Žene dijele potresna iskustva s pobačajem - kao odgovor na restriktivni zakon kojim je pobačaj zabranjen u Alabami

Instagram/youknowme
Vidi originalni članak
  • Mnoge poznate osobe - Rihanna, Ed Sheeran, Alyssa Milano, Milla Jovovich, Ashley Judd... digle su glas protiv zakona koji je izglasan u Alabami, SADi koji zabranjuje pobačaj
  • Osoba koja obavi pobačaj može biti kažnjena kaznom od 99 godina zatvora
  • Glumica Busy Philipps pokrenula je kampanju #YouKnowMe (PoznaješMe) inspiriranu podatkom da 1 od 4 žene do 45. godine napravi pobačaj - svi poznajemo nekoga tko se našao u toj situaciji ili je sam iskusio
  • Tisuće žena pridružilo joj se dijeleći vlastite priče i potresna iskustva iz vlastitih obitelji

Pravo žene na pobačaj ovih dana goruća je tema u Americi, ali i u cijelom svijetu. Naime, državni senat američke države Alabama ovih je dana izglasao najrestriktivniji zakon kojim namjeravaju zabraniti gotovo sve oblike pobačaja, od prvog dana trudnoće. Pobačaj žele zabraniti čak i u slučajevima trudnoće koja je posljedica silovanja ili incesta. Iznimke su moguće samo u slučaju ugroženog zdravlja majke, a i njih su "isposlovale" druge američke države koje pokušavaju uvjeriti Vrhovni sud SAD-a da ponovo razmotri odluku senata. 

10 - 99 godina zatvora

Zakon je prošao s 25 glasova "za" i 6 glasova "protiv", a jučer ga je potpisala 74-godišnja republikanska guvernerka Kay Ivey, poznata kao velika protivnica pobačaja. Zakon će na snagu stupiti za 6 mjeseci. Pobačaj se zabranjuje u bilo kojem slučaju, a osobe koji ga pokušaju počiniti bit će kažnjeni zatvorom u trajanju 10 godina. Osobe koje pobačaj doista i obave služiti će zatvorsku kaznu u trajanju 99 godina. Žene koje obave pobačaj neće biti kažnjene.

Nema milosti ni za žrtve silovanja

Ograničenja pobačaja već su uvedena u 16 američkih država ove godine, a američke države Giorgia, Mississippi, Kentucky i Ohio ove godine zabranili su pobačaj nakon što liječnik prvi put čuje otkucaje srca ploda. Međutim, najrecentniji primjer iz Alabame otišao je korak dalje. Na ovaj prijedlog zakona već je predložen amandman koji bi pobačaj dopustio ženama i djevojčicama čija je trudnoća posljedica silovanja i incesta. Međutim, senat je taj amandman odbacio. 

Rihanna: "Idioti!"

Kako su svi zastupnici u senatu Alabame koji su glasali na temu zakona muškarci, mnogi su u upravo o tome vidjeli golemu nepravdu. "25 muškaraca odlučilo je o sudbini žena." - pisalo se na Twitteru, a pjevačica Rihanna na svom je profilu objavila i kolaž s njihovim licima te ih nazvala idiotima. 

Poštovanje i empatija

Glumica i aktivistica Alyssa Milano pozvala je na seksualni štrajk #SexStrike. Tom je kampanjom htjela izravno odgovoriti na glasanje muškaraca o pobačaju. Milano je, naime, pozvala sve žene da odbijaju seks dok svom tijelu ne povrate samostalnost i autonomiju. Ipak, glumica nipošto nije jedina koja je reagirala. Pravu lavinu i viralnu kampanju izazvala je Busy Philipps koja je u svom showu "Busy Tonight" otkrila detalje svog pobačaja na kojem je bila s 15 godina. "1 od 4 žene obavit će pobačaj prije 45. godine života. Takva statistika iznenadi mnoge i ti sad sjediš i misliš kako ne poznaješ nijednu ženu koja je pobacila. Evo, poznaješ mene. Ja sam pobacila kada sam imala 15 godina" - rekla je Busy te pojasnila kako svaka žena zaslužuje poštovanje i empatiju.

Svoju je priču podijelila i na Twitteru, a žene su, inspirirane Busynim primjerom, svoje priče o pobačaju počele dijeliti pod hashtagom #YouKnowMe (PoznaješMe). Brojne strašne i tužne priče preplavile su internet.

