Treba li djecu obasipati novcem?

Instagram
Mario Valentić, Ivana Marić i Tončica Čeljuska pričaju o tome što sve trebamo priuštiti djeci, a gdje stati i povući granicu u trošenju novca na njih
Vidi originalni članak

Kada četvrti rođendan slavi malena Sophie, kćer bogatašice Tamare Ecclestone – sve je pretjerano! Tvrde tako obožavatelji koji su se obrušili na glamuroznu proslavu rođendana koju je upriličila za svoju kćer nasljednica nekadašnjeg šefa formule 1 Bernieja Ecclestonea. No postoji li pretjerano kada je dijete u pitanju? Koje su granice dobrog ukusa, a koje niti najbogatiji ljudi na svijetu ne bi smjeli prelaziti radi dobrobiti svoje djece!?

Tamara je svojoj Sophiji pripremila doček za pamćenje. Torta veća od djeteta, darova više nego li neka djeca vide za cijeloga života! Kada točno puno postaje previše i hoćemo li pretjeranim davanjem razmaziti svoje dijete!

Glumački par, Aston Kutcher I Mila Kunis, za razliku od Tamare Ecclestone misle da takava vrsta odgoja nikako nije dobra, te su svojednobno izjavili kako svoje milijune nakon smrti ne misle ostaviti svojoj djeci, jer se za svoju lovu oni sami moraju pobrinuti!

Kako svoju djecu odgajaju po tom pitanju, upitali smo i poznate Hrvate koji čini se, ne misle biti bankomat svojoj djeci zauvijek! Evo što su nam otkrili.

Mario Valentić, trener i voditelj

Ja sam negdje između dva gore navedena primjera, Eccleston i Kutchera! Hajde, nisam baš sad da nikakav novac ne ostavim djeci, ali svakako to treba s mjerom odraditi. Siguran sam da ću ići u pravcu da naučim djecu kako da zarađuju novac, to je ona varijanta – bolje da te naučim kako se radi kruh pa ga sam radi, nego da ga kupuješ! Pomoći da, ali s mjerom! Ne priuštiti im baš sve. Znate kako to ide… Evo i na vlastitom primjeru... kad dođeš iz neke manje sredine i nemaš drugog izbora, kad moraš svaku godinu na faksu proći s odličnom ocjenom da bi dobio studentski dom, kad se moraš truditi kako bi rastao i razvijao se i prosperirao. A ako ti djeci sve daješ, kad imaju back up roditelja, ne trude se maksimalno. Često se može čuti i nešto tipa "Pa mogu i pasti godinu, nema veze... ma mogu i dvije." Mislim da treba postojati prava mjera novca koji im daješ i ne priuštiti djeci baš sve..a a isto tako, tu si kao roditelj da im pomogneš. Na primjer, dijete treba stan. Neću mu ja dići kredit ili dati svu lovu, ali mogu mu dati neku lovu za start, neki polog pa da nakon toga sam otplaćuje kredit s tim da meni ono što sam mu posudio vraća bez kamata. U ovom trenutku mi se čini da bih ja to tako radio! Neka se trudi!

PSIHOLOGIJA Ovo se događa kad djeca dobiju previše poklona

Ivana Marić, pjevačica

Želim svim silama odgojiti svoju djecu da ne robuju materijalizmu i osvjestiti u njima ono što je bitno, kao što je zajedništvo, dijeljenje... ali naravno da sam slaba na njih i da moje teorije ne uspjevaju uvijek u praksi. Npr. Vita ima rođendan dva tjedna nakon Božića te se s darivanjem u tom periodu pretjeruje toliko da dijete više ne zna što sve ima. Izgubi se čar dobivanja poklona! Imam sreću da je ona relativno skromno i razumno dijete i nema neke prevelike zahtjeve, no trebalo je vremena da shvati da "bankomat ne daje novac do beskonačno!"

Tončica Čeljuska, TV voditeljica

Što se tiče odgoja djece ima jedna odlična preporuka dječjih psihoterapeuta koja kaže "što ste god napravili umjesto svoje djece , napravili ste protiv svoje djece". Znači djecu treba ipak odgajati, ne tako da im je sve dostupno nego da ipak ostanu neke želje, neka lagana frustracija i želja za nečim mora biti, jer inače dijete nema nikakvu motivaciju ako mu je sve dostupno i na dohvat ruke. Ipak sreća u nesreći u odgoju je, kad su ipak limitirana sredstva pa se moraš kao roditelj truditi objasniti zašto nije najvažnije imati sve. Odnosno moraš naći neke druge načine da ih i animiraš, zabaviš i da provedeš s njima vrijeme, da se baviš s njima jer onda ih ne možeš zadovoljiti stvarima nego jednostavno moraš dati nešto od sebe. I to što si u jednom času učinio financijski limit, s druge strane je blagoslov jer onda se na neki drugi način baviš s djecom. Smatram da zapravo ne treba nikako pretjerivati s poklonima i to samo ide u neku krajnost koja sigurno nije dobra. Dijete mora znati da stvari u realnosti imaju svoju cijenu, šta znači nešto imati i zaraditi. Ako si besramno bogat, a ima i takvih ljudi, onda moraš znati sebe na neki način kontrolirati i imati pravi odnos prema tom svom novcu.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr