Ako misliš da tvoji proizvodi za kosu i kožu ne djeluju, možda je problem u vodi kojom se tuširaš

Unsplash/Getty Images
Vidi originalni članak
  • Kada primijetimo da su nam kosa suha ili koža tijela suha, perutava ili s osjećajem zatezanja, često pomislimo kako je došlo vrijeme za promjenu šampona, regeneratora ili losiona 
  • No, i ta promjena ponekad bude neuspješna, a čudan osjećaj na površini kože ili beživotna kosa ostaju problem
  • Krivac za to često može biti voda kojom se tuširamo, a u kojoj može biti previše kamenca i drugih spojeva što ima negativan učinak na kožu i kosu 
  • Pročitaj također: Šampon bez sulfata: odabrali smo 12 najboljih za sjajnu kosu, bez kemikalija

Iako je svrha tuširanja i pranja kose da sa sebe uklonimo nečistoće koje su se nakupile kroz dan, nije rijetkost da time postižemo suprotan efekt na koži i kosi, a da toga uopće nismo svjesni. Recimo, kada primijetimo da nam je koža suha ili da nam se često pojavljuju razne nepravilnosti, prvo što ćemo napraviti je promijeniti nešto u svojoj skin care rutini. Isto tako je i s kosom ako primijetimo da je beživotna ili da se previše masti. 

No, ako sami proizvodi za njegu kose i kože ne promjene stanje nabolje, rijetko ćemo pomisliti da je možda problem u samoj vodi kojom se umivamo, tuširamo i peremo kosu, a što je zapravo čest razlog takvih problema. 

Utjecaj tvrde vode na kožu 

Naime, voda iz slavine koju osim za piće, koristimo i za tuširanje, često je puna klora, magnezija i kamenca koji možemo primijetiti i po naslagama koje se vrlo brzo nakupljaju na kadi, pločicama i slavini i takva se voda naziva tvrda voda. Kamenac ostaje i na našoj koži, ali i kosi.

Nakupljanje kamenca i drugih minerala te kemikalija poput klora na tijelu, osobito ako se s takvom vodom kontinuirano tuširamo, može uzrokovati oštećenje barijere kože (i na tjemenu) koje se potom manifestira kroz suhoću, crvenilo i razne iritacije. Tvrda voda također pojačava i simptome ekcema i psorijaze. 

Utjecaj tvrde vode na kosu

Baš kao i na koži, voda u kojoj ima previše kamenca i drugih minerala, na kosi ostavlja naslage koje sprječavaju dubinsko čišćenje šamponima, ali i potpuni učinak regeneratora. Također, tvrda voda znatno utječe na teksturu, zdravlje, ali i izgled kose općenito. 

Kako omekšati vodu? 

Jedino rješenje za probleme koje izaziva tvrda voda jest njeno omekšavanje, odnosno smanjenje količine kamenca i drugih minerala koji se u njoj nalaze. To se može postići raznim filterima koji se stavljaju u same vodovodne cijevi što je prilično zahtjevan i kompliciran posao, ali i korištenjem posebne glave za tuš koja u sebi ima filter što je znatno jednostavnije i povoljnije rješenje. 

Posjeti Miss7.24sata.hr