Whitney Houston: Turbulentan život i prerana smrt glazbene legende

Profimedia / @salmahayek Instagram Whitney Houston
Vidi originalni članak
  • U prosincu u kina dolazi film o Whitney Houston, prerano preminnuloj glazbenoj divi
  • Kada je 2012. godine američka hit pjevačica umrla u dobi od samo 48 godina, svijet je ostao u šoku 
  • Međutim, dramatičan život pjevačice počinje puno ranije, što ćemo moći vidjeti u filmu 'I wanna dance with somebody', koji će otkriti detalje iz života glazbene ikone Whitney Houston

Od ekipe koja je radila film 'Bohemian Rhapsody' (o legendarnoj grupi Queen), dolazi još jedan biografski naslov s intrigantnom glazbenom pričom. Zapravo, ova je godina bogata biografskim filmovima: film o Elvisu igra u kinima, a čekamo nestrpljivo i film o Bobu Dylanu i Davidu Bowieju te već spomenuti I wanna dance with somebody, o legendarnoj pjevačici Whitney Houston. Prvi poster za ovaj novi glazbeno-biografski film koji će režirati Kasi Lemmons otkriva transformaciju glumice Naomi Ackie, koja je vjerojatno najpoznatija prema svojoj ulozi u 'Star Wars' franšizi. 

U filmu će se pojaviti i Stanley Tucci koji će utjeloviti glazbenog producenta Clivea Davisa te Ashton Sanders u ulozi bivšeg kontroverznog supruga Bobbyja Browna. Film bi trebao donijeti iskren i emotivni prikaz života glazbene dive koja je osvojila 6 Grammyja, 16 Billboard Music Awards, 22 American Music Awards and dva Emmyja, između mnogih drugih nagrada. 

Whitney Houston umrla je 11. veljače 2012. godine u dobi od 48 godina. Prisjetimo se njene biografije…

Poznata obitelj

Put do glazbene karijere Whitney Houston praktički je počeo u kolijevci kada je rođena 9. kolovoza 1963. u Newarku, New Jersey. Njezina majka Cissy Houston bila je gospel zvijezda i pjevačica Elvisa Presleya, Jimija Hendrixa i Dustyja Springfielda. Dio obitelji Houston su i Dionne Warwick, Cissyna nećakinja i poznata pjevačica te gospel pjevačica Aretha Franklin, koja je kuma Whitney Houston.

Obitelj je bila vrlo aktivna u baptističkoj crkvi, gdje je mlada Whitney pjevala u dječjem zboru i svirala klavir kao tinejdžerica. Također je stekla scensko iskustvo pojavljujući se s majkom u noćnim klubovima prije nego što je njezina karijera prateće pjevačice Chaka Khana 1978. polako poprimila profesionalne crte. Ljepota Whitney Houston privlači pozornost pa kao model krasi naslovnice časopisa "Seventeen" i "Glamour". Čak i nakon uspješnog napredovanja svoje glazbene karijere, Whitney Houston i dalje je model i radi s najvažnijim fotografima u industriji kao što su David LaChapelle i Patrick Demarchelier.

Debi album odjeknuo je poput bombe

Kamen temeljac karijere slavne pjevačice je njezin prepoznatljiv glas, koji se proteže u tri oktave. Godine 1985., tada 21-godišnjakinja, izdaje svoj debitantski album pod nazivom "Whitney Houston" koji postaje najprodavaniji prvijenac neke glazbenice. Izdanja poput "Saving All My Love For You", "How Will I Know" ili "The Greatest Love of All" postaju hitovi broj jedan u SAD-u. "Whitney Houston" album prodan je u više od 25 milijuna primjeraka diljem svijeta i donio je, već međunarodno poznatoj pjevačici, prvi Grammy.

Samo dvije godine kasnije izlazi drugi album "Whitney" koji također postiže veliki uspjeh s hitovima poput "I Wanna Dance with Somebody", "Didn't We Almost Have It All" i "Where Do Broken Hearts Go" i od nule je zasjeo na prvo mjesto američke ljestvice. Kritičari mladoj pjevačici čarobnog glasa predbacuju da je stilom previše sličan prvijencu. Ali, njezin uspjeh dokazuje da je bila u pravu: kada se "Where Do Broken Hearts Go" penje na top ljestvice u travnju 1988. godine, Whitney Houston službeno postaje prva umjetnica ikada koja ima sedam hitova broj jedan zaredom na Billboardovoj ljestvici. Pretekla je Beatlese i Bee Geese koji su držali rekord sa šest uzastopnih hitova.

Angažman za Nelsona Mandelu

Privatno se Whitney Houston pojavljuje kao pristaša Nelsona Mandele i njegove borbe protiv apartheida. U lipnju 1988. nastupila je na londonskom stadionu Wembley povodom proslave 70. rođendana tada zatvorenog političara. Iste godine pjeva tematsku pjesmu Olimpijskih igara u Seulu, "One Moment in Time" i postavlja pjesmu na vrh njemačke i britanske ljestvice singlova. Pjevačica je posvećena i drugim humanitarnim akcijama. Godine 1989. osnovala je "The Whitney Houston Foundation for Children". Dio prihoda od raznih koncerata također ide u humanitarne svrhe.

S Kevinom Costnerom u Hollywood

Godine 1992., 29-godišnjakinja je napravila svoj prvi veliki korak u glumi: Kevin Costner vidio ju je kao idealnu glumicu za glazbenu dramu "The Bodyguard" koju je producirao i čak je odgodio projekt za godinu dana jer je pjevačica bila na turneji u vrijeme. Costner također glumi tjelohranitelja koji se zaljubljuje u svoju klijenticu, koju glumi Whitney Houston. On preuzima veliki rizik s njezinim izborom, jer ona nema glumačkog iskustva.

Ali, rizik se isplatio: premda je gluma pjevačice morala podnijeti puno kritika, "Tjelohranitelj" postaje veliki uspjeh: sa 411 milijuna dolara zarade, film nadoknađuje višestruko svoje troškove proizvodnje. I dan danas priča se da se dvoje glavnih glumaca uopće nisu slagali tijekom snimanja. Međutim, 20 godina kasnije, na sprovodu Whitney Houston 19. veljače 2012., Kevin Costner drži emotivan govor te opovrgava glasine i posljednjim skepticima.

'I Will Always Love You': Najljepša balada svih vremena

Soundtrack za "The Bodyguard", kojem je Whitney Houston pridonijela sa šest pjesama, bio je još uspješniji od filma. Pjesme "I Have Nothing" i "Run to You" nominirane su za Oscara. Kevin Costner osobno odabire naslovnu pjesmu, "I Will Always Love You", obradu Dolly Parton, te inzistira na poznatom a cappella početku ljubavne himne. "I Will Always Love You" ostala je na prvom mjestu Billboardove ljestvice 14 tjedana i sada je često nazivaju "pjesmom s potpisom" Whitney Houston.
Glumačku karijeru Whitney Houston proširila je ulogama u "Waiting to Exhale" 1995. te godinu dana kasnije u "Rendezvous with an Angel" uz Denzela Washingtona. Njezina posljednja uloga prije smrti bila je u filmu Sparkle iz 2012., remakeu istoimenog glazbenog filma iz 1976. Godine 2009. odbila je ulogu Grace Hitchens u humorističnoj seriji Glee, umjesto pjevačice Eve.

Turbulentan život s Bobbyjem Brownom

Karijera Whitney Houston i „čisti“ imidž značajno su se srozali u godinama nakon njezina braka s reperom Bobbyjem Brownom. Brojni obožavatelji Browna vide kao čovjeka koji proslavljenu pop pjevačicu tjera u ovisnost o drogama i samouništenje, a mediji par nazivaju "Ljepotica i zvijer". Par se upoznao na dodjeli glazbenih nagrada Soul Train 1989. godine. Vjenčali su se tri godine kasnije. Tijekom četrnaest godina njihova braka, imidž Whitney Houston neumoljivo se mijenjao. Ona i suprug Bobby Brown postali su popularna hrana za trač časopise i humoristične formate zbog svojih ekscesa s drogama. Par se razveo 2007. godine.

Intervju s Oprah Winfrey

Nakon sedam godina bez davanja intervjua, Whitney Houston razgovarala je s Oprah Winfrey u njezinom talk showu nakon što je njezin brak s Bobbyjem Brownom okončan u rujnu 2009. godine. U razgovoru priznaje kako je patila zbog svog nasilnog i narkomanskog supruga i kako je s njim mjesecima uživala kokain u pidžami. Od 1996. godine upotreba droga za Whitney je "svakodnevnica". Čak i nakon tridesetodnevne rehabilitacije, Whitney se nastavila drogirati.

