Muzej prijateljstva: Nevjerojatno što sve možeš ispričati na samo jednoj kavi

Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić
Umjetnice Tea Šubat i Barbara Sabo za miss7 Muzej prijateljstva kreirale su radove inspirirane vlastitim viđenjem prijateljstva te otkrile kako ga one osobno poimaju
Vidi originalni članak

Umjetnice Tea Šubat i Barbara Sabo sprijateljile su se još u studentskim danima, kada su na Grafičkom fakultetu obje studirale dizajn, sprijateljile se, ali i počele sutađivati. Iako su im se životni putevi nakon studija razišli, a nakon toga opet su se sudbinski spojile u poslovnom svijetu. Ponovno su se susrele u reklamnoj agenciju u kojoj Barbara radi kao copywriter, a Tea kao dizajner. Za miss7 Muzej prijateljstva svojim su radom pokazale što je za njih žensko prijateljstvo. 

''Nevjerojatno je koliko su ženska prijateljstva različita, no čini mi se da svako od njih ima jednak utjecaj - pruža osjećaj da te netko razumije i podržava. To je doista neka posebna vrsta povezanosti koja se može dogoditi neočekivano, u bilo kojem periodu života. Sve smo mi toliko kompleksne, s toliko misli i problema koje nam se odjednom vrzmaju glavom, što može popratiti i s nama podijeliti samo prijateljica. I to smo sve u stanju proći samo na jednoj kavi!'' - rekla nam je Tea koja smatra da za pravo prijateljstvo nije nužno stalno viđanje jer to, naravno, u mnogim slučajevima nije ni moguće. Za nju je, kaže, bitan onaj osjećaj koji te obuzme čim vidiš prijateljicu - da si odmah možete reći sve, a teme samo naviru.

S druge strane, Barbara misli da je slika ženskog prijateljstva u javnosti jako ukalupljena, pomalo dosadna i većinom svedena na stereotipe: ''Ono s čim se susrećem u stvarnosti su puno ljepši i zdraviji odnosi. Prijateljice su te koje osnažuju i podržavaju, ali nikako ne one koje se u svemu slažu, te ne mogu na wc jedna bez druge.'' Kad je, pak, riječ o najboljim prijateljicama, Tea se prisjetila onih s kojima se druži od najranijeg djetinjstva: ''Odrasle smo skupa i do danas postale međusobno vrlo različite osobe, no takvu vrstu otvorenosti i bliskosti ne mogu zamisliti ni sa kim drugim.'' 

MUZEJ Prvi muzej koji govori o tebi (i tvojoj najboljoj prijateljici)

''Vjerojatno svaka žena misli da su njene prijateljice najbolje. Što nije istina, jer su moje najbolje. :) To su žene s kojima se kužim i kojima se divim. A žene koje se otvoreno i iskreno dive jedna drugoj vrlo lako mogu postati prijateljice.'' - Barbara je na koncu dala solidan zaključak. Dio izložbe kojim se bave ove dvije umjetnice je interpretacija iskrenih, autentičnih priča o ženskom prijateljstvu. Svaka od njih ima svoj karakter, zaplete i vrhunce, a one su ih pokušale pretočiti u različite interaktivne prikaze. 

Tema njihovog rada, naslovljenog Girls Talk, su tajne. Barbara i Tea izradile su sobu koja će se sastojati od 7 ključnih sastojaka ženskog prijateljstva, odnosno od pobjedničkih priča miss7 online natječaja koje će biti ukomponirane u različite moduse. Primjerice, priče se mogu nalaziti u klasičnim oblicima pisama koje će se otvarati i čitati, ali mogu biti prikazana i kroz SMS poruke, spomenare, telefonske govornice ili dijaprojekcije. ''Ljepota ženskog prijateljstva je u tome da je svako posebno, a opet se u mnogima možemo i same pronaći. To je nešto što bi voljele prenijeti i na posjetitelje (a posebno posjetiteljice) Muzeja.'' - zaključile su Tea i Barbara, i same prijateljice još od studentskih dana. 

miss7 Muzej prijateljstva posjetiti možeš od 15. studenog do 2. prosinca u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Posjeti Miss7.24sata.hr