Ove bebe pravo su čudo! Blizanci su, a rođeni su u razmaku od 11 tjedana

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak

• Blizanci Liliyae Konovalove rođeni su zasebno – u razmaku od dva i pol mjeseca! 

• Šanse za takav nevjerojatan događaj iznose 1 naprema 50 milijuna! 

• Otkrit ćemo ti kako je takvo što uopće moguće

Lilija Konovalova je ove godine postala majka blizanca. Međutim, usprkos jednoj trudnoći, rodila je dvaput – u razmaku od gotovo tri mjeseca. Svoju kćer rodila je prerano - 24. svibnja na svijet došla je bebica stara tek 25 tjedana. Bila je teška 850 grama i morala provesti podosta vremena u inkubatoru. Mala Lia, premda je blizanka, prve mjesece života na ovom svijetu provela je sama. Njezin brat Maksim uzeo si je više vremena – rođen je 9. kolovoza, dakle cijelih 11 tjedana kasnije! 

Life&style Priprema, uredi, sad! traje i dalje - prijavi se i osvoji besplatno preuređenje!

Ovakav porod je vrlo rijetka pojava 

Mnogo je rekorda poroda, ali ovakav je doista jedinstven. Ministarstvo zdravstva u Kazahstanu procijenilo je vjerojatnost ovakvog poroda na 1:50.000.000! Dakle, ove su bebe doista pravo malo čudo! No kako je moguće poroditi jedno dijete, a da drugo nastavi nesmetano rasti u maminom "trbuhu"?

Blizanci su rođeni u razmaku od više mjeseci zato jer nisu zajedno rasli. Lia i Maksim nisu se ni "sreli" prije rođenja – jer bili su samo „susjedi". Bebe su se, naime, razvijale i rasle u dvije maternice, svatko u svojoj. 

Uterus didelphys: blizanci su rasli odvojeno 

Njihova majka ima takozvani uterus didelphys, dvostruku maternicu ili, jednostavno rečeno: ima dvije maternice! Sve se češće govori i izvještava o tom fenomenu koji i nije tako izuzetno rijedak. Ipak, velika je rijetkost da se trudnoća začne i opstane u obje maternice, a očito pravi kuriozitet da se blizanci iz iste trudnoće rode s razmakom od nekoliko mjeseci.

Prije sedam godina je Lilija rodila svoju prvu kćer. Tada nije imala nikakvih problema. Potom je trudnoća s blizancima suočila majku i liječnike s poteškoćama dvostruke maternice. Liječnici su prvi puta vidjeli takav slučaj - trudnoću su stoga specijalisti pratili praktički iz dana u dan. 

Danas se obitelj Konovalov odmara od uzbuđenja i sve je OK. Rođenja ovih dviju beba lijep su primjer za to da se čuda još uvijek događaju – pa niti deformacija maternice ne mora biti prepreka za majčinstvo. I to dvostruko.

Posjeti Miss7.24sata.hr