti je testirati nove proizvode na ruci prije nego što ih stavimo na lice. Koristimo li dvije odvojene formule retinola i niacinamida, potrebno ih je testirati odvojeno kako bismo bili sigurni da same po sebi ne iritiraju našu kožu. 

Posjeti Miss7.24sata.hr