Poslovi na kojima koža najbrže stari i oni koji će nas poštedjeti bora

shutterstock Poslovi koji najviše štete koži
Vidi originalni članak
  • Stres na poslu, bilo unutarnji, bilo vanjski nije samo psihički zamoran, nego djeluje i na tijelo
  • Kako velik dio dana provodimo radeći, uvjeti poput noćnog rada, klima uređaja, izloženosti suncu uvelike utječu i na loše promjene na koži
  • Koji poslovi uzrokuju najviše bora, a koji su najmanje štetni za našu kožu

Negativan stres utječe na naše zdravlje i raspoloženje. Naravno, i na kožu! Međutim, za lošu ili nečistu kožu ne može biti kriv samo stres. Čimbenici poput klima uređaja, umjetnog svjetla, nezdravog ručka ili buljenje satima u ekran računala također mogu utjecati na ten, ali i na starenje kože odnosno nastanak trajnih bora, vjerojatno i prije vremena. Budući da većinu vremena provodimo na poslu, to je često može biti presudno za zdravlje kože. Teško da će netko prema ovom kriteriju birati svoje zvanje, ali zanimljivo je čuti. Otkrij je li tvoj posao jedan od najstresnijih za kožu.

Ovi poslovi su najgori za kožu

U istraživanju Beauty Pie, više od 3000 zaposlenika iz 15 različitih industrija upitano je koliko od 18 čimbenika (uključujući rad pred ekranom, nošenje maske za lice, visoku razinu stresa ili visoke temperaturne razlike) utječe te opterećuje njihovu kožu svaki dan. Svakom od ovih poslova tada je dodijeljena takozvana ocjena kožnog stresa do 100. Što je rezultat veći, to se više faktora oštećivanja kože javljalo u svakodnevnom radu i to je posao bio zahtjevniji za kožu.

Najveća pogreška koju možeš napraviti ako imaš suhu kožu - bit će još gore

S ocjenom stresa kože od 74,36, znanstvena i farmaceutska industrija najgore su za kožu. Zaposlenici u ovoj industriji često rade u kasnim ili noćnim smjenama i u klimatiziranim prostorima. Mnogi znanstvenici također su izloženi visokim temperaturama, što dugoročno može negativno utjecati na kožu. Klima uređaji i slične naprave mogu izvući vlagu iz kože.

Rezultat: suha ili nadražena koža. Rad do kasno navečer ili noću može uzrokovati nedostatak sna, što može dovesti do podočnjaka ili natečenih očiju. A rad na otvorenom i na vrućini izlaže kožu pretjeranom izlaganju suncu. Ako radiš u ovoj industriji, trebala bi se osloniti na niz krema s hidratantnim sastojcima, poput hijaluronske kiseline. I nemoj štedjeti na kremi za područje oko očiju! Osim toga, uvijek se trebaš osloniti na proizvode sa zaštitnim faktorom!

Nakon znanosti i farmaceutske industrije slijedi građevinska industrija (električari, građevinski inženjeri, krovopokrivači, zidari...) s ocjenom 70,5, zatim energetika (inženjeri, znanstvenici, terenski radnici i dr.) s ocjenom od 68,8 te hotelijerstvo i turizam (kuhari, konobari, voditelji hotela, turistički vodiči, sommelieri,...) s ocjenom kožnog stresa 65,8.

Beauty Kako pripremiti kožu za ljeto? Evo što savjetuju dermatolozi

Ovo su najbolji poslovi za kožu

Sektor sporta i slobodnog vremena (učitelji joge, sportski treneri i instruktori plivanja) bio je najbolji sektor za kožu s ocjenom 34,2. Zaposlenici ove skupine zanimanja rijetko su pod stresom, obično se zdravo hrane i uglavnom se drže radnog vremena. Iza njih slijedi sektor obrazovanja (učitelji, mentori, predavači) s ocjenom 38,9. Na trećem mjestu među najboljim zanimanjima za kožu su pravni poslovi poput odvjetnika, suca ili branitelja. Ova grupa zanimanja ima ocjenu 41,9.

Posjeti Miss7.24sata.hr