Girl power! Vatrogasno društvo Čaglin ima čak 11 žena, morali smo porazgovarati s jednom od njih

Ivica Galovic/PIXSELL Zvjezdana Vidmar (treća s lijeva) i njene kolegice
Vidi originalni članak
  • U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Čaglin djeluje čak 11 žena volonterki
  • Porazgovarali smo sa Zvjezdanom Vidmar (43) koja nam je ispričala kako je postala vatrogaskinja, što je motivira i kako je reagirala njena okolina
  • ''Tek sam krenula, ali jako sam ponosna na sebe'' 

Već smo se više puta uvjerili da žene mogu sve i u to nema nikakve sumnje. Međutim, kada u samo jednom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu djeluje čak 11 žena volonterki, to definitivno jest povod za priču. Upravo takvo stanje zatekli smo u općini Čaglin u Požeško-slavonskoj županiji. 

U maloj općini, čak je 11 žena u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu

U maloj općini s nešto više od 3 tisuće stanovnika prošle subota svoje vatrogasno osposobljavanje završilo je čak 10 žena te se tako pridružilo jedinoj ženi koja je u DVD ušla ranije. S obzirom da smo vidjeli ove fantastične girl-power fotke, odlučili smo nazvati jednu od žena i čuti kako je tekao njen vatrogasni put. S ugostiteljicom Zvjezdanom Vidmar (43) porazgovarali smo o njenoj motivaciji, nadanjima i reakcijama njene okoline.

''Rado bih spašavala druge'' 

''Među vatrogasce me dovela ta priča o spašavanju ljudi i pomoći drugima. Rado bih spašavala druge, spašavala živote. Tek sam na početku i ne znam koliko ću raditi baš spašavanja. Ali ipak sam tu, ipak sam na raspolaganju.'' - smije se Zvjezdana koja kaže da, osim želje za pomoći drugima, jako uživa i u druženju sa svojim kolegicama. ''Znate, ovo je malo mjesto i moramo se same potruditi da pronađemo zanimaciju i druženje.'' - dodaje Zvjezdana koja bi u budućnosti definitivno željela ići na požarišta.

''Obitelji je, iskreno, prvo bilo jako smiješno"

''Da, definitivno bih htjela biti operativka i ići ''u akciju''. Mislim da me ne bi bilo strah jer bih znala da idem pomoći. Mislim da tako razmišlja većina profesionalaca.'' - kaže simpatična 43-godišnja ugostiteljica koja je odlukom da postane vatrogaskinja iznenadila obitelj. ''Obitelji je, iskreno, prvo bilo jako smiješno, ali sada već razumiju i to im je okej.'' - priča te dodaje kako su nju i ostale djevojke kolege vatrogasci sjajno prihvatili. ''I same smo se iznenadile koliko su nas dobro prihvatili. Vjerujem da su i oni prvo bili barem malo šokirani, ali sada je već sve kao da smo dugo tu.'' - prepričala nam je žena u čijem se glasu osjeti istinski ponos na vlastitu odluku. ''Tek sam krenula, ali jako sam ponosna na sebe.'' 

KVIZ Znaš li dobro iskombinirati cipele s odjećom?

"Dečki ne mogu sami" 

Nakon Zvjezdane, komentare na ovu prilično partikularnu situaciju zamolili smo i Ivana Kukića, Zapovjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čaglin. ''Dužnost predsjednika DVD-a preuzelo sam lani, ali zamisao o dovođenju žena u Dobrovoljno vatrogasno društvo imam već dulje vrijeme. Vjerovao sam da žene to mogu, da su ravnopravne i da to zaslužuju'' - ponosan je zapovjednik koji čeka novu opremu i uskoro će saznati koja od pridošlih žena želi biti operativka. Cijelu ovu priču Ivan je započeo, kako kaže, jer dečki ne mogu sami. 

Život Je li stvarno teško raditi s prijateljicom?

Žene imaju druge poslove, a ovdje besplatno daruju slobodno vrijeme 

''Osobno sam porazgovarao sa svakom od žena i uvjeravao ih da su nam potrebne. Mi dečki ne možemo sami. Naše žene potrebne su nam u svakom pogledu - na natjecanjima, skupštinama koje su s njima plodonosne i u svakom drugom smislu. I moja supruga sada je postala članica Dobrovoljnog vatrogasnog društva.'' - kaže gospodin Kukić koji se ženama divi jer sve imaju druge poslove i posvećuju vatrogascima svoje slobodno vrijeme. Ispričao nam je kako su među njima sada ravnateljice, tajnice, njegovateljice, ugostiteljice i djelatnice raznih tvrtki, a iz mladeži bi im dogodine trebalo stići još barem nekoliko djevojaka. 

Posjeti Miss7.24sata.hr