Ovaj seksistički plakat u tramvaju zbilja je krajnje jadan

Screenshot Twitter
Društvenim mrežama kruži plakat koji je jedan korisnik fotografirao u ZET-ovom tramvaju i koji je proglašem pravim primjerom seksizma. "Tko je ovo odobrio?!" pitanje je a pitanje na koje želimo odgovor je - .
Vidi originalni članak

Ako te još uvijek nije, sada bi te mogao razbjesniti plakat iz zagrebačkog tramvaja koji od jutros kruži društvenim mrežama. Riječ je o, da tako kažemo, "edukativnom plakatu" koji govori o štetnostima alkohola po ljudsko tijelo, odnosno o utjecajima na žene i muškarce. Istina je da alkohol različito, u tjelesnom smislu, utječe na muškarce i žene. Naime, žensko tijelo samo po sebi sadrži više masti nego vode, što uzrokuje značajno veći utjecaj alkohola, a vjerovali ili ne žene su također sklonije razvijanju ovisnosti o alkoholu od muškaraca. Kada je estrogen u kontaktu s alkoholom, on djeluje tako da povećava rizik problema s jetrom, a može uzrokovati i specifične zdravstvene bolesti poput bolesti srca i raka dojke.

Međutim, na istom plakatu o edukaciji o štetnosti alkohola krije se i seksistička poruka koju je prvi primijetio jedan korisnik Twittera. 

Ukratko, poanta plakata je da žene kada piju "spavaju s kim god stignu", dok muškarci (eto, jadni) imaju smanjenu spolnu moć i manjak samopouzdanja. Točnije, "alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama...", dok "kod muškaraca alkohol povećava spolnu želju, ali smanjuje spolnu moć i erekciju, što rezultira gubitkom samopouzdanja."

Ne znamo, da li bi nam ovo trebalo biti poučno ili...?

Kako piše portal 24sata, iz ZET-a su potvrdili kako se ti plakati uistinu nalaze u njihovim tramvajima, ali na pitanje zašto su oni tamo, i tko je odobrio ovakvu "edukaciju" kažu kako “to treba pitati tvrtku B1 koja je zakupila prostor i postavlja plakate u tramvajima”. Nadalje, iz te iste tvrtke stigao je odgovor kako je riječ o edukativnoj kampanji i da su plakati naručeni od strane Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. 

Ne znamo tko je tu lud, ali nešto ne štima. Kao prvo, plakatu s ovakvom ludom, seksističkom porukom svakako nije mjesto u javnom gradskom prijevoznom sredstvu. Kao drugo, definitivno nisu baš žene te koje "spavaju s kim god stignu" kad su pijane, ali nećemo se ni spustiti na taj nivo da tvrdimo kako je to suprotan spol. Tko će to učiniti ovisi o osobi, a ne spolu. Dapače, insinuacije ovakve vrste ružan su oblik seksizma u bilo kojem slučaju, a nas samo zanima tko je ikada za ovaj plakat rekao da je ok i da može u objavu? Složit ćemo se s gospodinom koji je na Twitteru i objavio plakat - zbilja jadno!

Posjeti Miss7.24sata.hr