Oprez! Ovih 6 pogrešaka pri tuširanju može prilično naštetiti tvojoj koži lica, upozoravaju dermatolozi

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Pranje lica pod tušem može biti štetno za tvoj ten i uzrokovati više štete nego koristi
  • Neodgovarajuća temperatura vode, trajanje i način tuširanja mogu pridonijeti narušavanju izgleda kože
  • Donosimo ti šest stvari koje je potrebno izbjegavati pod tušem kako bi ti lice zasjalo punim sjajem

Znaš li da pranje lica pod tušem može biti štetno za tvoj ten? To se ne događa samo zbog toga što postoji šansa da si alergična na gel za tuširanje ili da ti je sapun uzrokovao iritaciju kože, već postoji mnogo štete koju možeš licu uzrokovati isključivo izlaganjem vodi. Dermatolozi upozoravaju kako pranje lica pod tušem unosi i čitav niz drugih bakterija koje se prenose u kupaonici te se ispire puno dobrih stvari. Stoga, pažljivo pročitaj tekst i ako radiš neku od navedenih šest stvari pod tušem pravo je vrijeme da to uočiš i izmijeniš.

Life&style Vrijeme je za šoping! Osvoji poklon bon od 500 kuna i napuni vrećice!

1. Povećavaš temperaturu vode

Tuširanje u toploj vodi pravi je raj za opuštanje tijela i osjećaj blaženstva. No dok mi uživamo, naše lice pati jer što je voda toplija to je koža sklonija sušenju. Ako toplinom vode zagrijavaš ulja u koži, vjerojatno je da ih rastvaraš i doslovno ispireš. Ova ulja igraju važnu ulogu u zaštiti tvojeg lica od vanjskih agresora preko kožne barijere te su prijeko potrebna za zdrav izgled lica. Ako se pitaš koja je savršena temperatura vode, znaj da je odgovor u umjerenosti. Prehladna voda može također imati nepovoljan učinak jer može uzrokovati crvenilo lica i stezanje krvnih žila. Stoga, tuširaj se u mlakoj vodi kako ne bi nepotrebno šokirala svoju kožu.

2. Dugo se tuširaš

Dakle, sada kada si odlučila smanjiti temperaturu misliš da je to sasvim dovoljno, zar ne? No, nije tako jednostavno. Što dulje vremena provodiš pod tušem veća je vjerojatnost da ćeš isušiti kožu. Prirodni faktori vlage poput ceramida, masnih kiselina i ulja pomažu u zadržavanju razine vlage u koži. Problem je u tome što su topivi u vodi - pa ako ih deset minuta gurneš pod tuš, doslovno ih možeš isprati.


3. Ostavljaš šampon da kaplje

Kapi šampona često se s kose spuštaju na lice, a to može predstavljati problem ako imaš osjetljivu kožu. Zato, nastoj da ti pjena šampona ili regenerator kad ga ispireš što manje dotiču kožu lica.

DIO OSOBNOSTI Koji dio tijela prvo opereš pri tuširanju? E, pa to otkriva nešto o tvojoj osobnosti...

4. Na rukama ostavljaš tragove gela za tuširanje

Gelovi za tuširanje, sapun ili druga sredstva za pranje tijela nisu prijatelji lica.Oni umanjuju prirodna ulja na tvojoj koži, mijenjaju pH vrijednost i uzrokuju povećanje suhoće kože. Stoga nemoj rukama nanašati preparate za lice sve dok ne izađeš iz tuša. Lice potom umij u odgovarajućem blagom gelu ili pjeni za čišćenje lica koji odgovaraju tvom tipu kože.


5. Lice okrećeš prema tušu

Ubuduće kada se tuširaš, lice nemoj okrenuti prema tušu već leđa usmjeri prema mlazu vode. Čak i ako  je tlak vode slab, tvrda voda može na koži ostaviti tragove magnezijevog karbonata, što može ostaviti osjećaj suhoće. Za lice radije koristi termalnu vodu koja dolazi u spreju. Ona pomaže stvoriti zaštiti sloj na koži koji zadržava vlagu, a tijekom toplijih dana je izvrsna pomoć u rashlađivanju.

 

Primjeri: Avene (150ml/ 62,50 kuna), Evian (150ml/59,90 kuna), La Roche Posay (150ml/ 62, 66 kuna)

Je li dobro ili ne? Stručnjaci zabrinuto upozoravaju na ovu pogrešku koju sve radimo dok se tuširamo


6. Proizvode za pranje lica držiš u tušu

Proizvode za pranje lice je bolje držati na suhom mjestu podalje od tuša jer stalni izloženost toplini i vlagi može utjecati na njihove sastave. Osim što postoji mogućnost da se umanji učinkovitost proizvoda, topli i vlažni uvjeti idealni su poligon za razmnožavanje bakterija koje mogu uzrokovati infekcije. Stoga, bolje spriječiti nego liječiti!

Posjeti Miss7.24sata.hr