Kći Whitney Houston: Bobbi Kristina Brown

Obiteljska drama između Whitney Houston i Bobbyja Browna reflektira se i na život njihove kćeri Bobbi Kristine Brown koja je rođena 4. ožujka 1993. godine. Njezina slavna majka već je imala jedan spontani pobačaj, a uslijedila su još dva 1994. i 1996. godine. S jedanaest godina djevojčicu je preuzela na skrb kuma Natalie Cole. Obilježena ovisnošću o drogama, Whitney Houston više ne može brinuti o svojoj kćeri i nekoliko puta boravi na odvikavanju. Godine 2006. rastala se od Bobbyja Browna i dvije godine kasnije ponovno dobila skrbništvo nad Bobbi Kristinom.

Kći Whitney Houston tada također redovito koristi teške droge poput heroina. Njezina upotreba droga porasla je nakon majčine smrti. Neposredno prije vlastite smrti, izražava strah da će završiti poput svoje majke. Strah se naizgled potvrdio kada je Bobbi Kristina Brown pronađena bez svijesti u kadi u svom domu 31. siječnja 2015. godine. Slika zastrašujuće podsjeća na sudbinu njezine majke, čija se smrt dogodila gotovo točno tri godine ranije. Bobbi Kristina je mjesecima bila u komi prije nego što je preminula 26. srpnja 2015. u 22. godini života. Utvrđeno je da je uzrok smrti oštećenje mozga zajedno s plućnom embolijom. Kaže se da su se oni dogodili istovremenom zlouporabom alkohola, marihuane, morfija i zamjene za kokain.

Whitney Houston iznenada umire

Godine 2009. njezina je karijera dobila novi zamah s novim albumom i svjetskom turnejom, ali godine ovisnosti o drogama i alkoholu ostavile su traga. Glas Whitney Houston više nije isti, na koncertu u Berlinu nemilosrdno su je izviždali. Sljedeće povlačenje slijedi 2011. godine, a 47-godišnjakinja je također samo sjena same sebe. 11. veljače 2012., samo dan prije planiranog pojavljivanja na dodjeli Grammyja, Whitney Houston pronađena je mrtva u hotelskoj sobi na Beverly Hillsu, s licem prema dolje u kadi.
Kasnije se ispostavlja da se možda najveća pjevačica svoje generacije utopila, a u njezinoj krvi bilo je kokaina i tragova raznih tableta za smirenje. Njezina kći je tada imala samo 18 godina i živčani slom.

Pogreb i grob Whitney Houston

Sprovod se održao 18. veljače 2012. u baptističkoj crkvi New Hope u Newarku (New Jersey). Kao mlada djevojka, Whitney Houston je bila članica tamošnjeg gospel zbora. Sprovod je zapravo bio zakazan za četiri sata, a na kraju je trajao četiri sata. Iznimnoj pjevačici poklonili su se brojni poznati umjetnici, a Stevie Wonder, Alicia Keys i Cece Winians bili su među izvođačima koji su joj odali počast. 

Whitney Houston pokopana je na groblju Fairview u Westfieldu, New Jersey, 19. veljače. Njen grob nalazi se pored groba njenog oca.

Prošlo je već deset godina, a nove činjenice o njezinu životu neprestano izlaze na vidjelo. Međutim, oko pjevačice i glumice postoje i brojne kontroverze i glasine...

Za Whitney Houston tvrdi se da je bila biseksualka

Dugogodišnja prijateljica Whitney Houston, Robyn Crawford, progovorila je o svojoj ljubavnoj aferi s pjevačicom 2019. godine. U svojoj autobiografiji, A Song for You: My Life With Whitney Houston, Crawford tvrdi da ona i Houston nisu bili samo platonski prijatelji, piše People. Također je objasnila u TV emisiji Dateline: "Naše prijateljstvo je bilo duboko prijateljstvo. Bilo je fizičko."

Romansom Whitney Houston i Robyn Crawford bavio se i autor Gerrick Kennedy u svojoj knjizi "U obranu Whitney Houston" koja je objavljena početkom veljače 2022. godine. On pretpostavlja zašto Houston nije izašla u javnost s vezom: Ova odluka je bila "čin preživljavanja", citira "Variety" iz knjige. "Tolerancija prema queer umjetnicima i dalje je bila vrlo niska jer su pop glazbom vladali homofobni vratari." Stoga, prema njegovom mišljenju, Whitney Houston nije imala izbora nego šutjeti o svojoj seksualnosti kako bi uspjela.

 

Smrt njezine kćeri jednako je tajanstvena

"Bobbi Kristina nam se povjerila da se osjeća kao da juri kroz život, kao da se boji da će završiti kao njena majka. Nikada neću zaboraviti njezine uznemirujuće riječi. Nažalost, njezin se predosjećaj ostvario." Prijateljica Bobbi Kristine Brown, kćeri Whitney Houston, napisala je ove tužne rečenice nedugo nakon sprovoda 22-godišnjakinje u Daily Mailu. Zapravo, smrt Bobbi Kristine 2015. ima neke paralele sa smrću njezine majke, što i dan danas šokira mnoge.
Naime, i ona je pronađena bez svijesti u kadi. Zatim je 22-godišnjakinja odvedena u bolnicu, a u lipnju 2015. konačno je prebačena u hospicij. Tamo je i umrla krajem srpnja. Uzrok smrti: oštećenje mozga i plućna embolija nakon zlouporabe alkohola, droga i lijekova. Njezinog bivšeg dečka Nicka Gordona sud je osudio krajem 2016. – navodno joj je dao smrtonosni koktel. Sam Gordon preminuo je u siječnju 2020. nakon predoziranja.

Otrovni odnos s Bobbyjem Brownom

Ljubomora, ogorčenost, agresija i ovisnost: brak Bobbyja Browna i Whitney Houston 1992. bio je definicija toksične veze. Budući da se osjećao ugroženim od svoje uspješne supruge, ona se pokušala učiniti manjom nego što jest. „Kad bi nešto rekao, poslušala bih ga“, rekla je Houston Oprah Winfrey 2009. godine. „On je bio moja droga, ništa nisam radila bez njega.“
Houston je s njim duboko zapala u ovisnost o drogama, a taj javni pad trajao je 14 godina dok se konačno nije uspjela otrgnuti od Browna i droge. Međutim, potonji je bio samo djelomično uspješan, kao što sugerira njezina konačna smrt.

Zlostavljanje u djetinjstvu

Još jedan ponor u životu Whitney Houston: priča se da je bila zlostavljana kao dijete. Dokumentarni film Whitney iz 2018. izvijestio je da je Dee Dee Warwick navodno zlostavljala pjevačicu. Ona je mlađa sestra Dionne Warwick i sestrična pjevačice. Govoreći za Deadline, redatelj Kevin Macdonald rekao je da je sumnjao da je Houston možda bila zlostavljana prije nego što je jedan od njezine braće razgovarao s njim o tome.

Gary Houston rekao je da je i njega zlostavljala žena iz obiteljskog okruženja. Drugi članovi obitelji i pomoćnica također su to znali. Dva tjedna prije kraja snimanja Macdonald je saznao da su napadi navodno došli od Warwick.
"Na kraju smo imali tri različite osobe koje su to potvrdile", objasnio je Macdonald odluku o objavljivanju optužbi. Isprva nije očekivao da će snimiti film "koji bi nas odveo na tako mračno mjesto. Ali kad smo tamo stigli, osjećao sam da imamo dužnost to objaviti."

Pompa o Whitney Houston ne prestaje

Da je Whitney Houston bila uspješna i iznimno talentirana pjevačica do danas je neosporno. Njezine pjesme poput "I Will Always Love You", "One Moment In Time" i "I Wanna Dance With Somebody" su nezaboravne. Glazbena ikona još uvijek je slavna i prodaje se diljem svijeta. U Las Vegasu, primjerice, emisija "An Evening With Whitney: The Whitney Houston Hologram Concert" postoji od listopada 2021. godine. Whitney Houston redovito se pojavljuje kao hologram i pjeva svoje najveće hitove. Njen nastup popraćen je njezinim osebujnim glasom uz podršku benda, pratećih pjevača i plesača.

Posjeti Miss7.24sata.hr