Zavirili smo u tanjur Melanije Trump - i pronašli ovo

Getty/Guliver
Znamo da ovo nije najvažnija stvar na svijetu - ali čisto nas je zanimalo što to Prva dama SAD-a jede - pa smo to i doznali
Vidi originalni članak

Jelovnik koji se poslužuje u Bijeloj kući katkad je odraz trenutačne mode ili potrebe, a katkad pokreće nove navike u prehrani i kuhanju. Michelle Obama sa svojim je povrtnjakom i naglaskom na zdrav i raznolik tanjur pun povrća potaknula milijune Amerikanaca da se zdravije hrane, dok je njezina davna prethodnica Eleanor Roosevelt u teškim danima Velike krize 1930-ih smišljala štedljive obroke za samo sedam i pol centa kako bi pomogla osiromašenoj naciji, i isto to servirala predsjedniku. Jackie Kennedy uvela je rafiniranu francusku kuhinju, Laura Bush bila je ravnodušna prema hrani i dobra su joj bila i gotova jela, a Hillary Clinton voljela je američke specijalitete, posebno janjetinu i slatki krumpir s curryjem.
Melania Trump je zasad velika nepoznanica, u hrani kao i u svemu ostalom. Što jede i hoće li zahtijevati posebna jela, pitaju se mnogi, a povjesničar Prvih dama Carl Anthony u jednom je razgovoru za radio iznio svoja nagađanja.
"Pretpostavljamo da Melania ne kuha, ali zapravo to ne znamo. Možda sad u kuhinji BIjele kuće s mamom kuha gulaš - rekao je Anthony, koji valjda misli da je gulaš nacionalno slovensko jelo. Prikupili smo zato sve što znamo o Melaniji i o tome što voli, a što ne voli jesti i neke će vas stvari možda iznenaditi. 


Smoothie

Melania voli lagani doručak pa joj je prvi obrok u danu najčešće zeleni smoothie. Za pripravu koristi samo svježe i organski uzgojeno voće i povrće, a njezin recept, koji je podijelila sa svima koji je prate na Facebooku, uključuje špinat, celer, mrkvicu, borovnice i jabuke. Sve to Melania u blenderu miješa s nemasnim jogurtom i sokom jabuke i naranče, a na kraju dodaje maslinovo ulje, lanene sjemenke te Omega-3 i vitamin D.

Zobene pahuljice

U dane kad joj zeleni smoothie nije dovoljan pa i dalje osjeća glad, Melania za doručak bira znatno zasitniju, ali ne manje zdravu opciju - zobene pahuljice kuhane na vodi. A to je, kažu liječnici, možda najbolji mogući doručak za zdravlje srca. Naravno, moraš odabrati pahuljice bez šećera ili drugih dodataka. 

Voće

Melania svaki dan jede barem sedam komada voća - dio toga u svojem omiljenom jutarnjem smoothieju, a ostatak svježe i neprerađeno, kako je i najzdravije. A znanstveno je dokazano da konzumacija pet ili više porcija voća i povrća na dan smanjuje izglede za ozbiljne zdravstvene probleme, među kojima srčani udar i rak.

Povrće

Melania je pomalo izbirljiva kad je posrijedi povrće pa tako, na primjer, izbjegava luk i ne voli artičoke, ali to ne znači da ga ne jede. Naprotiv, poput Brigitte Macron, supruge francuskog predsjednika koja unatoč godinama ima besprijekornu figuru jer svaki dan pojede 10 porcija voća i povrća, i Melania na jelovniku uvijek ima nešto zeleno, a otkako je u Bijeloj kući, bavi se i povrtnjakom što ga je zasadila njezina prethodnica Michelle Obama pa je tako nedavno zasijala kupus, cvjetaču i repu.

 
Brza hrana

Zdravo je zdravo, ali hamburger je neodoljiv Kad je posjetila Teksas nakon uragana Harvey, Melania Trump je zajedno s potpredsjednikovom suprugom Karen Pence kupila brdo hamburgera i pomfrita u restoranu brze hrane Whataburger u gradu Corpus Christi i tako pokazala da si ne uskraćuje taj užitak.


Piletina Parmigiano

Prije nego što su se doselili u Washington, Trumpovi su u New Yorku često uvečer izlazili i Melania dobro poznaje tamošnje restorane. 
"Jedna od najboljih stvari u New Yorku je fantastična ponuda raznolike hrane u kojoj možete uživati, a moj osobni favort je piletina parmigiana u restoranu Jean George",  jednom je rekla Melania. Doduše, možda nije sasvim objektivna, jer je Jean Georges smješten u jednoj od Trumpovih zgrada, ali ovaj talijanski specijalitet s parmezanom doista je neodoljivo ukusan.

Ne trendi dijetama

Melania ima izvrsnu figuru, zahvaljujući zdravoj prehrani, redovitom vježbanju i vjerojatno odličnoj genetici, ali tvrdi da ne drži dijetu. Nikad ne broji kalorije i ne izbacuje cijele skupine hrane iz jelovnika. Zdrave navike razvila je još kako model i pridržava ih se do danas. Kako je sama jednom objasnila: "Ja ne držim dijetu. Volim jesti zdravo jer se tada osjećam bolje i imam više energije".

 

Čokolada i sladoled

Premda pazi da jede zdravo, Melania si tu i tamo dopusti poseban užitak, a to su njezini omiljeni slatkiši -  čokolada i sladoled. No naravno da ih jede samo povremeno, a i onda umjereno, za razliku od muža koji također obožava sladoled, ali za desert uvijek uzima dvije kuglice sladoleda od vanilije uz kolač od čokolade.

Zero Cola

I Melania i Donald vole dijetnu Colu, ali ona svoj omiljeni napitak isključivo pije direktno iz staklene boce, dok njezin muž na dan kozumira 12 limenki koka-kole bez šećera.

Vitamini

Prva dama posebno pazi na to da joj prehrana sadržava dovoljno vitamina, a vitamini su i dio njezine njege lica. 
"Pijem vitamine A, C i E, a i upotrebljavam hidratantnu kremu koja sadrži vitamine. Vrlo je važno brinuti se za svoju kožu i iznutra i izvana, od jutra do večeri, a naročito prije spavanja! Morate skinuti šminku i dati koži vlagu!", kaže Melania, koja je jednom izjavila kako bi i na pustom otoka našla načina da dođe do vitamina.

Umjerenost je ključ

"Smijemo si katkad udovoljiti i pojesti što god nam se prohtije, bila to čokolada ili hamburger,  sve dok inače jedemo zdravo", rekla je jednom Melania, a stručnjaci smatraju da je možda baš u tome i tajna njezine vitke linije. Upravo povremeno popuštanje vlastitim prohtjevima pomoći će ti da se ne kreneš nekontrolirano prežderavati čim ti malo popusti snaga volje.

Posjeti Miss7.24sata.hr