9 najznačajnijih trenutaka za žene u 2018. godini

miss7/Pixsell/Instagram
Kada su žene u pitanju, godinu koju ćemo uskoro ispratiti označilo je nekoliko za njih vrlo značajnih trenutaka. Izdvojili smo devet najvećih
Vidi originalni članak

Godinu na izmaku obilježilo je puno lijepih, tužnih, sretnih i nesretnih priča i trenutaka koje ćemo još godinama pamtiti. A kada su žene u pitanju, neki od njih posebno su se istaknuli i obilježili 2018. Da će to biti jedna od godina dizanja glasa i traženja prava žena, već u siječnju je dokazala inicijativa "Time's up" koju su pokrenule žene svjetske filmske industrije, a uslijedila je Istanbulska konvencija, projekt "Nisi sama - ideš s nama", Nadia Murad osvojila je Nobelovu nagradu za mir, žene u Saudijskoj Arabiji dobile su svoje prve vozačke dozvole i prva žena osvojila je Zlatnu loptu. Mija Dropuljić u listopadu je pokrenula kampanju #volimcice, a saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić potaknula je žene diljem Hrvatske da progovore o tretmanu žena u hrvatskom zdravstvu. Osim toga, miss7 otvorio je vrata Muzeja prijateljstva, muzeja koji slavi žensko prijateljstvo. U nastavku ti donosimo svih devet najznačajnijih trenutaka:

1. Inicijativa "Time's up"

Prošla godina bila je vrlo značajna za borbu za prava žena. Naime, nakon priznanja poznatih glumica da su na počecima svojih karijera bile žrtve seksualnog zlostavljanja kolega, redatelja i producenata, osnovan je pokret #MeToo kojemu su se pridružili milijuni žena. Inspirirane njime, poznate i uspješne žene svjetske filmske industrije pokrenule su inicijativu "Time's Up" kojoj je primarni cilj borba protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u Hollywoodu, kao i u drugim radnim okruženjima. 

2. Istanbulska konvencija 

Početkom listopada, točnije 1. listopada, na snagu je u Hrvatskoj stupila Istanbulska konvencija, dokument čija je temeljna zadaća zaštita žena od svih oblika nasilja. Konvencija se odnosi na cijeli niz nasilnih i traumatizirajućih djela, čije su žrtve u velikoj većini žene, poput psihičkog nasilja, uhođenja, tjelesnog nasilja, prisilnog braka, sakaćenja ženskih spolnih organa, prisilnih pobačaja, prisilne sterilizacije i sl. To znači da države koje je ratificiraju imaju obvezu unijeti ta teška kaznena djela u svoje pravne postupke. Istanbulska konvencija prvi put propisuje i financijsku pomoć žrtvama i druge mjere koje olakšavaju njihov oporavak od nasilja.Također, država morati preuzeti obvezu godišnjeg financiranja adekvatnog broja skloništa za žrtve nasilja.

3. Projekt "Nisi sama - ideš s nama" 

Pokrenut uz podršku Zaklade 'Solidarna', a pod pokroviteljstvom je Grada Zagreba te brojnih partnera, projekt "Nisi sama - ideš s nama!" omogućava besplatni taksi prijevoz ženama na kemoterapiju u zagrebačke bolnice. Pokretačica projekta i predsjednica udruge "Nismo same" Ivana Kalogjera izjavila je za Tportal kako je nastao ovaj projekt. "Na vlastitom iskustvu vidjela sam da prijevoz na kemoterapiju može biti veliki problem. Upoznala sam mnoge žene koje su na kemoterapiju morale odlaziti javnim prijevozom, a samo jedan kašalj može biti poguban po već vidno oslabljen organizam", prisjetila se.

4. Nadia Murad, dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir

Od ukupno 331 nominirane osobe i organizacije, Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade ovogodišnjim je dobitnicima Nobelove nagrade za mir proglasio jezidsku aktivisticu Nadiju Murad i kongoanskog ginekologa Denisa Mukwegea. Nadia je jezidska žena koju su silovali i mučili militanti tzv. Islamske države, a ginekolog iz Konga liječio je desetke tisuća žrtava silovanja. Tako je ovogodišnjom dodjelom Nobelove nagrade za mir naglašena potreba učinkovitije borbe protiv seksualnog nasilja kao oružja u ratovima i zonama sukoba

5. Prve vozačke dozvole za žene u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija ove je godine početkom lipnja počela izdavati vozačke dozvole ženama, što je prvi puta nakon nekoliko desetljeća da su žene dobile pravo vožnje u ovoj islamskoj monarhiji. Zabranu vožnje ženama ukinuo je princ Muhamed bin Salman u nastojanju da transformira gospodarstvo najveće svjetske izvoznice nafte i otvori zatvoreno društvo. Naime, zakoni Saudijske Arabije zahtijevaju od žene da od muškarca traži dopuštenje za ratne odluke i akcije, a to je do lipnja ove godine vrijedilo i za pravo na vožnju. 

6. Muzej prijateljstva 

Od 15. studenog do 02. prosinca u zagrebačkom Muzeju Mimara slavila se jedna od najčvršćih životnih veza - žensko prijateljstvo. Naime, projekt najvećeg ženskog medijskog brenda u Hrvatskoj miss7 otvorio je Muzej prijateljstva inspiriran stvarnim životnim pričama čitateljica. One su u natječaju "Neprocjenjivo za prijateljice" na miss7 adresu uputile stotine pisama otkrivajući jedinstvene priče o ženskom prijateljstvu i neprocjenjivim malim trenutcima koji život čine vrijednim življenja. Potaknute njima, osam umjetnica - Josipa Štefanec, Lila Herceg, Božica Matasić, Toni Mažuranić, Ivana Tkalčić, Andrea Resner, Barbara Sabo i Tea Šubat - napravile su djela posvećena različitim sferama prijateljstva. 

7. Prva žena osvajačica "Zlatne lopte"

Nogometašica Olympique Lyonnaisa i norveške reprezentacije Ada Hegerberg postala je prva žena u povijesti kojoj je dodijeljena Zlatna lopta. Norveška nogometašica je s Olimpicom osvojila četiri titule u francuskom prvenstvu, Ligu prvaka, kao i tri titule u francuskom kupu. "Jako sam ponosna! Ne koristim često tu riječ, ali ovo je nagrada za sav rad u Olimpicu i ovaj trofej posvećujem svom klubu. Uvijek sam sanjala da osvajam trofeje s velikim klubom, a ono što sam doživjela posljednjih godina u Lionu je zaista povijesno. A kada pored toga dobijem i Zlatnu loptu... Ne mogu naći riječi da opišem sreću", rekla je Hegerberg prilikom preuzimanja ove prestižne nagrade i dodala: "Svaka djevojčica koja igra nogomet može biti inspirirana ovom Zlatnom loptom. Kada bih krenula trenirati sa 16 godina, ovo bi me jako potaknula".

8. Kampanja #volimcice

Novinarka Mija Dropuljić istaknula se u listopadu ove godine, mjesecu borbe protiv raka dojke. Mija je tada, pozivajući žene na redovite preglede i samopreglede, na Instagramu objavila kako je sa samo 22 godine otkrila dobroćudni tumor na lijevoj dojci. Svojom objavom htjela je naglasiti činjenicu da bolest ne poznaje godine te je upozorila da i mlađe djevojke definitivno trebaju obavljati redovne preglede i samopreglede. Svoju kampanju nazvala je #volimcice, a ona je odjeknula poput bombe. Vijesti o njenoj kampanji prenijeli su brojni mediji, a slike su s odabranim označavale tisuće žena diljem zemlje. Vjerujemo, mnoge od njih definitivno su otišle i na preglede. Bravo, Mija! 

9. Saborski istup zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić

Saborske zastupnice, nažalost, rijetko nalaze svoje mjesto na popisima značajnih ženskih trenutaka. Ipak, svoje mjesto na našoj listi pronašla je, zahvaljujući događaju iz listopada, Ivana Ninčević Lesandrić, saborska zastupnica MOST-a. Na saborskoj sjednici, tijekom rasprave o hrvatskom zdravstvu, ona je (treba li nekoga podsjetiti?) pred svima iznijela ono o čemu šute brojne žene diljem zemlje. Otkrila je, naime, kako je u trećem mjesecu trudnoće dospjela na spontani pobačaj, a onda je opisala traumatično iskustvo kiretaže. ''Svezali su mi ruke i noge i započeli su proces kiretaže na živo, bez anestezije. Dakle, struganje maternice, unutarnjeg organa, na živo, bez anestezije. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu. 30 minuta, a ja bih vam svaku sekundi mogla prepričati jer je trajala cijelu vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene...'' - prepričala je zastupnica. Njen istup potaknuo je reakcije tisuću žena diljem države koje su pismima, objava i javnim istupim podijelile stotine traumatičnih iskustava. Neke od njih svoja su iskustva podijelile i na našem portalu. Istup zastupnice ostavio je pozitivnu poruku i potaknuo žene da podignu glas, a taj segment ove priče smjestio je Ivanu Ninčević Lesandrić na našu listu.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr