12 stvari koje treba izbjegavati prije (ili nakon) filera i injekcija botoksa

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Injekcije koje se apliciraju u kozmetičke svrhe danas nisu rijetkost, mnoge žene odlučuju se za filere ili botoks
  • Međutim, ako se odlučiš na takav zahvat, trebaš se dobro pripremiti 
  • Stoga donosimo popis onoga što bi trebala izbjegavati prije ili nakon tretmana injekcijom

Kada su u pitanju injekcije filera ili botoksa, toliko je čimbenika koje treba uzeti u obzir, od toga kako pripremiti kožu prije zahvata do toga kako minimalizirati eventualne modrice nakon zahvata. Ali, to ne mora biti zbunjujuće ili stresno!

Beauty Tretman kolagen nitima - je li ovaj novi lifting bez skalpela revolucija u anti-age njezi?

Kako bismo ti pomogli, donosimo odgovore na brojna goruća pitanja. Ovih 12 stvari treba izbjegavati prije i poslije injekcija.

1. Piling

Odabir blage rutine njege kože u danima koji prethode terminu za injektiranje filer ili botoksa ključ je za osiguravanje dobrih rezultata. Najbolje je ne koristiti agresivne tretmane ili proizvode za piling tjedan dana prije termina i nekoliko dana nakon zahvata.

Posezanje za nježnim sredstvom za čišćenje i suzdržavanje od korištenja proizvoda koji sadrže retinol prije i nakon zahvata pomaže smanjiti iritaciju, omogućujući sićušnim mjestima ubrizgavanja da pravilno zacijele. Također se preporučuje izbjegavanje svega što može izazvati upalu kože, poput lasera, jer to može uzrokovati oticanje i poremetiti volumen koji bi mogao biti potreban. Također se preporučuje nanošenje kreme ili gela od arnike za ublažavanje i smanjenje modrica.

2. Nanošenje šminke

Malo je ili nimalo dokaza da nanošenje šminke nakon zahvata predstavlja rizik, međutim, stručnjaci savjetuju da svoju rutinu šminkanja preskočiš do sljedećeg dana nakon injekcija filera. Profesionalni savjet: ako je ubrizgan filer, obavezno nanosi šminku vrlo nježnim pokretima prema gore kako bi izbjegla pomicanje filera s mjesta.

3. Konzumacija alkohola

Pivo, vino i druga alkoholna pića izazivaju upale i privremeno proširuju naše krvne žile. Pacijenti bi se trebali suzdržati od alkohola 3-4 dana prije tretmana, a zatim i nekoliko dana nakon toga. Konzumacija bilo koje vrste alkoholnog pića neposredno nakon primanja injekcije može izazvati i/ili dodatno pojačati modrice i otekline, stoga je najbolje izbjegavati ih.

Beauty Je li odzvonilo botoksu? Stigao je Daxxify, novi tretman protiv bora s dvostruko dugotrajnijim učinkom

4. Neki lijekovi i dodaci prehrani

Kako bi se ograničio nastanak modrica, nemoj uzimati lijekove i dodatke koji bi mogli potaknuti krvarenje najmanje dva tjedna prije termina za injekcije. Treba izbjegavati aspirin, excedrin, ibuprofen, ginko bilobu i ginseng. Navodno mnogi suplementi razrjeđuju krv, pa se preporučuje da ih prestaneš uzimati, ako je moguće, nekoliko dana do tjedan dana prije primanja injekcija i 1-3 dana nakon toga.

5. Prehrana

Bitno je održavati dobro uravnoteženu prehranu u tjednima koji prethode terminu, ali izbjegavaj hranu s omega-3 masnim kiselinama (poput ribe i avokada) kako bi spriječila pojavu modrica nakon zahvata. Preporučuje se konzumacija svježeg ananasa tjedan dana prije zahvata. Bromelain u ananasu dobro djeluje na sprječavanje ili smanjenje modrica.

6. Stomatološki zahvati

Posjet zubaru prije zahvata definitivno treba izbjegavati. Pričekaj dva tjedna prije i nakon postavljanja filera kako bi obavila stomatološki zahvat. Naime, istraživanja su povezala stomatološke zahvate i infekciju kada se rade u blizini filera.

7. Vježbanje

Pripremi se za najmanje 24 sata odmora od bilo koje naporne aktivnosti nakon tretmana. Vježbanje povećava protok krvi što može dovesti do više oteklina i modrica. Ako primijetiš bilo kakve vidljive modrice ili otekline nakon jednog dana odmora, budi spremna mirovati još koji dan sve dok se ne završi zacjeljivanje.

Life&style Ispovijesti žrtava estetskih operacija: "Usne me žare i peku, imam kvrge veličine graha"

8. Termini kod frizera

Obavezno zakaži svoj sljedeći termin kod frizera najmanje tjedan dana nakon tretmana. Pacijenti trebaju provjeriti jesu li sitni ubodi u blizini linije kose zacijelili prije nego što odu na frizuru. 

9. Drijemanje

Preporučljivo je ostati u uspravnom položaju i izbjegavati drijemanje neposredno nakon tretmana. Pacijenti koji primaju toksin trebaju pričekati najmanje 1,5 sat prije nego što legnu ili se sagnu. Gravitacija igra veliku ulogu u ishodu tretmana injekcijama. Uspravni položaj nakon postupka sprječava širenje toksina u neželjene dijelove lica.

10. Njega lica mikrostrujom

Izbjegavaj zakazivanje tretmana lica mikrostrujom odmah nakon zahvata. Preporučuje se pričekati tjedan dana nakon botoksa i najmanje dva tjedna nakon filera prije nego što kreneš na tretman lica mikrostrujom. Najbolje je dopustiti da se ubrizgane tvari pravilno slegnu u lice bez dodatnog pritiska ili manipulacije prije nego što kreneš s tretmanom mikrostrujom.

11. Valjci od gua sha kamena i žada

Slično tretmanima lica s mikrostrujom, trebala bi paziti da ne vršiš dodatni pritisak na kožu nakon zahvata kako bi izbjegla promjenu rezultata i povećanje šanse za pojavu modrica. Pričekaj dan nakon botoksa prije nego što kreneš s kamenjem i valjcima na lice. Također, ako se ubrizgava filer, imaj na umu da je fileru obično potrebno dva tjedna da se slegne. Zato budi vrlo oprezna da ne pritisneš prejako. Zapamti, manje je uvijek bolje odmah nakon zahvata. 

12. Led 

Primjena leda na licu neposredno prije termina služi kao blago sredstvo za umrtviti željeno područje kako bi se smanjila nelagoda od ubadanja igle. S druge strane, ne preporučuje se tretman ledom netom nakon primanja injekcija, osim ako nema vidljivih modrica. Naime, istraživanja su pokazala smanjenje učinkovitosti botoksa kod onih koji su primjenjivali led u odnosu na one koji nisu.

S druge strane, pacijenti uvijek stavljaju ledeni smotuljak odmah nakon što dobiju filere kako bi se smanjila oteklina i smanjio rizik od modrica. Nema dokaza da nanošenje leda na filer smanjuje njegovu dugovječnost.

Njega kože ljeti Proširene pore, koža koja se masti? Onda je ovo najvažniji korak u njezi lica

Posjeti Miss7.24sata.hr