Ljetni beauty SOS savjetnik: Zaspali ste na plaži? Akne od kreme za sunčanje?

Thinkstock / Spencer Davies
Za crvenilo što prije popijte jedan (do dva) brufena i potopite pamučni ručnik u posudu s prokuhanim mlijekom i kockama leda, a ako ste na moru obrijte se dan prije plaže...
Vidi originalni članak

ZASPALI STE NA PLAŽI I PROBUDILI SE CRVENI KAO RAK

Rješenje: Što prije popijte jedan (do dva) brufena i potopite pamučni ručnik u posudu s prokuhanim mlijekom i kockama leda. Čim se ručnik ohladi, iscijedite ga i stavite kao oblog na upaljeno mjesto na koži, pa ostavite da djeluje 10 minuta. Mliječni proteini imaju trenutno protuupalno djelovanje. Nakon toga, namažite preparat za njegu poslije sunčanja (after sun) s umirujućim efektom, a na izrazito crvene dijelove kože utapkajte kremu s jednopostotnim hidrokortizonom. U slučaju da vam je i tjeme izgorjelo, prije odlaska na spavanje na kožu glave nanesite hidratantni losion ili sprej s alojom. Sljedećeg jutra operite kosu hladnom vodom i hidratantnim šamponom i pustite da se prirodno osuši. Sljedeći put ne zaboravite proizvod za zaštitu od sunca i, naravno, šešir!

SPF PREPARAT IZAZVAO jE POjAVU AKNI

Rješenje: Lice ćete najbrže očistiti i umiriti sljedećim postupkom – koristite gel za umivanje s jednim postotkom salicilne kiseline ujutro i navečer, a potom na crvena i upaljena mjesta nanesite tretman za ciljano uklanjanje prištića. Kao prevenciju pojave novih akni, koristite isključivo one preparate sa SPFom koji ne sadrže ulja (oil­free) i izbjegavajte vodootporne formule, jer mogu začepiti pore (njihov efekt je kao da na licu imate plastičnu foliju). Ipak, petnaestak minuta prije ulaska u vodu, namažite gel­kremu za sunčanje, a čim izađete iz vode – obrišite se ručnikom i ponovite postupak. U međuvremenu, da biste prekrili nesavršenosti i zaštitili se od UV zraka, umjesto tekućeg pudera koristite BB kremu ili mineralne pudere sa SPF faktorom.

LICE VAM SE PERUTA, A NAVEČER IZLAZITE S NJIM

Rješenje: Primijenite trik celebrity vizažista – prvo napravite piling enzimskom maskom da biste se oslobodili perutanja (piling s granulama previše je abrazivan za uporabu na koži koja je izgorjela). Potom utrljajte ulje za lice, pa prstima blago utapkajte hidratantni tekući puder ili onaj u vidu seruma. Ulje čini ten ujednačenim i glatkim, što omogućava ravnomjerno nanošenje šminke. Ako vam je koža i nakon toga suha, utapkajte još nekoliko kapi ulja preko tekućeg pudera da se ne bi ljuštila. Neka vam ovo bude pouka: nikuda bez SPF kreme!

NE MOŽETE BEZ RETINOLA IAKO IZAZIVA OSJETLjIVOST NA SUNCE

Rješenje: Retinol koži daje volumen, jer stimulira proizvodnju kolagena, ali istovremeno radi eksfolijaciju njezinih gornjih slojeva, zbog čega se povećava fotosenzibilnost, odnosno rizik od pojave opeklina. Ipak, možete ga koristiti i tijekom ljeta, ali tako što ćete preko njega obavezno nanijeti proizvod za sunčanje sa SPF­om 30 (ili većim), i nemojte štedjeti – otprilike jedna žličica preparata potrebna je da biste zaštitili lice i vrat. Ako duže vrijeme boravite na otvorenom, obnavljajte sloj SPF kreme svaka dva sata. Osim toga, možete koristiti i hidratantne kreme s manjim postotkom retinola, koje izazivaju manje iritacija od onih dobivenih na recept, samo što je i njihova učinkovitost smanjena.