Strašne i tužne priče

Na društvenim mrežama objavljene su ispovjesti mnogih žena koje su prošle kroz iskustvo pobačaja ili kojima je to, s druge strane, bilo zabranjeno. "Ja sam pra-praunuka žene koja je umrla od trovanja krvi nakon loše izvedenog pobačaja u ruralnom dijelu Kentuckya. Iza sebe je ostavila dvoje male djece. Nećemo se vraćati natrag" - napisala je jedna žena. Slična je priča i jednog muškarca. "Prije više od sto godina, moja prabaka do smrti je iskrvarila nakon ilegalnog pobačaja. To je zauvijek obilježilo našu obitelj. Učinit ću sve što mogu da spriječim da se to dogodi nekoj drugoj obitelji" - rekao je čovjek čiji je strah da će se žene okrenuti ilegalnim oblicima pobačaja uistinu realan. 

"Moja mama pričala mi je kako su žene kada davno vozile motor po tračnicama vlaka u nadi da će pobaciti. Ili bi se, pak, bacale niz stepenice. Ne možete zabraniti. Možete samo učiniti opasnijim" - napisala je jedna korisnica Twittera.

"Rekli su da ne mogu ostati trudna ako sam silovana"

Među ženama koje su se javile, bilo je i onih koje su preživjele traumu silovanja. "Silovao me dečko koji je išao sa mnom u srednju školu, za kojeg sam mislila da mi je prijatelj. Bila sam prisiljena da se sramim svoje odluke i samog napada. Osim toga, rekli su mi da je nemoguće da žena ostane trudna ako je silovana. Pogodite tko je bio u krivu!" - napisala je žrtva stravičnog čina. "Samo da podsjetim da zdravstveni sustav još uvijek pokriva troškove kupovanja viagre!" - napisala je žena ogorčena zbog muškaraca koji odlučuju u ime žena. Javljale su se i žene koje su morale pobaciti zbog teškog oštećenja ploda i čije priče definitivno nisu lagane. "Očajnički smo htjeli tu bebu, ali imala je kromosomske i fizičke smetnje. To je bila najteža odluka u našim životima, ali bila je ispravna. Mislim na njega svaki dan, pogotovo kad pogledam u svoju drugu bebu" - napisala je jedna žena koja je pronašla u ovoj situaciji. 

Neke žene uopće nemaju potrebu objašnjavati svoju priču jer smatraju da se žene, u gorljivoj borbi za svoja prava, ne trebaju nikome opravdavati. "Nema potrebe za detaljima. Moje tijelo i moj izbor. Onda i sada. Podupirem svako pravo na izbor. Ja sam 1 od 4." - napisala je jedna žena. U komentarima na njen post javila se još jedna silovana žena koja je prepričala kako je fetus u njoj izazvao unutarnje krvarenje i od smrti su je dijelile minute. "Bilo je ili ja ili fetus koji će svakako umrijeti." - napisala je žena koju je silovao jedan od volontera u njenoj srednjoj školi. 

 

Je li ovo Sluškinjna priča?

Osim brojnih životnih priča, o kontroverznoj odluci progovorili su brojni poznati i slavni. Glumica i aktivista Ashley Judd na jednoj je konferenciji istaknula kako se osjeća kao da je upala u "Sluškinjinu priču" te sama podijelila iskustvo svog pobačaja. Ashley je otkrila kako je bila silovana tri puta, a jednom je ostala trudna. Dijete je pobacila i rekla kako bi, da se sve to događa danas, njen silovatelj još polagao i očinska prava te da bi morala s njim odgajati dijete. 

Ed Sheeran: Žene su izgubile pravo koje muškarci imaju

Kampanju za ženska prava podržao je i slavni pjevač Ed Sheeran koji se ne društvenim mrežama pojavio držeći natpis na kojem piše "Više od 2.7 milijardi žena legalno je izgubilo pravo na izbor koji muškarci imaju." Pjevač je tako upozorio na veliku diskriminaciju žena koja ponekad naprosto prolazi ispod radara. 

O traumi pobačaja progovorila je i poznata glumica Milla Jovovich koja je, za vrijeme snimanja u Istočnoj Europi, doživjela spontani pobačaj i prerani porod. "To je bilo najstrašnije iskustvo kroz koje sam prošla. Još uvijek imam noćne more. Bila sam sama i bespomoćna. Kad pomislim da će žene obavljati pobačaje u još gorim uvjetima, preokrene mi se želudac. Mene sve to odvelo u najgoru depresiju u životu i dugo je trajalo dok nisam izašla iz tog stanja." - napisala je potresena glumica. 

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr