Je li kozmetička akupunktura alternativa botoxu? Evo što kaže liječnica

shutterstock Kozmetička akupunktura
Vidi originalni članak
  • Akupunktura je stoljećima star medicinski postupak za koji se vjeruje da nosi neke zdravstvene benefite
  • Međutim, primjenjuje se i kao kozmetički tretman kojim se stimulira prirodno stvaranje kolagena i bolja prokrvljenost kože
  • O tretmanu smo razgovarali s liječnicom Ivonom Goričnik 

Mnogi žele svježiji izgled lica, a neki od njih se iz tog razloga odlučuju na kozmetičku akupunkturu, tehniku koja objedinjuje primjenu tradicionale kineske medicine i suvremene terapijske principe.

Beauty Tretman kolagen nitima - je li ovaj novi lifting bez skalpela revolucija u anti-age njezi?

Koristi se kako bi lice postalo mladolikije, sjajnije, zategnutije i s više volumena. Ovu metodu primjenjuje liječnica Ivona Goričnik (licencirani akupunkturolog Hrvatskog liječničkog društva za akupunkturu) po licenci AcuRegen Academy London. Razgovarali smo s liječnicom Goričnik koja nam je približila što je i kome je namijenjen tretman kozmetičke akupunkture.

Što je zapravo kozmetička akupunktura?

"Kozmetička akupunktura koristi isključivo prirodne resurse kako bismo od organizma izvukli maksimum da se sam regenerira. Nema nikakvih dodatnih proizvoda koji se apliciraju tijekom akupunkture osim iglica koje izazivaju prirodan proces oporavka. Pri procesu akupunkture se tretiraju i neke određene točke na tijelu ovisno o stanju organizma. Primjerice, ako osoba ne spava dovoljno dobro, onda će se to vidjeti i na njezinom licu. Važno je naglasiti da mi ne gledamo samo lice kao zasebni entitet, nego ga gledamo kao dio organizma", kaže Goričnik.

Ako osoba ima slabu probavu, isto će se odraziti na lice, kaže liječnica, također, problem sa disanjem često uvjetuje drugu boju kože. Tako da je kozmetička akupunktura kombinacija i tjelesne i estetske facijalne akupunkture, uvijek se nastoji izvući maksimum iz organizma sa učinkom na lice. Na licu se tretiraju točke kojima se zapravo stimulira prirodno stvaranje kolagena i bolja prokrvljenost cijele kože koji uvjetuje svjež izgled. 

Akupunktura se razlikuje od estetskih tretmana jer se ne postiže 'zategnuti' izgled, već se postiže mladolikost, kaže Goričnik, bolja boja kože jer se dobrom bojom pokazuje zdravlje, a boju ne mijenjaju tretmani hijaluronom ili botoxom, već se mijenja cirkulacijom, što je koncept same kozmetičke akupunkture. 

Koliko traje tretman?

"Tretman započinje razgovorom s pacijentom koji traje od 30 do 40 minuta, gdje moram vidjeti i ostale problematike organizma", priča liječnica. Dakle, ako osoba ima problem s hormonima, sa spavanjem, s disanjem, sve to treba proći jer se trebaju pohvatati i određene točke tjelesne akupunkture kako bi zapravo potaknuli cjelokupni organizam da se revitalira.  Je li to samo 'viseća' koža, koja je često odraz loše probave ili je to 'siva' koža što je često odraz loše respiracije? Ja često mogu čim osoba dođe vidjeti u čemu je problem, ali volim čuti od pacijenta neke stvari. Pitam pacijenta puno toga, od toga kako spava, kako jede, kakav mu je bioritam, to me sve interesira jer na temelju toga mogu raditi ostali dio tretmana", objašnjava liječnica.

Bore nisu glavni krivac - zbog ovoga nam koža može izgledati starije

Kako izgleda tretman?

Nakon razgovora, pacijentu otprilike pola sata iglice stoje u licu, u početku je to par iglica, a sa svakim tretmanom povećava se broj igica kako bi se pojačala cjelokupna cirkulacija, tako da nekad zna biti i do 50 iglica. Sve iglice su jako male, to su posebne intradermalne akupunkturne igle koje su namjenjene baš za lice i tanke su kao vlas kose. Prilikom prolaska iglice kroz tkivo izazivaju moment regeneracije, čime se stanice otvaraju za kisik, za svježu novu krv. Nakon facijalne akupunkture može se raditi tretman radifrekvencijom ili drugi kozmetički tretman kojim se stimulira koža. 

Kad bi trebalo napraviti tretman kozmetičke akupunkture?

Nakon 25-te godine počinjemo lagano stariti, već tada se sam organizam ne može tako brzo regenerirati. To ovisi i o osobi, nekim osobama koža jako brzo počne stariti, dok neke imaju lijep ten jako dugo, ovisi o tome koliko je osoba stara i koliko je njena koža zapravo stara. Kada  je tretman potreban, to će svaka osoba prosuditi za sebe. Mladi se danas dosta sunčaju, pitanje je koliko se štite, a to sve uzrokuje propadanje kože tako da od 25 godine na dalje sigurno je preporučljivo, kaže liječnica.

Koliko često ponoviti tretman?

Broj dolazaka ovisi o stanju kože, no to nije tretman koji se napravi samo jednom. Za očekivane rezultate potrebna je kontinuirana terapija od 5-10 tretmana, a nakon toga ovisno o stanju kože dolazi se jednom mjesečno. Kod mlađe osobe će se rezultati vidjeti već nakon 3-4 puta, dok kod starijih ljudi treba više vremena. 

Koja je cijena tretmana?

Cijena tretmana je 500 kuna ako se radi samo kozmetička facijalna akupunktura. Ako se radi i tretman radio frekvencijom nakon akupunkture, on je 300 kuna, dakle ukupno je to 800 kuna po tretmanu. 

Beauty Evo što smo saznali o brazilskoj maderoterapiji - prirodnoj metodi uklanjanja celulita

Posjeti Miss7.24sata.hr