IMATE UPADLJIVE TRAGOVE OD KUPAĆEG KOSTIMA

Rješenje: Ako želite prikriti tragove od naramenica gornjeg dijela kupaćeg kostima, pronađite tekući puder koji savršeno odgovara boji vaše kože (obično za nijansu­dvije tamniji od vašeg prirodnog tena). Potom izađite van (ovo je najbolje napraviti na prirodnoj svjetlosti) i nanesite puder na svjetlije dijelove kože malom četkom ili spužvicom. Vodite računa o tome da rubove dobro izblendirate. Fiksirajte puder i spriječite njegovo razmazivanje pomoću sloja transparentnog pudera u prahu.

PRESKOČILI STE DEPILACIJU VOSKOM I SADA VAS MUČE DLAČICE KOJE IZBIJAJU

Rješenje: Obrijte se najbolje noć prije odlaska na plažu ili bazen kako biste spriječili iritacije i urastanje dlačica. Evo kako ćete to napraviti: tuširajte se što toplijom vodom oko pet minuta kako biste omekšali kožu. Zatim nanesite ulje za brijanje (pjena i gel lijepe se za oštricu brijača i otupljuju je!) i – koristite novi brijač. Nemojte žuriti, posebno na ”nezgodnim” dijelovima, kao što su prepone, koljena i listovi. Previše brzi pokreti brijačem, ili preveliki pritisak na kožu, mogu uzrokovati sitne porezotine koje izgledaju još ružnije od tek izraslih dlačica. Ako imate problem s urastanjem dlačica, nakon brijanja namažite neku od specijalnih krema protiv urastanja.

VAŠ FITNESS REŽIM JE UZROK AKNI NA LEĐIMA

Rješenje: Riješite se postojećih akni primjenom preparata za čišćenje kože s benzoilperoksidom, koji djeluje antibakterijski. Koža na leđima deblja je od one na licu – da biste otčepili pore, ostavite neka preparat djeluje barem 30 sekundi prije nego što ga isperete. Pojavu novih akni spriječit ćete redovitim čišćenjem leđa tupferima natopljenim salicilnom kiselinom – nakon treninga ili svaki put kada se oznojite. Ako je koža jako upaljena, nanesite losion s 2 % salicilne kiseline, koji ima učinkovitije djelovanje.

NA NOGAMA VAM SE VIDE MODRICE, VENE I TAMNE MRLJE

Rješenje: Preplanuli ten je najbrže rješenje! Namažite preparat za samotamnjenje poput profesionalca. Obavezno prvo dobro ispilingirajte kožu, a potom je hidratizirajte mlijekom za tijelo. Proizvod za samotamnjenje nanosite od donjih dijelova tijela nagore kako biste spriječili razmazivanje i stvaranje crta kad se sagnete. Dijelove s grubljom kožom, kao što su laktovi, koljena i gležnjevi, istrljajte vlažnim ručnikom kako biste spriječili zadržavanje veće količine preparata u ovim područjima.

KOMARCI SU VAS UBOLI I NE MOŽETE SE PRESTATI ČEŠKATI

Rješenje: Očistite kožu na mjestima uboda sapunom i vodom, stavljajte hladne obloge da biste ublažili upalu i popijte antihistamin ako postoji alergijska reakcija (izražena oteklina). Pomoći će vam i specijalni proizvodi za smirivanje kože nakon uboda insekata koje možete kupiti u ljekarni. Ubuduće, sredstvo za zaštitu od uboda insekata nanesite preko kreme sa zaštitnim faktorom, i to 20 minuta do pola sata prije nego što izađete van.

VAŠA STOPALA NE IZGLEDAJU REPREZENTATIVNO

Rješenje: Prakticirajte ovaj desetominutni tretman kod kuće jednom tjedno. Držite stopala u toploj kupki oko pet minuta (dodajte u vodu šalicu mlijeka da biste omekšali kožu stopala, posebno pete i tvrde žuljeve), a nakon toga turpijom uklonite zadebljanja. Isperite stopala vodom i gelom za tuširanje s mentolom koji ima rashlađujući efekt, pa utrljajte hidratantnu kremu za ruke – ne toliko masnu kao specijalne kreme za stopala. Za savršenu trajnu pedikuru, nokte prvo namažite baznim lakom koji će spriječiti stvaranje žutih mrlja od laka, pa tek onda željenom nijansom. Ako se lak slučajno ošteti, dodajte sloj laka sa svjetlucavim česticama, što će stvoriti potpuno nov, glamurozni efekt.

Posjeti Miss7.24sata.hr