Otišao legendarni James Bond: Sean Connery preminuo je u 91. godini života

Instagram/Getty
Vidi originalni članak
  • Sinoć je u snu u dobi od 90 godina preminuo slavni škotski glumac Sean Connery
  • Mnogima će ostati u sjećanju kao glumac koji je prvi dobio priliku utemeljiti Jamesa Bonda
  • Glumački uspjesi osigurali su mu i titulu viteza, a markantan izgled i titulu "najseksi muškarca stoljeća"

U 91. godini života preminuo je proslavljeni škotski glumac Sean Connery. Ovu tužnu vijest prenio je BBC navodeći kako je glumac preminuo u snu prošle noći. Informaciju je potvrdila i Conneryjeva obitelj otkrivši kako je umro mirnom smrću u svom domu na Bahamima.

007 Izgleda da je sve jasno, ovo je novi James Bond! Daniel Craig dobiva dostojnog nasljednika

Connery je tijekom svoje zavidne karijere osvojio niz nagrada među kojima su Oscar, dvije nagrade BAFTA i tri Zlatna globusa. Zbog svojih umjetničkih zasluga i glumačkih uspjeha, 2000. godine ovjenčan je i titulom viteza. Nadalje, mogao se pohvaliti kako je u nekoliko navrata od strane časopisa People prozvan "najseksi muškarcem" što mu je na kraju donijelo i titulu "najseksi muškarca 20. stoljeća".

Rodio se u glavnom škotskog gradu Edinburgu 25. kolovoza 1930. godine. Njegova majka Euphemia McLean bila je čistačica, a otac Joseph Connery bio je tvornički radnik i vozač kamiona. Baš poput oca i Sean je neko vrijeme radio kako vozač kamiona, a prvi posao kojeg je obavljao još kao dječak bio je raznošenje mlijeka. Također, svojevremeno je bio i spasilac na plaži, profesionalni vojnik, taksist te model, a okušao se i kao bodybuilder.

Glumačku karijeru započeo je u kazalištu 1951. godine, a premda je ostvario niz zapaženih glumačkih ostvarenja, uloga koja ga je proslavila bila je ona tajnog agenta Jamesa Bonda. Connery je ujedno prvi glumac koji dobio priliku utemeljiti agenta 007. Glumio je u sedam filmova ove franšize,a  mnogima je sve do danas ostao u sjećanju kao glumac koji je najuspješnije utemeljio lik najpoznatijeg agenta na svijetu.

Life&style Jesi li i ti uživala u ovom filmu iz 80-ih? Kultni Flashdance dobiva remake, ali u jednom drugom izdanju

U glumačku mirovinu otišao je 2006. godine, nakon što mu je Američki filmski institut udijelio nagradu za životno djelo. S druge strane, ostao je politički aktivan sve do poznih godina te je djelovao kao aktivni član Škotske nacionalne stranke. Vjerovao je kako će njegova rodna zemlja uspjeti ostvariti samostalnost prije njegove smrti, no ta želja mu se nažalost nije ostvarila.

Conneryjeva biografije uistinu obiluje zanimljivim podatcima, a jedan od njih zasigurno je i onaj kako je umalo postao nogometaš Manchester Uniteda. Ipak, odbio je dobivenu ponudu i odlučio se na glumačku karijeru. A sve ostalo je, kako se voli kazati, povijest...

 

Posjeti Miss7.24sata.hr