Jandroković: "Tek kad je Lesardić politički napala ministra, rekao sam da me dovodi u neugodnu situaciju"

Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić
Pitali smo predsjednika Sabora što mu je to izazvalo nelagodu koju je iznio rečenicom "Sad jednu vrlo intimnu stvar iznosite i dovodite me u jednu vrlo nezgodnu situaciju" koju je u "slučaju kiretaža" uputio zastupnici Ninčević- Lesardić. Je li to spominjanje ginekoloških problema, kako su shvatile mnoge žene koje otada dijele svoje traumatične priče, ili njegovo objašnjenje drži vodu? Pogledaj u videosnimci i procijeni...
Vidi originalni članak

Na prošlotjednoj sjednici Hrvatskog sabora žustro se raspravljalo o stanju u kojem se nalazi hrvatski zdravstveni sustav. Ipak, rasprava o neizglasavanju povjerenja Milanu Kujundžiću, aktualnom ministru zdravstva, vjerojatno bi prošla ispod radara da svoj glas nije podignula Ivana Ninčević Lesandrić, saborska zastupnica iz Most-a.

Ona je (treba li nekoga podsjetiti?) pred svima iznijela ono o čemu šute brojne žene diljem zemlje. Otkrila je, naime, kako je u trećem mjesecu trudnoće dospjela na spontani pobačaj, a onda je opisala traumatično iskustvo kiretaže. ''Svezali su mi ruke i noge i započeli su proces kiretaže na živo, bez anestezije. Dakle, struganje maternice, unutarnjeg organa, na živo, bez anestezije. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu. 30 minuta, a ja bih vam svaku sekundi mogla prepričati jer je trajala cijelu vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene...'' - prepričala je zastupnica. 

Svoj je govor nastavila dalje, apelirajući na nužnost promjene u zdravstvenom sustavu. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, replicirao je ustvrdivši da se kiretaže u hrvatskim bolnicama tako ne rade te zatražio da mu dostavi medicinsku dokumentaciju kako bi mogao komentirati njezin slučaj. Situacije je eskalirala kad je zastupnica zatražila povredu pravilnika tvrdeći kako je to laž čemu je njezina priča živi dokaz. ''Kolegice Lesandrić, pa dobro, nemojte sad, jednu vrlo intimnu stvar iznosite i dovodite me u neugodnu situaciju.'' - oglasio se tada Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora. 

Otada do danas, reakcije javnosti, a posebno one tisuća žena prodrmale su zemlju. Cijeli je vikend protekao je u znaku stravičnih priča žena koje su, povedene primjerom zastupnice, odlučile prekinuti šutnju i podijeliti vlastite tragedije. Neke od njih svoja su iskustva podijelile i na našem portalu.  Jedini koji se o slučaju nije oglasio je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, koji je Ivani Ninčević Lesandrić rekao da ga dovodi u neugodnu situaciju. U potrazi za njegovim očitovanjem, obratili smo mu se s pitanjem što mu je to točno bilo neugodno. Evo i njegovog cjelovitog priopćenja koje je pristiglo u našu redakciju: 

 

“Poštovana,

zahvaljujem Vam na upitu te mi je drago što ste postavili Vaše pitanje, kako bih pojasnio cijelu situaciju vezano uz iznošenje potresnog osobnog svjedočanstva kolegice zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić na sjednici Hrvatskoga sabora. Jer, bilo bi dobro da se, prije bilo kakvih ocjena kako se što dogodilo i kako sam postupio, pogleda snimka tog dijela sjednice. Dogodilo se, što je jasno vidljivo i na snimci, da sam kolegici zastupnici Ninčević Lesandrić koja je zatražila repliku, za razliku od svih drugih saborskih zastupnika, omogućio da govori gotovo dvostruko duže od predviđenog vremena, upravo stoga što sam osjetio da se radilo o njezinu traumatičnom iskustvu i svjedočenju koje je na mene ostavilo duboki dojam i suosjećanje.

Poslije toga, nakon što je ministar Milan Kujundžić dao odgovor na njezinu repliku, zastupnica Ninčević Lesandrić tražila je “povredu poslovnika”, u kojoj više nije govorila o svojemu traumatičnom iskustvu, nego je političkim rječnikom napala ministra Kujundžića da govori neistinu. Budući da je u tom trenutku došlo do povezivanja njezinoga osobnog svjedočanstva za koje imam puno i istinsko suosjećanje, s političkim napadom na ministra, stoga sam, tek u tom trenutku zastupnici rekao da me dovodi u neugodnu situaciju. Sve one koji žele provjeriti je li točno što iznosim, molim da provjere i na snimci, ali u ovome trenu to više i nije važno, već je važno što je kolegica Ivana Ninčević Lesandrić iznošenjem svojeg potresnog svjedočanstva, potaknula i druge žene da javno govore o svojim traumatičnim iskustvima u zdravstvenome sustavu. Ponovno bih želio naglasiti da u potpunosti suosjećam sa svima njima i želim da se utvrde pojedinačni slučajevi i svaka eventualna individualna odgovornost medicinskog osoblja u njima. “

 

Ne preostaje nam drugo nego da zajedno pogledamo snimku cjelovite sjednice sabora dostupnu na Youtube kanalu Hrvatskog sabora. I još jednom se uvjerimo (ili razuvjerimo oko toga što je predsjednik Hrvatskog sabora želio reći. Cijela rasprava može se vidjeti u minutaži od 1:35:10 pa do 1:38:15 u videu ispod.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr