Kolika nam je količina seruma, kreme i maske za lice stvarno potrebna? Više nije uvijek bolje

Instagram @jennypatinkin
Vidi originalni članak
  • Osim što ćemo doziranjem prevelike količine proizvoda isti prebrzo trošiti, neki su proizvodi za njegu kože osmišljeni tako da se nanose u malim količinama
  • Uz to koliko proizvoda koristiti, važno je znati i kako ih pravilno nanijeti te u kojem trenutku u odnosu na ostale proizvode u našoj beauty rutini
  • Od sredstava za čišćenje i zaštitnih faktora do seruma i okoloočnih krema, ovo je sve što moramo znati

Koje bismo sve proizvode u rutini njege kože trebali koristiti te kojim se redoslijedom proizvodi koriste dosad smo više manje svi uspješno savladali, no pitanje s kojim mnogi još uvijek muku muče je kolika je količina određenog proizvoda ona prava, odnosno koliko je nekog proizvoda taman koliko bi ga trebalo biti, a koliko je ipak previše. Od sredstava za čišćenje i zaštitnih faktora do seruma i okoloočnih krema, ovo je sve što moramo znati.

Sredstvo za čišćenje lica

Lice je, u usporedbi s tijelom, mnogo manja površina kože i nema smisla previše ga zasititi proizvodom jer (pre)više proizvoda ni na koji način ne pridonosi njegovoj učinkovitosti. Imajući to na umu, stručnjaci kažu da bi jedan stisak pumpice (ako koristimo proizvod za čišćenje s pumpicom) ili otprilike veličina kovanice (za sva druga pakiranja proizvoda za čišćenje) trebala biti i više no dovoljna za potpuno i učinkovito čišćenje lica. Kada se pomiješaju s vodom, sredstva za čišćenje obično se pjene, a što stvara više tvari koju možemo  nanijeti na sve dijelove lica, vrata i prsa koja je potrebno očistiti. 

Najbolji način korištenja sredstva za čišćenje je navlažiti lice i zatim utrljati proizvod za čišćenje pokretima prema gore, pažljivo izbjegavajući područje oko očiju (osim ako je sredstvo za čišćenje prikladno za to područje), a zatim lice isprati hladnom vodom, ponovno se krećući pokretima prema gore. Na taj način sužujemo pore i potičemo protok krvi u lice, a kada dođe vrijeme za sušenje, važno je spomenuti da nije poželjno trljati lice već bismo ga trebali osušiti tapkanjem kako bismo izbjegli nepotrebno povlačenje koje može dovesti do preuranjenih znakova starenja poput sitnih linija i bora.

Beauty 9 kultnih krema za lice koje obožavaju Amal Clooney, Kim Kardashian, Kate Hudson, Victoria Beckham...

Toneri, esencije i druge tekućine

Kada je riječ o toniku i micelarnoj vodi te esencijama, mnogo je onih koji se oslanjaju na vatice ili krpice za višekratnu upotrebu, ali na ovaj se način gubi puno proizvoda u samom aplikatoru. Upravo iz tog razloga stručnjaci preporučuju istiskivanje tonera i esencije izravno u dlan ruke. Dovoljna nam je količina u veličini kovanice koju zatim tapkamo po licu, a kao i kod sredstava za čišćenje, važno je izbjegavati oči te, u slučaju upotrebe tonera, izbjegavati nosnice i područje oko usana kako bismo izbjegli neželjene iritacije.

Spomenuta količina tonera trebala bi se koristiti za 'problematična područja' kao što je T-zona, a ukoliko imamo suhu ili mješovitu kožu, tonici se na ostatku lica ne preporučuju jer bi mogli samo dodatno isušiti kožu.

