'Prva ljubav' 15 godina kasnije! Porazgovarali smo s Dinom Jelusićem

instagram @janko_popovic_volaric
''Ti si moja prva ljubav'' pjevao je Dino Jelusić na dječijem Eurosongu prije 15 godina. Iako ga većina još uvijek pamti kao dječaka u crvenoj jakni, njegov nastup u 'A strani' pokazao je da se mnogo toga promijenilo.Porazgovarali s 26-godišnjim Dinom
Vidi originalni članak

Iako ga svi još uvijek pamtimo kao dječaka u crvenom kaputu koji je osvojio dječiji Eurosong 2003. godine, posljednji nastup u emisiji 'A strana' pokazao nam je da je Dino Jelusić odrastao i da pjesma ''Ti si moja prva ljubav'' definitivno nije sve što nam je imao pokazati. U 'A strani' Dino je otpjevao  pjesmu ''Jedina'' koju je, s bendom ET pjevala Vanna i izazvao pravu senzaciju na društvenim mrežama.
Pozitivni komentari na račun ovog vokala pristižu sa svih strana. ''Eto...90-tih rokeri nisu baš naklono gledali na ET, a sad njihova sjajna balada dobiva rok verziju...'' - oglasio se i Zoran Škugor, popularni estredni menadžer pod čijom su se palicom razvijali Tony Cetinski, Nina Badrić te koji je ostavio značajan trag na karijeru Olivera Dragojevića. 

Iako danas gradi rock karijeru u Americi i diljem Europe, Dinu pjevanje na materinjem jeziku i dalje savršeno ide. Dapače, vani je, čini se, prošao sjajne vokalne škole. To nas ne iznenađuje s obzirom na to da danas nastupa s popularnom grupom Trans-siberian Orkestra te pjeva sa svojim bendom Animal Drive. ''Amerika mi se dogodila 2016.godine, kada sam dobio poziv u Trans-Siberian Orchestru. Zatim je moj band „Animal Drive“ potpisan za diskografsku kuću Frontiers Records koja drži najveća rock imena i odjednom sam se u potpunosti prebacio na rad na engleskom jeziku što sam oduvijek želio. To mi je sada prioritet. Ta dva mjeseca što živim u Americi su super, ali lijepo se vratiti doma. Što se tiče muzike, Amerika je definitivno home.'' - iskrena je ova rock zvijezda u usponu.

S obzirom na to da, po slikama sudeći živi kao pravi roker, morali smo ga pitati kako zapravo tretiraju prave rokere u svijetu. ''Fenomenalno je. Kod nas ovdje ne postoje rock zvjezde i ne postoji taj tretman, ali opet s druge strane, kod nas rock ni ne živi kao vani. Prvu turneju sam se morao uštipnuti par puta da vidim je li se to stvarno događa.'' - otkrio je Dino. Dom mu, ipak priznaje, nedostaje: ''U Americi sam startao iz nule, kao Hrvat koji je ušao u veliki američki bend, a primili su me fenomenalno i tek sam tamo shvatio da sam stvoren za velike stvari, jer ovdje od količine rada koji se ne vraća nekako počneš malo po malo gubiti nadu da će se išta dogoditi. Otkada sam pobijedio prije 15 godina, svaki put se to mora spomenuti „Ti si moja prva ljubav“. Ne znam nikoga tko je kao klinac imao karijeru i onda napravio pauzu i vratio se u potpuno drugačijem žanru i uspio u tome. Imao sam stvarno težak zadatak, ali imam osjećaj da ga već sad ispunjavam. I odjednom kako sam vani počeo graditi ime, pozivi u Hrvatskoj su odjednom krenuli. U Americi mi nedostaje mi hrvatska hrana i, naravno, fale mi i ljudi i moj dom.

U A strani, kaže, bila mu je čast i zadovoljstvo sudjelovati, rame uz rame drugim talentiranim kolegama. ''A strana odlična je emisija, iako mi je bilo dosta stresno. S turneje sam išao na probe i na kraju je ispalo odlično. Što se tiče Vannine pjesme, ja sam je odabrao. Nismo sve pjesme birali sami, ali za zadnju emisiju mogli smo birati. Rekao sam da hoću nešto drugačije jer stalno pjevam žanrovski slične pjesme. Prvi put sam je isprobao prije pola godine. Trebao sam pjevati ''Godinama'' od Dine Merlina i Ivane Banfić, ali ispalo je da je ta pjesma išla ranije. Ma bio mi je baš gušt pjevati Vannu'' - priča Dino čiji se entuzijazam jasno vidio u fanastičnim nastupima. Osim pjesme ''Jedina'', otpjevao je velike hitove poput pjesama ''Stranica dnevnika'', ''Dođi'', ''Sanjao sam noćas da te nemam'' i ''Treba imat dušu''.

U samom jednom danu, broj pregleda izvedbe pjesme ''Jedina'' na Youtubeu skočio je sa 5 tisuća na 50 tisuća, a ni Dino nije mogao izbjeći pregršt komentara koji su ga obasuli.  ''Komentari... Nagledao sam se komentara pa me loši ne diraju. Što se dobrih tiče, veseli me. Danas je video iz 'A strane' skočio sa 5 tisuća na 50 tisuća pregleda. To mi je drago.'' - skroman je ovaj fantastični pjevač zavidne vokalne snage. Ipak, njegov vokal ipak je prisutan na našem zvjezdanom nebu: ''Pjevam u bendu 'Crno perje' pa mi nije strano pjevati na hrvatskom. Ipak, sve ove pjevačke fore koje imam znam na engleskom jeziku pa je to izazov. '' 

Iako nam je ta činjenica dala nadu da je pred nama novi album na hrvatskom jeziku, čini se da to zasad nije slučaj. ''Godine 2014. je izašao moj treći solo album ''Prošao sam sve'', konceptualni album koji prati radnju knjige „260 dana“. Tri godine poslije, 2017. godine izdao sam album s bendom The Ralph, a prošle godine s Animal Driveom album ''Bite!''. Sad spremamo EP i drugi album za koji se nadam da će zaživjeti jer je to tekstualno i glazbeno nešto najbolje što imam u ladici. Ima još jedan album koji izlazi ove godine u suradnji s gitaristom George Lynchem. Što se tiče novog albuma na hrvatskom, teško. Imam ugovor vani, a to znači da ću barem još 5-6 godina raditi na stranom jeziku. Kad sam napravio album na hrvatskom, nije bilo reakcije. A sve na tom albumu pisao sam sam. Žao mi je da pjesme propadaju. Da imam nešto dobro, radije bih to pjevao na engleskom. Ako je dobro na engleskom, prepoznat će cijeli svijet. Ako je dobro na hrvatskom, ostaje u Hrvatskoj.'' - realan je pjevač koji u inozemstvu postiže brojne uspjehe i pjeva na turnejama rame uz rame s brojnim rock zvijezdama.  Dino još treba obraniti diplomski rad na Muzičkoj akademiji i time završava studij kao profesor glazbe te da je multinstrumentalist kojem su klavir i klavijature prvi instrumenti. Ako je itko dosanjao svoj glazbeni san, to je onda Dino Jelusić - apsolutni dokaz da je, osim neporecivog talenta, snaga volje jedini pravi put. Da, ovaj 26-godišnjak prava nam je inspiracija. Što nam preostaje, osim da mu poželimo sreću i nove nastupe u domaćim glazbenim emisijama! Bilo nam je uistinu zadovoljstvo!

Posjeti Miss7.24sata.hr