Pitali smo žene zašto se ne slažu sa svojim svekrvama - evo odgovora!

Thinkstock / Spencer Davies
Ako i dalje misliš da je tvoja svekrva loša i da nisi imala sreće s njom, mogla bi se predomisliti nakon iskustava ovih žena
Vidi originalni članak

Dobro je poznata činjenica da je odnos snaha i svekrva često okidač za obiteljske probleme i svađu. I dok svekrve snahama zamjeraju što ne rade sve onako kako su si one zamislile, snahe svekrvama predbacuju to što se u sve miješaju i narušavaju njihovu privatnost. Pitali smo žene što doista misle o svojim svekrvama, a brojni odgovori potvrdili su nam gore navedene probleme"Punih šest godina nazivala me kurvom!", "Izbacila me iz kuće u šestom mjesecu trudnoće!" i "Dva puta me pljusnula posred nosa", samo su neka od neugodnih iskustava koja su brojne Hrvatice proživjele sa svojim svekrvama. Donosimo ih u nastavku:

"Prošla sam pakao sa svojom svekrvom, koliko me ta žena maltretirala, vrijeđala i ponižavala. Nikada joj ništa nije valjalo, u sve se miješala i zahtijevala da sve bude po njenom. Nazivala je moju rodbinu i lovila ih po gradu kako bi me vrijeđala. Moj suprug se nadao da će se smiriti, ali na kraju je prešla sve granice razumnog ponašanja i prijavila nas socijalnoj službi koja nas je provjeravala i dala nam prijedlog da se iselimo ili će odvojiti djecu od nje. Zbog te neizdržive situacije u kući ušli smo u kredit do starosti, ali konačno živimo u svom miru. Zato je moja preporuka svim ženama da bježe od svekrva jer je odnos s njima neizdrživ i ostaje samo pakao u kojemu najviše pate djeca", rekla nam je 29-godišnja majka troje djece. 

via GIPHY

Naša 35-godišnja sugovornica također je proživjela loša iskustva sa svojom svekrvom:

"Knjigu boli i tuge bih mogla napisati što sam sve doživjela, prošla i more suza isplakala... Uvrede za kakve u životu nisam čula da postoje doživjela! Psihički zdrava i razumna osoba trebala bi shvatiti da je sin jedinka za sebe koja stvara svoju obitelj i da mu možeš biti jedino pomoć i potpora. Ja nisam bila te sreće da naletim na takvu svekrvu. Eto, nadam se da sam dovoljno rekla."

Posvojenje djece Ispovijest majke koja je posvojila dijete: "Moj sin ne bi bio ništa više moj da ima moju boju kose!"

Majka dvoje djece doživjela je i fizičko nasilje od strane svoje svekrve:

"Moja svekrva i ja nemamo nikakav odnos već otprilike osam godina, a suprug i ja smo 23 godine zajedno, od toga 20 u braku. Duga je to priča, ja sam se udala s 20 i preselila kod muža i njegovih roditelja koji nisu bili zadovoljni što se njihov sin nije 'bolje oženio'. On je imao završeni faks, a ja samo trogodišnju školu. Međutim, moja majka inzistirala je na tome da se preselim kod njih jer je to tako 'moralo biti', jer se i ona nekada udavala i morala preseliti kod muža. Moja svekrva je žena s visokom školom, imala je privatnu firmu i radila kod kuće u malom mjestu gdje su je svi poštovali i cijenili, ali nitko nije znao da je alkoholičarka i što sve mi proživljavamo s njom. Kad bi se napila maltretirala je sve oko sebe, a mene najviše. Bila je agresivna pa sam, uz verbalno zlostavljanje, puno puta pokupila i šamar od nje. A ja sam bila mlada, nezaposlena, s malim djetetom i zbog financijske situacije bili smo prisiljeni ostati tamo. Šest godina smo šutjeli i trpjeli to nasilje, a onda smo konačno digli kredit, kupili kuću i pobjegli od svega. Šest godina u njenoj kući pa šest godina u našoj, maltretiranje nije prestajalo. Prešutjela sam puno toga zbog djece jer se prema njima korektno ponašala, sve dok jednog dana nije došla pijana i izjavila 'da nema mene da bi njezin sin sada bio gospodin čovjek, a ovako je običan seljak' (seljak jer se bavimo poljoprivredom). Tu sam jednostavno pukla i doslovno je istjerala van iz kuće. Od tada ni ona kod nas, ni ja kod njih. Suprug ide povremeno s klincima tamo, ali ne komunicira baš s njom, nego s ocem."

"Moja svekrva je bila toliko zločesta da je, kada me zadesila bolest koja me prikovala za krevet, izjavila da njezin sin s invalidom (baš tom riječi) neće živjeti. Očito za ono 'u dobru i zlu, u bolesti i zdravlju' ta žena nikada nije čula, a pogotovo za to da se u tuđi brak ne smije miješati i da ne smije biti toliko zla prema nekome koga je snašla bolest. Ja sam sretna jer imam divnog supruga koji i sam zna kakva mu je majka i koji joj srećom ne nalikuje. Također, u navratima je znala komentirati na što to ličim i da se pogledam, a ja bila srozana od bolesti. Tako da samo mogu reći da je vrlo loša osoba. Jedna svekrva nikada ne bi smjela izgovoriti takve riječi za suprugu svoga sina, ma niti pomisliti na njih. Ja sam se, na sreću, od svoje bolesti oporavila i dalje sam u sretnom braku, ali ona se od svog otrovnog srca i jezika neće nikada izliječiti. Nažalost!", rekla nam je 37-godišnjakinja. 

Još jedna priča dokazala nam je da svekrve zaista znaju pretjerati s ružnim i pogrdnim nazivima upućenim snahama:

"Što mislim o svojoj svekrvi? Da je katastrofa! Recimo, kad smo radili gornji kat kuće i svoj poseban ulaz, moja svekrva gurala je svoj nos u sve, a to se nastavilo i nakon što smo se preselili. Suprug bi otišao na posao, a ona bi po dva, tri puta došla kod mene u kontrolu stana i otvarala sva vrata duž hodnika prema izlazu. Uz to, zaustavljala bi svakoga tko bi mi došao u goste pa bi dolazila izvidjeti situaciju (dok je ta osoba bila kod mene), a nakon što ode, otvarala bi vrećice i zavirivala što sam dobila. Sve to nastavljalo se godinama dok je nisam pitala zašto to radi i da prestane s njim. A da ne pričam o tome kakvim me sve pogrdnim imenima nazivala i da me punih šest godina zvala kurvom! Fuj, bljak i sramota!"

"Znači ovako, kad muž i ja nismo bili oženjeni sve je bilo skroz okej sa svekrvom. Sve sam joj pomagala, ali doslovno sve. Čak sam radila i više nego ona. Onda sam ostala trudna, muž i ja smo se vjenčali i ona je od tada sve gora i gora. Počela je mom mužu govoriti kako ništa ne radim, kako ne kuham i ne pospremam i da samo ležim (naravno sve je izmišljala samo kako bi nas posvađala). Vrhunac svega bio je kad smo se jednom neplanski vratili s rođendana ranije nego što smo joj rekli i zatekli je kako zagrljena sjedi s nepoznatim muškarcem ispred TV-a. I upravo on bio je razlog zbog kojega nas je izbacila iz kuće tri mjeseca nakon što sam se porodila. Kao razlog navela je da ništa ne radimo i ne plaćamo (a plaćali smo sve režije, odreske stavljali u jednu kutiju, kupovali hranu...), a razlog je ustvari bio njezin dečko koji joj je bio bitniji od sina i unuke. Od tog dana nemamo kontakta s njom, ali stalno čujem da  po selu priča sve najgore o svojoj unuci i snahi", ispričala nam je mlada majka.

Još jedna sugovornica doživjela je fizičko zlostavljanje od svoje svekrve:

"Ukratko, problem je u tome što je ona osoba koja voli laži, smicalice, uvrede i manipulaciju i ne može biti prihvaćena s moje strane. Nije takva samo prema meni, takva je prema svima pa je zbog svog ponašanja nedavno dobila i otkaz. Pokušala sam već puno puta razgovarati s njom, ali nema pomoći. Prije bi me i zidovi poslušali nego ona. Također, digla je i ruku na mene. Suprug mi je bio u noćnoj, a ja sam izašla s prijateljima na jedan rođendan. Vratila sam se prije 12 kući, a ona me dočekala u boravku i pljusnula dva puta posred nosa. Uspjela sam otići u sobu, zatvoriti vrata i nazvati supruga da dolazi kako god zna i umije jer me njegova stara hoće tući. Od tog je dana u mojem mobitelu pod 'Sotona'!"

via GIPHY

Osim slabijeg obrazovanja, svekrvama često ne odgovara ni druga vjera sinove odabranice

"Moji problemi sa svekrvom počeli su već u startu, kada me sadašnji suprug doveo doma. Svekrva se tada nije ni ustala sa stolice kako bi se upoznale. Nisam se svidjela ni njoj ni šogorici jer sam radila u kafiću i jer sam iz Bosne i nisam krštena. Onda su počela prepucavanja oko toga da ja ništa ne radim, kako samo ona kuha. Idući dan bih ja skuhala ručak pa bi me napala zašto njeno jelo više ne valja i takve stvari. Tako mi je za sve prigovarala, a kad bih ja to napravila, opet joj nije valjalo. Odnosi među nama dodatno su se pogoršali kad sam zatrudnjela s djevojčicom, a ona je silno željela unuka. Ona i šogorica počele su mi proklinjati dijete koje još nije bilo rođeno i stalno nešto prigovarale. Ja nisam bila zahtjevna trudnica i sve sam radila koliko sam mogla, ali jednog dana, dok sam bila u visokom stupnju trudnoće, odbila sam joj pomoći premjestiti glomazni ormar i zatvorila se u sobu. Odmah je nastao problem, počela je lupati mi po vratima, psovati, vrijeđati me i nazivati pogrdnim imenima, a naposljetku me i izbaciti iz kuće u šestom mjesecu trudnoće. Bila sam daleko od svoje obitelji, sama na cesti i bez novaca na mobitelu. Tog sam dana ostavila i muža i s koferom svojih stvari otišla svojoj kući."

Posjeti Miss7.24sata.hr