"Inflammaging" je najnoviji pojam u skincare svijetu koji govori o starenju kože - kako ga spriječiti?

Instagram @oskinadya Foto: Instagram @oskinadya
Vidi originalni članak

Ako "inflammaging" još nije našao mjesto u tvom vokabularu kad se radi o njezi kože, trebao bi. Naime, ovaj pojam nastao je kombinacijom riječi “inflammation” [hrv. upala] i “aging” [hrv. starenje], a odnosi se na učinak upala na naše cjelokupno zdravlje, a tako i na zdravlje naše kože. Češće se ovaj pojam koristi u wellness prostoru nego među dermatolozima, no tiho kruži već nekoliko godina i među zaljubljenicima u beauty i sada se probija u prvi plan skincare rutina. 

Predviđamo da će upravljanje upalom uskoro biti jednako uobičajeno kao i odgovarajuća zaštita od sunca, osnaživanje zaštitne barijere kože ili održavanje zdravog mikrobioma. Proučavanje učinaka upale je iznimno važno u današnjem svijetu u kojem raste broj stresora u okolišu koji uzrokuju razna oštećenja kože. U nastavku doznaj sve što trebaš znati o ulozi upale u starenju kože te najboljim proizvodima u borbi protiv “inflammaginga”.

Beauty Koža vrata prva otkriva naše godine! 15 krema i seruma za vrat koji će usporiti starenje

Što je “inflammaging”?

“Inflammaging” se odnosi na upalu koja je niskog stupnja, kronična i povezana s procesom starenja. Kako bismo odredili uzrok  “inflammaginga”, moramo promatrati i unutarnje i vanjske čimbenike. To može uključivati hormonalne promjene, genetske čimbenike, okoliš, izloženost UV zrakama i slobodnim radikalima, prehranu i način života. Uobičajeni uzroci također mogu uključivati stres koji tijekom vremena utječe na imunološki sustav, propadanje stanica i neravnotežu crijevnih mikroorganizama. Akumulirani učinci počinju se očitovati već u 30-ima. No, to ne znači nužno da će svatko početi doživljavati znakove “inflammaginga” u svojim 30-ima. Oni se mogu pojaviti u bilo kojoj fazi života i mogu ga uzrokovati različiti čimbenici, uključujući gore navedene.

Beauty 7 top krema s kolagenom za nahranjenu i glatku kožu lica bez finih linija i bora

Kako “inflammaging” utječe na kožu?

Budući da smo tijekom vremena izloženi upali niskog stupnja, dermatolozi kažu da ona ubrzava vidljive znakove starenja, uzrokujući gubitak kolagena, hijaluronske kiseline i drugih bitnih molekula u našoj koži. Također, upala narušava sposobnost zaštitne kožne barijere da pravilno funkcionira, što može omogućiti drugim agresorima poput bakterija i slobodnih radikala značajniji negativni učinak na kožu. To se može manifestirati u obliku smeđih mrlja, finih linija, bora i opuštene kože. Upala također može pridonijeti crvenilu, kao i suhoći kože te kožnim stanjima koja uključuju akne, psorijazu i dermatitis.

Kako spriječiti “inflammaging”?

Iznimno je važno zapamtiti da “inflammaging” ima i unutarnje i vanjske uzročnike, tako da ga je potrebno spriječiti u oba segmenta. Budući da je “inflammaging” dijelomično uzrokovan čimbenicima poput starenja, ne može se u potpunosti spriječiti, ali drugi se čimbenici mogu donekle kontrolirati i ublažiti. Iz perspektive zdravlja, najvažniji korak je smanjenje razine stresa - barem onoliko koliko možemo. To je lakše reći nego učiniti, ali to je ključni način liječenja “inflammaginga”. Ostali savjeti vezani uz način života uključuju zdravu prehranu, redovito vježbanje i dovoljno sati sna. Ako sve to zvuči kao novogodišnja odluka koje će ti se teško biti pridržavati u stvarnom životu, postoje stvari koje možemo učiniti i kad se radi o našoj rutini za njegu kože.

Sprječavanje i liječenje znakova upale slično je liječenju drugih znakova starenja kože. Tu su najvažniji sastojci poput antioksidansa, retinoida, kiselina za piling kože, proizvoda za hidrataciju i raznih tretmana kod profesionalaca. Budući da promjene kože koje dolaze s upalom mogu biti slične onima koje vidimo u prirodnom procesu starenja, tretmani su slični. No, jedno upozorenje, potrebno je paziti da proizvodi i tretmani protiv upale ne izazovu dodatnu upalu ili iritaciju, stoga provjeri jesu li proizvodi koje koristiš dovoljno nježni za tvoj tip kože. Uz popularne anti-age sastojke poput retinoida i kiselina, preporučuje se uključivanje hidratantnih sastojaka poput glicerina i hijaluronske kiseline, kao i formula za jačanje zaštitne barijere kože.

Beauty Suha koža lica loša je podloga za šminku. 5 savjeta kako da makeup izgleda lijepo i svježe, usprkos svemu

Preporučuje se i to da svoju rutinu opskrbimo nekim oblikom antioksidansa, poput vitamina C. On je izvrstan za borbu protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i za zaštitu kože od vanjskih agresora koji mogu pridonijeti nastanku ili pogoršati postojeće upale. Također, preporučuju se proizvodi s umirujućim formulama koje uključuju sastojke poput niacinamida, zelenog čaja i aloe vere.

Najbolji proizvodi za njegu kože u borbi protiv “inflammaginga”

SKIN1004 Madagascar Centella Ampoule

Dr.Jart+ Cicapair Foaming Cleanser

Skinceuticals A.G.E. Interrupter Advanced

Revolution Skincare Vitamin C 12,5% + Ferulic Acid Vitamins

Beauty Ljudi koriste glikolnu kiselinu za lice, ali i na vlasištu, suhim petama i ispod pazuha - kakav učinak ima?

The Ordinary Amino Acid + B5

PAYOT Adaptogen Spray Moisturizer

Andalou Naturals Deep Hydration Daily Shade + Blue Light Defense Facial Lotion SPF 30

Posjeti Miss7.24sata.hr