Serumi

Serum je jedan od onih proizvoda kojega je dovoljna mala količina da učini veliku razliku. Količina veličine novčića dovoljna je da prekrijemo cijelo lice, vrat i prsa, a za njegovu najbolju (i najujednačeniju) primjenu, preporuča se da se serum razmaže po dijelovima lica na koja ga želimo nanijeti. Par točkica na čelu, točkica na nosu i bradi i nekoliko točkica na svakom obrazu optimalna su količina, a serum je zatim potrebno nježno utrljati u kožu dok se u potpunosti ne upije.

Okoloočna krema

Možda je riječ o jako malom dijelu lica, ali pravilno nanošenje kreme za područje oko očiju može dovesti do sjajnih rezultata protiv starenja. Količina kreme veličine zrna graška dovoljna je za područje oko oba oka, a potrebno ju je nanijeti ne samo ispod očiju, već i iznad i oko njih. Dodatan trik stručnjaka kaže da bismo okoloočnu kremu trebali nanositi prstenjakom, a ne kažiprstom jer će prstenjak manje pritiskati osjetljivo područje oko očiju nego naš kažiprst, a što u konačnici može pomoći u smanjenju povlačenja ili navlačenja kože, što može dovesti do finih linija i bora.

Beauty Kvalitetan serum baza je svakodnevne rutine njege lica. Izdvojili smo one najbolje

Krema za lice

Količina kreme veličine kovanice ​​trebala bi biti dovoljna za adekvatnu hidrataciju cijelog lica, no naravno, ukoliko naš tip kože zahtijeva više proizvoda, slobodno možemo povećati količinu. To se prvenstveno odnosi na suhu kožu, a koliko god hidratantne kreme nanijeli, puno je važnije kako je nanosimo. S nanošenjem kreme bismo trebali pričekati dok nam koža ne postane potpuno suha nakon nanošenja seruma jer će to pomoći serumu da se potpuno upije, umjesto da se razrijedi hidratantnom kremom prije nego što dobijemo sve korisno što se u njemu nalazi. Hidratantnu kremu utrljava se nježnim krugovima prema gore po cijelom licu kako bi se  pojačala cirkulacija i stvorio zategnutiji izgled.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SUSAN YARA (@susanyara)

Krema za sunčanje

Bez obzira na doba godine, temperaturu ili koliko često planiramo izlaziti van, nošenje kreme za sunčanje je važno i potrebo jer može pomoći u zaštiti od lutajućih UV zraka koje se mogu probijati kroz prozore, pa čak i kroz najoblačnije nebo. I ne, samo hidratantna krema koja sadrži SPF nije dovoljna. Zanimljivo je da većina ljudi nanosi samo 25-50% preporučene količine kreme za sunčanje, a smjernice stručnjaka kažu da bismo trebali nanijeti približno dva miligrama proizvoda po kvadratnom centimetru kože. To znači količinu jedne malene čašice za žesticu za izložena područja lica i tijela, i tek malo kreme količine u veličini kovanice za samo lice.

Ulje za lice

Kao i sa serumima, malo ulja dovoljno je da za našu kožu učini čuda, a uglavnom su dvije do tri kapi dovoljne za cijelo lice. Ulja se na lice preporuča nanositi samo tijekom noći, kako bismo bili sigurni da ne smetaju našoj dnevnoj kremi za sunčanje, a utapkati u lice ih je potrebno nakon što nanesemo hidratantnu kremu. 

Autofagija Proces samouništenja je ono što će izliječiti vašu kožu. Pronašli smo serum koji radi upravo to!

Maske

Maske zahtijevaju malo više proizvoda da bi odradile najbolji posao. Međutim, za razliku od većine drugih proizvoda za njegu kože, ne postoji preporučena količina za maske jer se one znaju značajno razlikovati ovisno o proizvodu. Najbolje je njihovu upotrebu dozirati prema uputama, i po pitanju količine, i učestalosti, a nekakvo opće pravilo kaže da količina proizvoda koju koristimo treba biti dovoljna za tanak sloj na licu.

Posjeti Miss7.24sata.hr