Slavni glazbenik poziva na bojkot Eurosonga - pitali smo natjecatelje Dore što misle o tome

miss7/Profimedia/Pixsell
Vidi originalni članak
  • Glazbenik Roger Waters pozvao je na bojkotiranje Eurosonga u Tel Avivu
  • Optužio je izraelsku politiku za kršenje prava Palestinaca te apelirao na sve natjecatelje da se suprotstave takvoj politici svojim nesudjelovanjem
  • Pitali smo natjecatelje ovogodišnje Dore što bi oni učinili da su pobijedili

Popularni rock glazbenik Roger Waters pozvao je sve natjecatelje ovogodišnjeg Eurosonga na bojkot natjecanja u Tel Avivu u znak protesta protiv izraelske politike. Bivši član rock benda 'Pink Floyd' smatra kako je izraelska politika kriva za ubijanje i progon nedužnih Palestinaca te apelira na sve natjecatelje da se odreknu svog sudjelovanja.

BFF Misliš da ti sreća nije sklona? Možda bi trebala obratiti pozornost na samo jednu stvar

Izazvao je val ljutnje

Napisao je otvoreno pismo portugalskom predstavniku Conanu Osírisu, koji je izjavio kako nije siguran hoće li ići u Tel Aviv. U pismu je ukazao na to kako portugalski predstavnik može odbiti prisustvovati natjecanju: "On može pokazati solidarnost sa 189 nenaoružanih demonstranata koje su ubili izraelski snajperi samo lani, uključujući 35 djece."

Osim toga, optužio je Izrael za mogući zločin protiv čovječnosti, odnosno etničko čišćenje. U siječnju je apelirao i na BBC da ne prenosi Eurosong, ali i da inzistira na premještanju natjecanja zbog, prema njemu, sustavnog kršenja ljudskih prava Palestinaca od Izraela. Watersova inicijativa izazvala je ljutnju kod brojnih izraelskih građana koji su se ujedinili u tome da se Waters proglasi nepoželjnom osobom u Izraelu

Zanimalo nas je kako bi ovogodišnji natjecatelji Dore reagirali da su u situaciji da predstavljaju Hrvatsku na Eurosongu u Tel Avivu. Evo što su nam rekli: 

Bojan Jambrošić

"Kao prvo, smatram da je odustajanje od Eurosonga najmanja karika koja bi pomogla u ovom slučaju i da se ništa ne bi promijenilo po tom pitanju. Smatram da je to više politička stvar koju političari trebaju riješiti, a ne glazbenici. Tako da ne bih odustao jer smatram da to ni na kakav način ne bi pomoglo u ovoj situaciji."
 

Neda Parmać

"Žao mi je što se neprestano proziva umjetnike da zauzmu politički stav. Ne znam kako će bojkotiranje Eurosonga pomoći ovom cilju i ne znam zašto se uopće poziva natjecatelje na bojkot. Ako ništa, glazba bi nas trebala uveseljavati i skrenuti nam misli s događanja u svijetu. Mislim da bi se moglo na drugi način zauzeti politički stav, a ne otkazivanjem Eurosonga. Ne znam kako je ikome palo na pamet tako nešto predložiti. Imam osjećaj da se najviše od umjetnika očekuje da se odreknu nečega, što nam na kraju krajeva, koristi, a to je nastup od kojega mi živimo i koji plaća naše račune. Mislim da bi trebali pustiti glazbenike i umjetnike da rade svoj posao, a pustiti političare da rade svoj."
 

Lea Mijatović

"Možda bi bilo bolje ovo pitati nekoga tko stvarno sudjeluje na Eurosongu. Nekako se u životu trudim nositi s onim što mi je servirano, a ne se previše uplitati u ono što mi nije."
 

Kim Verson

"Budući da nisam u toj situaciji, ne bih htjela puno komentirati.To je dublja tema o kojoj bi se moglo puno razgovarati. Činjenica je da bi se mnogo stvari trebalo mijenjati i da zajedno možemo utjecati na poboljšanje života u svijetu. Možda bi trebalo odvagati koliko bi zaista ova odluka o bojkotu imala učinka.Treba razmišljati i o tome kako bi se razvoj situacije odrazio na izvođače koji se dugo pripremaju za tako veliki događaj kao što je Eurosong."
 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr