Sudska saga "Depp protiv Heard" se zahuktava, a svjedočenja su sve potresnija. Kome vjeruješ?

Profimedia / @salmahayek Instagram
Vidi originalni članak
  • 12. travnja započela je jedna od najpraćenijih sudskih parnica poznatih osoba kojima je javnost diljem svijeta ima prilike svjedočiti uživo. U centru parnice našli su se bivši supružnici, glumac Johnny Depp i glumica Amber Heard
  • Amber Heard kaže da ju je Johnny Depp zlostavljao. Depp kaže da je ona njega zlostavljala. Pa što je istina?
  • Donosimo pregled suđenja i najbitnijih optužbi koje su iznijeli jedno protiv drugoga

Oduvijek su javnosti bili zanimljivi privatni životi poznatih glumaca koje gledamo na malim ekranima, posebice kada se radi o nekim 'sočnim' dramama. A sočnije od toga da se jedan par uzajamno optužuje za međusobno nasilje i zlostavljanje izgleda da ne može biti. Čini se kako čitav svijet posljednjih tjedana prati javnu sudsku parnicu između nekadašnjih supružnika glumca Johnnyja Deppa (58) i glumice Amber Heard (36). Po reakcijama koje se mogu pročitati na internetu čini se kako je većina javnosti za sada stala uz Johnnyja Deppa, međutim tek je započelo saslušanje Amber Heard tako da se priča i javna podrška do kraja suđenja mogu još itekako okrenuti u korist onoga drugoga, to jest Amber.

Stars Nakon dramatičnog razvoda sa Johnnyjem Deppom, slavna glumica postala majka. Fotkom kćeri je raznježila sve!

Ukoliko do sada nekim slučajem nisi popratila o čemu se radi, objasnit ćemo zašto se ovaj bivši bračni par našao u sudnici te optužbe koje su do sada iznijeli jedno protiv drugoga.

Slučaj Depp protiv Heard - od počeka pa do danas

Suđenje je započelo 11. travnja u američkoj saveznoj državi Virginija. Slavni hollywoodski glumac tužio je bivšu suprugu Amber Heard još u ožujku 2019. godine zbog članka koji je objavljen u Washington Postu krajem 2018. godine, a u kojem je napisala da je preživjela obiteljsko zlostavljanje. Iako u njemu nije imenovala Deppa, svi su znali da govori upravo o bivšem supružniku, a članak je imao toliki odjek da je Deppa koštao i uloge u franšizi Pirati s Kariba.  

Depp u svojoj tužbi tvrdi kako je članak nepovratno naštetio njegovoj karijeri i kako su navodi njegove bivše supruge lažni te da je zapravo ona zlostavljala njega. Depp je u tužbi od glumice tražio 50 milijuna dolara odštete. Na ovu tužbu Amber je reagirala s protutužbom u kojoj bivšeg supružnika tuži za klevetu, a od njega potražuje 100 milijuna dolara. Bitno je napomenuti kako je Depp u Velikoj Britaniji već ranije tužio medij The Sun koji ga je nazvao zlostavljačem i istu parnicu je izgubio. Heard je na ovom  suđenju bila u svjedok i iznijela 14 optužbi za zlostavljanje protiv Deppa. Depp ih je sve porekao, ali je sudac presudio da je 12 "dokazano u skladu s građanskim standardom i da je naslov The Suna "u suštini istinit".

Kada je pokrenuo novu tužbu u Americi protiv Amber, njen odvjetnički tim ju je prvo pokušao pobiti na račun toga što se ista već vodila u UK, međutim sud je rekao kako su zakoni u UK i Americi različiti te kako u tom slučaju optuženik nije bila Amber već The Sun. Nakon toga Amber odgovara protutužbom.

Suđenje za koje je predviđeno da će trajati 6 tjedana je trenutno u svom četvrtom tjednu. Do sada su sudac, porota i javnost imali prilike čuti saslušanje Deppa koje je završilo te trenutno traje saslušanje druge strane. Amber Heard kaže da ju je Johnny Depp zlostavljao. Depp kaže da je ona njega zlostavljala. Pa što je istina? Evo što znamo do sada.

Depp: "Ostavila je vlastiti izmet na mojoj strani kreveta"

U svojim prošlotjednim svjedočenjima Depp je detaljno opisao svoje djetinjstvo ispunjeno verbalnim i fizičkim zlostavljanjem, kao i  prve susrete s Heard te kako mu je uspjeh franšize Pirati s Kariba promijenio život.

U svom svjedočenju Depp je rekao: "Nikad sam nisam dosegao točku da na bilo koji način udarim gospođu Heard niti sam ikad udario bilo koju ženu u svom životu." Tvrdio je da je Heard bila nasilna prema njemu, opisujući jedan slučaj u kojem mu je odsjekla komadić prsta nakon što je bacila bocu votke na njega. Nalazili su se u unajmljenoj vili i Depp je trebao platiti 50.000 dolara za počinjenu štetu koju je uzrokovala krv po zidovima i namještaju. 

Na suđenju su se dotakli poruka koje je Depp razmijenio sa svojim prijateljem, a u kojima je pisalo:  Nadajmo se da se truli leš K*** raspada u j**** prtljažniku Honde Civic!!" Druge poruke govorile su o utapanju i spaljivanju Heard, u kojima je Depp dodao: "J*** ću njezino spaljeno tijelo nakon toga kako bih bio siguran da je mrtva." Depp je posvjedočio da mu je "neugodno" zbog svojih prošlih poruka, objašnjavajući da često koristi "crni humor" kako bi se izrazio. 

Sigurno najbizarniji dio Deppovog svjedočenja bio je kada je glumac ispričao situaciju koja se dogodila nedugo nakon što je prekinuo s Heard i izašao iz njihove kuće kako bi se maknuo od nje. Nekoliko dana kasnije, htio je doći po neke stvari dok nje nije bilo, međutim domaćica ga je upozorila kako dok je čistila njihovu sobu je pronašla fekalije na njegovom djelu kreveta. Depp je rekao da je njegova bivša supruga za to okrivila dva mala psa te kazao kako to sigurno nisu bili oni jer da 'poznaje izmet svojih pasa'.

Amber je naposlijetku priznala kako se radilo o ' glupoj šali' koju je izvela sa svojim prijateljima, međutim ne zna se jesu li fekalije na krevetu zapravo njene.

Tijekom višetjednog davanja iskaza i saslušanja Deppa, tužiteljstvo je iznijelo i brojne druge argumente, kao i audio snimke koje bi mogle potvrditi kako je Depp zapravo bio žrtva nasilja. Jedna od zanimljivijih je snimka telefonskog razgovora u kojem Heard provocira bivšeg supruga jasno mu dajući do znanja da mu nitko neće vjerovati.

Nakon što joj je on sugerirao da sve riješe izvan suda, bez doticaja s medijima, Amber je to odbila i kazala mu: ‘Hajde, reci svijetu da si ti, muškarac, Johnny Depp, žrtva nasilja i prati koliko će ti ljudi vjerovati i stati uz tebe."

Heard: Gurnuo mi je prste u vaginu i tražio kokain

Nakon višetjednog saslušanja Johnniya Deppa, napokon je vrijeme da kaže svoju stranu priče došlo na Amber Heard. Kao što je bilo za očekivati, Heard je potvrdila i ponovila stare optužbe protiv Deppa, uz koje je iznijela i neke nove situacije u emotivnoj ispovijesti pred sudom i porotom.

Heard je rekla da je znala da bi trebala napustiti Johnnyja Deppa kada ju je prvi put udario, ali se nije mogla natjerati na to. "Znala sam da mu ne mogu jednostavno oprostiti, zar ne, jer to znači da će se to ponoviti. Kao, vidjela sam video zapise sa satova zdravlja", rekla je Heard sudu kroz suze dok se izjasnila u Deppovoj tužbi za klevetu protiv nje . – Bilo mi je slomljeno srce.

Otišla je nakon što je dobila šamar, ali nekoliko dana kasnije Depp se vratio s isprikom, nekoliko kutija njezina omiljenog vina i obećanjem da to više nikada neće učiniti, svjedoči Heard. 

"Htjela sam mu vjerovati, pa sam to i odlučila", rekla je. U nastavku Heard je ispričala mnoge strašne situacije u kojima bi Depp u trenutku postao vrlo nasilan i agresivan, posebice pod utjecajem alkohola i droga s kojima je imao veliki problem. Jedna od njenih strašnijih ispovijesti vezana je upravo uz drogu. Heard je ispričala kako ju je Depp jednom prilikom napao da skriva kokain od njega te joj je nasilno gurnuo prste u vaginu pretražujući je. Ovo je samo jedna od mnogih priča seksualnog zlostavljanja koje je Herad iznijela protiv Deppa, ali nije i najgora. 

Porazna statistika: nasilja nad ženama sve je više, no broj kazenih prijava pada

Heard je kazala kako je glavni Deppov problem bila ljubomora koja je u kombinaciji s drogom i alkoholom bila fatalna. Glumac bi ju optuživao za nešto, a u konačnici bi eksplodirao i napao ju. Drugi dan kad bi se otrijeznio bi se ispričavao i ponovno bio mio i drag pa bi se pomirili, ispričala je Heard. 

Što kažu psiholozi?

Klinička i forenzička psihologinja Shannon Curry, angažirana od strane Deppovog pravnog tima, svjedočila je na sudu i iznijela svoje profesionalno mišljenje o Amber Heard nakon dugotrajnih i opsežnih analiza i razgovora sa samom Heard. Psihologinja je 36-godišnjoj glumici ustanovila dvije psihijatrijske dijagnoze: granični poremećaj osobnosti i histrionski poremećaj ličnosti.

Granični poremećaj osobnosti je bolest nestabilnosti, potaknut temeljnim strahom od napuštanja, objasnila je za porotu psihologinja. Histrionski poremećaj osobnosti joznačava da je osoba "plitka i dramatična" i ima potrebu da bude u središtu pozornosti.

Druga klinička i forenzička psihologinja pozvana je od strane obrane, to jest Heardinog legalnog tima te ima drugačije zaključke od Curry. Dawn Hughes je nakon provedenih pretraga na Heard kazala kako glumica pati od PTSP-a što je u izravnoj suprotnosti sa zaključcima njene kolegice koja je ranije svjedočila i kazala kako Heard ne pati od PTSP-a. Također, za Deppa je rekla kako je patio od problema povezanih s 'opsesivnom kontrolom' i 'opsesivnom ljubomorom'.

Kratka, ali turbulentna veza i brak Johnnya Deppa i Amber Heard

Depp je upoznao Heard 2009. godine, na snimanju filma The Rum Diary, gdje je Heard glumila djevojku za koju je Johnyijev lik zainteresiran.Tijekom svog svjedočenja Depp je opisao prvi trenutak povezanosti koji je osjetio s Heard, koji se dogodio kada su se prvi puta poljubili na sceni.

"Taj trenutak, bio je, bio je... osjetio sam nešto, nešto što ne bih trebao osjećati", rekao je Depp, dodajući da su oboje u to vrijeme bili u vezama. Svoju vezu nisu tada započeli, već dvije godine kasnije kada su promovirali film, a počeli su izlaziti, kako kaže Depp tek nakon što se on razišao sa svojom dugogodišnjom partnericom Vanessom Paradis, s kojom ima dvoje djece. Depp i Heard vjenčali su se 2015., a Heard je samo 15 mjeseci kasnije podnijela zahtjev za razvod uz podizanje mjere za zabranu pristupa protiv Deppa za kojeg je tvrdila da ju je zlostavljao. Depp je odbacio optužbe, a njegov pravni tim optužio je Heard za "navodno zlostavljanje" kako bi "osigurao prijevremeno financijsko rješenje".

U zadnjem svjedočenju Amber se slomila i rasplakala dok je opisivala kako ju je Depp seksualno napastovao bocom pića, a glumčev odvjetnički tim to je svjedočenje nazvao 'performansom njezina života'. Sudska saga se nastavlja sa sve morbidnijim detaljima. Teško je sada zaključiti kakva će biti konačna presuda, međutim iz svega do sada rečenog, bez obzira ima li u izjavama i nekih laži i pretjerivanja, najrealnija opcija je kako je istina negdje u sredini. Činjenica je kako je Depp godinama imao probleme s ovisnošću, a neki njegovi potezi nesumnjivo upućuju na to da je mogao biti i nasilan. S druge strane, čini se kako ni Heard u čitavoj priči nije samo žrtva već je i sama vršila razne oblike zlostavljanja.

Kako god bilo, mi kao publika, promatrači ili jednostavno voajeri, trebamo si osvijestiti kako ova životna drama poznatih osoba koju s takvim zanimanjem pratimo, kao da se radi o nekakvoj sapunici, je zapravo ozbiljna drama i priča o disfunkcionalnoj vezi u kojoj čini se, nema samo jednog krivca niti samo jedne žrtve. Međutim, ako se makar i jedan navod gospođice Heard pokaže točnim, tužna istina je da je holivudski miljenik ništa drugo nego nasilnik i silovatelj i za to ga treba oštro osuditi bez obzira na simpatije koje prema njemu gajili.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr